Aşk - İlişkiler Cinsellikte bu süreye dikkat: Mahkeme direkt boşuyor!

Cinsellikte bu süreye dikkat: Mahkeme direkt boşuyor!

Paylaş
Cinsellikte bu süreye dikkat: Mahkeme direkt boşuyor!

Cinsel ilişkinin kadının veya erkeğin kusurundan dolayı kurulamaması, cinsel uyumsuzluk gibi cinsel sorunlar hukuki olarak evlilik birliğinin temelinden sarsılması şeklindeki genel boşanma sebebi olarak kabul ediliyor. Avukat Elif Akar, eşlerin arasında ne kadar süre cinsel ilişki olmazsa boşanabileceklerini ve kanunda bu konuda neler yer aldığını sizler için anlattı.

Serpil Dokurel/ Posta.com.tr| Medeni Kanun’da özel ve genel boşanma sebepleri düzenlenmiştir. Genellikle boşanmaların çoğu evlilikte cinsel hayatın yoksunluğundan meydana geliyor.  Cinsel sorunlar nedeniyle boşanma, özünde yaygın bir boşanma sebebi olmasına rağmen toplumun değer yargıları sebebiyle davalar genellikle başka gerekçelerle açılıyor. Cinsellik, evlilik birliğini ayakta ve sağlıklı tutan en önemli ögeler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Evlilikte cinsel hayatın olmayışı kanunda açıkça düzenlenemediği için de genel bir boşanma sebebi olarak  “evlilik birliğinin temelden sarsılması”  olarak gösteriliyor.  Peki, evlilikte ne kadar süre cinsellik olmazsa boşanma sebebi sayılıyor? Konu hakkında bilinmeyenleri Avukat Elif Akar açıkladı.

Avukat Elif Akar, Bu konudaki Yargıtay kararını şöyle açıklıyor; Yargıtay hukuk genel kurulu (2001/2-245 Esas 2001/ 247 Karar)  “Evlenmenin sosyal amacı yanında, belki de daha önemli olarak nesli devam ettirme ve cinsel arzuları tatmin etme gayesi de vardır. Eşler uzun süre birlikte olmalarına rağmen cinsel ilişki kuramadıkları ibraz edilen rapordan anlaşılmaktadır. Bu hal evlilik birliğini temelden sarsar.”

Haberin Devamı


Bu süre ne kadarlık bir süredir? Eşinizle ne kadar süre cinsel ilişki yaşanmazsa boşanmada kusurlu taraf olursunuz?

Avukat Akar "Bu konuyla ilgili net bir süre olmamakla birlikte daha önce verilen Yargıtay kararı dikkatimizi çekmektedir. Karar şöyle; “taraflar 5 gün bir arada kalmışlardır. Bu süre taraflar arasında cinsel uyumsuzluk bulunduğunu kabul için yeterli değildir. Yalnızca cinsel ilişkinin 5 gün içinde kurulamamış olması evlilik birliğinin temelden sarsıldığını göstermez”. diyerek Yargıtay'ın konuyla ilgili başka bir açıklamasını da şu şekilde özetliyor; 

“Davalının cinsel ilişkiye girmediği tanık sözleri ve doktor raporuyla doğrulanmıştır. Beş ay gibi uzun bir süre ilişki kurulamamış olması evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olduğunu gösterir. Bu hususların gözetilmemiş olması, boşanma yerine davanın reddinin uygun bulunması doğru bulunmamıştır”. Aynı konuda açılan iki farklı karar da görüleceği gibi cinsellik yaşamama süresi de kararın seyrinde etkili olacaktır.

Evli çiftler cinsel hayatlarını canlı tutmak için neler yapmalı?

Jinekolog-seksolog Dr. Akif Poroy, evli çiftlere cinsellik konusunda önemli tavsiyelerde bulunuyor.  Cinsellik bittiği an evlilik bitiyor mu sorusuna da bakın ne cevap veriyor...

Jinekolog-seksolog Dr. Akif Poroy "Duruma göre değişiyor. Diyelim ki, eşlerden birinin trafik kazası nedeniyle cinsel yaşamı bitti. Vefa borcu yüzünden o evlilik sürebiliyor. Bu tabii uç bir örnek. Günümüzde sosyal ve parasal açıdan eşlerine bağımlı olduğu için seks olmasa da evliliğini sürdürmek zorunda olan çok kadın var. Özellikle kırsal kesimdeki kadın için evlilik güvence. Çiftler en çok evliliklerinin 3’üncü yılında boşanıyor. Kişi tanışıyor, flört ediyor, çocuk doğuruyor, çocuk yürümeye başlıyor. Aşağı yukarı 3 yıl geçiyor. İçgüdüsel olarak insan kendi genetik kodlarını bir ileriye verdiğini düşünüyor ve başka bir eş aramaya başlıyor. Tamamen katılmasam da bu açıklamanın doğru bir tarafı var gibi." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Dr. Akif Poroy cinselliği sıkıcılıktan kurtaracak önemli tavsiyelerde bulunuyor;

Poroy "İlk kez birlikte oluyorlarmış gibi davranmalılar. Mesela Uzakdoğu felsefesinde kadın ve erkek birbirini tanrı ve tanrıça gibi görür. Partnerinizi yücelttiğinizde, kendinizdeki cinsel enerjiyi ona verdiğinizde o enerji tekrar dönüp size gelir. Bunu yakalamak lazım. Biz orgazm sorunları yaşayanlara bu tekniği öneriyoruz. Cinsellikte konuşma tekniği, olumlu yaklaşım çok önemli. Bir de çiftin fantezilerini çok önemsiyoruz. Herhangi bir cinsel sorunla gelen çiftlere ‘Fantezi kurabiliyor musunuz?’ diye sorduğumuzda çiftlerin çoğu ‘Hayır’ diyor. Fantezi yaratmak için bazı seksologlar seks filmi ya da pornografi filmi tavsiye ediyor." dedi

Haberin Devamı