Aşk - İlişkiler Evli olanlara kötü haber! Resmen boşanma sebebiymiş...

Evli olanlara kötü haber! Resmen boşanma sebebiymiş...

Paylaş
Evli olanlara kötü haber! Resmen boşanma sebebiymiş...

Boşanmalar her zaman birbirine benzer nedenlerden ortaya çıkmaz. Bazı çiftler bunu barışçıl bir yolla çözerken diğerleri, boşanma kararnamesini imzalamadan önce mallar üzerinde pazarlık yapmak için aylarca vakit harcayabilirler. Bir diğer grup ise topyekün bir savaş ilan edebilir ve birbirlerini perişan etmenin her yolunu arayabilir.

Serpil Dokurel / Posta.com.tr | Birçok toplumda da ailenin temelini evlilik kurumu oluşturuyor. Bu nedenle Türk toplumunda, eşler gerek dini bakış açısı gerek toplumsal bakış açısı nedeniyle boşanma yoluna son çare olarak başvuruyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE EN ÇOK BOŞANMA HANGİ SEBEPLERDEN ORTAYA ÇIKIYOR?

Uzmanlar Türkiye’deki genel boşanma nedenlerine bakıldığında; ruhi bozukluk, maddi çıkar için evlenme, eşlerden birisinin veya ikisinin alkol veya kumar alışkanlığı, yaş farkı, eşin diğer eşe çok kaba/kötü davranması, eğitim düzeyinin farklı oluşu, çocuk sahibi olamamak, erkeğin çok eşlilik görüşünü benimseme eğilimi, namus anlayışının farklılaşması, evliliğin yükümlülüğünü kavramadan evlenme, toplum baskısı, faydacı, çıkarcı ve ferdiyetçiliğin öne çıkması, uyumsuz ve geçimsiz ailede yetişmek gibi, bir çok faktörün boşanmaya neden olduğunu vurguluyor.

Faydacı, çıkarcı ve ferdiyetçiliğin öne çıktığı evliliklerde cinselliğinde büyük bir sorun olduğunu belirten uzmanlar; cinsel anlamda yaşanan birliktelikten haz duymayan veya yaşanan haz ile yetinmeyen eşin, hazzı başka yerlerde araması konusunun sıklıkla rastlanan bir boşanma nedeni olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

GEÇMİŞTE YAŞAYAN EŞ DE BOŞANMA SEBEBİ!

Uzmanlar, "Bir eşin evlilik içerisinde yasaklı cinsel sitelere girmesi evlilik birliğinin sarsılmasına sebep olduğundan yargıtayca boşanma sebebi sayılmıştır." Keza, eşin evlilik içerisinde yaşayamadığı/yetinemediği hazzı veya sevgiyi başka insanlarda araması yahut sürekli olarak geçmişte yaşaması, eşini eski sevgilisiyle/eşiyle kıyaslaması, ondan bahsetmesi ya da eski sevgilisinin fotoğrafını beğenmesi/saklaması da bir boşanma sebebi olarak sayılıyor. 

Örneğin; eşlerden bir tanesinin evlendikten sonra sigarayı bırakacağı ya da bir daha ağzına alkol almayacağı yönünde vaatlerde bulunması ancak yapmaması da haklı boşanma nedenleri arasında.

İŞ ÇIKIŞI SÜREKLİ ANNESİNİN EVİNE GİDEN EŞLER DİKKAT!

Uzmanlar, eşlerden birinin annesinin zorla veya sürekli olarak ortak konuta gelmesinin, eşlerden birinin her gün ailesinin evine gitmesinin, eşin akşamları iş çıkışından sonra sürekli annesinin evine giderek bu durumu alışkanlık haline getirmesi, evin ihtiyaçlarını gidermeyerek birlik görevlerini yerine getirmemesi yargıtayca boşanma nedeni olarak sayıldığını anlatıyor.

Haberin Devamı

Kayınvalideyle çok sık görüşme konusu Türkiye'de pek çok evlilikte önemli bir sorun. Nitekim, ailesine, özellikle de annesine çok düşkün olan eşine daha evliliğinin öncesinde tedirginliğini dile getiren Ayşe B. (32) benzer bir durum içinde.

Öncesinde "bizim evliliğimizde öyle olmayacak" diyen Ayşe'nin müstakbel kocası, annesine kendilerinin oturacağı apartmanda bir ev alacağını söylediğinde. Ayşe, "her misafir geldiğinde kendisini de mi çağıracağız veya eve geldiğimde önce annene mi uğramam gerekecek?" diyerek karşı çıksa da sevgilisi böyle olmayacağını konusunda sözler vermiş. Buna rağmen evlenip balayından döndükleri gün kocasının annesi "her akşam yemeklerinizi bizde yiyeceksiniz" demiş ve bundan sonraki süreçte evlerini sadece yatmadan yatmaya kullanabilmeye başlamış. Kendi evinde de vakit geçirmek isteyen Ayşe farklı şekillerde durumu kocasına açıklamaya çalışsa da kocası ne yazık ki "sen beni ailemden koparmaya çalışıyorsun" demeye, karısı hasta olsa bile annesine gidip oturmaya başlamış. Önce sözlü tartışmayla başlayan kavgalar, belli bir zaman sonra fiziksel şiddete taşınmış. Ayşe B. şimdi boşanma aşamasında.

Haberin Devamı

Görüldüğü üzere boşanma manevi sonuçlar kadar maddi sonuçlar da doğuruyor. Uzmanlar taraflar açısından boşanma sürecinin manevi anlamda oldukça zorlu ve sancılı geçen bir süreç olduğunu ve özellikle çekişmeli boşanma süreçlerinin tarafları ruhen ve madden zarara uğrattığını belirtiyor.

 “BOŞANMA SÜRECİNDE MAL KAÇIRMA GİRİŞİMLERİ GÖRÜLEBİLİYOR”

Genel olarak boşanma sürecinde eşler, evlilik sırasında birlikteyken edindikleri malları yasaya uygun bir şekilde paylaşıyor. Ancak bazı kişiler, eşleriyle bu malları paylaşmak istemedikleri için çeşitli yollara başvuruyor ve eşlerinden mal kaçırma girişiminde bulunabiliyor. Örneğin eşlerin üzerinde olan ev, araba gibi malların, taşınır ve taşınmaz malların üçüncü bir kişiye devredilmesi değerinin altında satılması ya da satış göstermek suretiyle elden çıkarması bunlara örnek olarak gösterilebiliyor. Bunun yapılmasındaki asıl amaç ise malları elden çıkaran eşin dava açıldığında karşı taraftaki eşin herhangi bir şey talep edememesi. Böylece onu kötü duruma düşürmüş oluyor.

Haberin Devamı

BOŞANMA DAVASI SIRASINDA EŞİNİZ MAL KAÇIRDIYSA BUNLARI YAPIN!

Uzmanlar boşanma davasının açılmış olması mal rejiminin sona erdiği anlamına gelmediğinin altını çiziyor.

Boşanma davası açıldığında değil, boşanma kararı verilmesi ile mal rejimi sona erer. Dolayısıyla dava devam ederken eşler arasında mal rejimi devam etmekte olduğu için eşlerden biri bu durumu kötüye kullanabilmektedir. Boşanma davasından önce ve sonra her aşamada kötü niyetli eş mal kaçırmak için farklı yollara başvurabilir. Bunun engellenebilmesi için boşanma davası açıldığı esnada mal rejimi davasının da açılması gerekmektedir.

MAL REJİMİ İÇİN AYRI DAVA AÇMAK GEREKİYOR 

Uzmanlar, hukukumuzda boşanma davası ile mallara ilişkin hususun aynı davada görülmediğini bu sebeple mal rejimi için ayrı bir dava açılmasının gerektiğini vurguluyor. Ancak bu davanın ne zaman açıldığı, mallara ihtiyati tedbir koydurabilmek açısından önemli. 

Her iki dava aynı anda açıldığında mahkeme önce boşanma davasını kesinleştirir daha sonra mal rejimi davası görülür. Boşanma davası bitene kadar mal rejimi davası bekletilir. Bu davayı boşanma davasından sonra da açabilirsiniz. Fakat boşanma davası ile birlikte açmanızdaki fayda boşanma davası bitene kadar mal rejimi davası başlamayacağı için bu aşamada mal rejimi davasında taşınır taşınmazlara ihtiyati tedbir koyup, eşinizin taşınır ve taşınmazları satmasını engelleyebilirsiniz.

YALAN SÖYLENEREK MAL KAÇIRILMIŞSA ‘DOLANDIRICILIK’ SAYILIYOR

Uzmanlar, "Boşanmada mal kaçırmanın son derece önemli bir konu olduğunu belirtiyor. Eşten mal kaçırma cezası, Türk Ceza Kanunu’ndaki tek bir suçu ifade etmiyor. Uzmanlar anunda buna ilişkin spesifik bir düzenleme yapılmadığını ancak, mal kaçırma yapılırken aynı zamanda TCK’nın bir hükmü ihlal ediliyor ise burada bir suç oluştuğunu söylüyor. Örneğin; eşin iradesi hile (kandırılarak, yalanlar söylenerek) ile sakatlanarak bir mal varlığı unsurunun devri sağlanmışsa burada dolandırıcılık suçu gündeme geliyor. Eşten mal kaçırma cezası TCK’da düzenlenmemişse de bu mal kaçırma yapılırken başka suçlar işlenmişse mal kaçıran eşe ceza veriliyor". diyor.

Uzmanlar ayrıca eşler arasında mal kaçırma davalarının hukuki olarak çok ayrıntı ve titizlik gerektiren davalar olduğunu, her iddianın ispatlanması için büyük özen gösterilmesi ve bir avukattan mutlaka profesyonel bir yardım alınması gerektiğini belirtiyor.