Yaşam Abbas Güçlü'den gençlere tercih uyarıları

Abbas Güçlü'den gençlere tercih uyarıları

Paylaş
Abbas Güçlü'den gençlere tercih uyarıları

Gazikent Üniversitesi'nde tercih yapmaya hazırlanan üniversite adayı gençlerle biraraya gelen eğitimci ve yazar Abbas Güçlü şu uyarıları yaptı...

GAZİANTEP - GAZİKENT Üniversitesi’nde tercih yapmaya hazırlanan üniversite adayı gençlerle biraraya gelen eğitimci ve yazar Abbas Güçlü, "Başarılı olmak istiyorsanız ilgi ve yetenekleriniz doğrultusunda mesleği öğrenebileceğiniz yer neresiyse oraya gidin. Mutlaka iyi yaptığınız bir işiniz olsun. Ondan sonrası kendiliğinden gelecektir" dedi. Gaziantep’te 2008 yılında kurulan ve ’Eğitime yüzde 100’ destek kapsamında yeni tercih döneminde öğrencilerin kafasında en büyük sorun olarak gördüğü barınma, yemek ve ulaşımı burslu ya da ücretli ayrımı yapmadan karşılama imkanı tanıyan Gazikent Üniversitesi’nde Abbas Güçlü ile ’Üniversite tercihi’ adlı söyleşi düzenlendi. Hukuk Fakültesi Anfisi’nde düzenlenen söyleşiye üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci ile velileri katıldı.

Söyleşi öncesi kürsüye çıkan Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İbrahim Özdemir, Mersin’den Cizre’ye, Silopi’den Van’a kadar Türkiye’nin 31 noktasında tercih çadırı açıp geleceğini kuracak öğrencilere yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi. Prof.Dr. Özdemir, öğrencilerin kendi okullarına kayıt yaptırmasa bile yardımcı olduklarını belirterek, "Geleceğin Türkiye’sini inşa edecek olan gençlere yardımcı olmak istiyoruz" dedi. Prof.Dr. Özdemir, yeni eğitim-öğretim yılında eğitime yüzde 100 destek kapsamında yepyeni bir hizmete daha imza attıklarını belirterek, "Öncelikle bu yeni tercih döneminde öğrencilerin kafasında en büyük sorun olarak gördüğü barınma yemek ve ulaşım sorununa çözüm getirildi.

Sosyal üniversitecilik anlayışıyla hareket ediyoruz. Bu yıl bizi tercih edecek ve Gaziantep dışından gelecek tüm öğrencilerin yurt ücretini, kampüs içindeki yemek ücretlerini ve üniversiteye ulaşımlarını Gazikent Üniversitesi olarak biz karşılayacağız. Burslu ya da ücretli fark etmez" dedi. Prof.Dr. Özdemir, düzenledikleri söyleşi ile öğrencilerin doğru tercih yapmasında Abbas Güçlü’nün katkısı olacağına inandığını dile getirdi.

ÖĞRENCİSİNE ÇORBAYI ÇOK GÖREN ÜNİVERSİTELER VAR

Milliyet Gazetesi Yazarı Abbas Güçlü ise bir vakıf üniversitesi olan Gazikent Üniversitesi’nin ulaşım, yemek ve barınma sorunlarına çözüm getirerek bir çok üniversiteye fark attığını söyledi. Güçlü, yaptıkları anketlerde öğrencilerin 3’te 2’sinin cebinde para olmadığını, tek öğünle karınlarını doyurup, onlarca kilometre yolu yaya yürüdüğünü, hatta okudukları şehri bile tanımadan memleketlerine döndüklerine dikkat çekti. Bu anketlerde öğrencilerin tek isteğinin ulaşım, yemek ve barınmanın bedava yapılması olduğunu vurgulayan Güçlü, "İstanbul’un çok popüler üniversitelerinde öğrencisine bir öğün çorba vermekten kaçınan üniversiteler var. Burada insana değer veren bir anlayışın olması gerekiyor. Eğer öğrenciyi kazanmak istiyorsanız önce öğrencinin karnını doyurmalısınız. Öğrenim ücretleri bir şekilde ödeniyor ama öğrencinin cebinde para yoksa dersleri doğru dürüst izleyemiyor. Bu sorunları çözerseniz öğrenci size daha fazla bağlanır ve diğer üniversitelerden farkınız ortaya çıkar. Ben gençler adına bir şey kopardığım için buradayım. Cebinizde para olmadan ’Karnımı nasıl doyuracağım’ diye yüreğiniz sızlamadan, yatacak yer bulacaksınız. Size sunulan bu olanakların ne anlama geldiğini daha sonra çok daha iyi anlayacaksınız. Burada bir samimiyet var. Diğer üniversiteler daha fazlasını veriyorsa oraya giderseniz. Bu samimi çabanın umarım arkası gelir" diye konuştu.



TERCİHİNİZİ SİZ YAPIN, AİLENİZ DESTEKLESİN

Üniversite tercihi yapacak gençlere seslenen Güçlü, üniversite tercihlerinde de anne ve babaların rol oynadığını vurgulayarak şu uyarılarda bulundu: "Tercih yaparken kafanız karışık olmamalı. Hedefiniz belli olmalı. Puanlarınızın yüksek yada düşük olması hiç bir şeyi değiştirmiyor. Türkiye’deki sınav sistemi ucube şeklinde. Hiç kimseyi memnun etmiyor. Boğaziçi’nde okuyan da mutsuz, Hacettepe’de okuyan da ve Anadolu’nun diğer üniversitelerinde okuyanlar da aynı durumda. Müthiş bir mutsuzlar ordusu var. Böyle bir sistem içerisinde mutlu ve başarılı olmak istiyorsanız kendi ilgi ve yetenekleriniz doğrultusunda mesleği öğrenebileceğiniz yer neresiyse oraya gidin. Mutlaka iyi yaptığınız bir işiniz olsun. Ondan sonrası kendiliğinden gelecektir. Üniversite seçerken aslında en büyük kötülüğü aile ve yakın çevre yapıyor. Bu gelecek sizin geleceğiniz. Hiç kimsenin farklı şekilde yönlendirmesine izin vermeyin. Son kararı kendiniz verin. Yoksa en güzel yıllar ızdırapla geçiyor. İlla ki bir tecrübe yaşayayım demeyin. Tercihlerinizi sakın anne babanıza, rehber öğretmenlere teslim etmeyin. Onların sizin yerinize karar vermesine izin vermeyin. Tercihlerin öğrenci tarafından yapılması, ve meslek seçimi çok önemli. Üniversiteye girerken tercihleri ciddiye alın. Hayatınızı yanlış tercihlerle, ’Olsun bitsin’lerle karartmayın. Hayatta en önemli şey iş seçimidir. Ayakları sürünerek gidilen iş başarısızlıkla sonuçlanır. Gerçekten yapmak istediğiniz iş neyse onu yapın. Aileler de bu konuda onlara destek çıkmalı" dedi. Gaziantep’e geçen seçim gezisinde geldiğini hatırlatan Güçlü, bu kentin eğitimde geri sıralarda olmasından çok utandığını ifade ederek şöyle konuştu: "Gaziantep YGS’de ilk 10’a girebilecek bir kentken eğitimde 80’nci sıralara düşmesi utanç verici. Hemen her alanda ilk 10’a giren bir kentin öğrenim açısından niye bu kadar aşağılarda olduğunun ciddi anlamda sorgulanması gerek. Buna rağmen üniversite tercihlerinde Gaziantep ilk sıralarda yer alıyor. Öğrencilere yaptığımız memnuniyet anketinde ilk sıraları Eskişehir ve Bursa alıyor. Gaziantep ise 4 ve 5’nci sıralarda çıkıyor. Öğrenciler Gaziantep’te çok mutlular. Burada okuyanlar başkalarına da öneriyor. Ortamı, yemekleri, insanları üniversiteleri güzel deniliyor. Ben inanıyorum ki Gaziantep önümüzdeki 10 yılda bir üniversite kenti olacaktır" diye konuştu.

MARKA DEĞERİ OLAN ÜNİVERSİTELERİ TERCİH EDİN

İnsanın hayatta yapacağı en önemli tercihlerin her zaman iyi bir eş ve iyi bir iş olduğunu anlatan Güçlü, "Eşinizi beğenmeseniz değiştirirsiniz. Ama 10 yıl sonra doktorluğu yada öğretmenliği bırakıp hukuk okuyayım deme şansınız yok. Mutlaka marka değeri olan üniversiteleri tercih etmenizde yarar var. Geleceğinizi riske sokmayın. Farkındalık yaratın. Girişimcilik, yaratıcılık sorun çözme yetenekleri, kaynak bulma gibi yetenekler üniversitelerde öğretilmiyor. Bunları siz öğreneksiniz. Üniversitenizde bu konularda yeni kulüpler kurun. Geleceğinizi ciddiye alın" dedi. Türkiye’deki üniversiteye giriş sistemini ’Kaplumbağa ile tavşanın yarıştırıldığı bir yarış’a benzeten Güçlü, ülkedeki eğitim sisteminin halen 50 yıl önceki yapılanmayla yürütüldüğünü, ancak artık baştan aşağı değiştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Abbas Güçlü, konuşmasının ardından adaylar ve velilerin ’En iyi üniversite, en iyi eğitim nasıl olmalı, en iyi meslekler hangileridir, nasıl doğru tercih yapılır’ gibi sorularını yanıtladı.

Zeki GÜNAY/ GAZİANTEP, (DHA)

2

Haberin Devamı