Zor akraba ilişkileriyle başa çıkmanın yolları
Anneler, babalar, kardeşler - en yakın aile üyeleriniz ömür boyu sürecek bir sosyal destek sistemi oluşturabilir. Yükseklerinizi kutlayabilir ve dipte olduğunuzda size rahatlık verebilirler. Öyle olsa bile, anlaşmazlıklar ve yanlış anlamaların olması kaçınılmazdır. Zor aile üyeleriyle bir arada yaşamak oldukça zor olabilir. Ortak çatışma kaynakları ve işlevsiz aile ilişkileriyle nasıl başa çıkılacağı hakkında bilgi edinin.
Anneler, babalar, kardeşler - en yakın aile üyeleriniz ömür boyu sürecek bir sosyal destek sistemi oluşturabilir.
Yükseklerinizi kutlayabilir ve dipte olduğunuzda size rahatlık verebilirler. Öyle olsa bile, anlaşmazlıklar ve yanlış anlamaların olması kaçınılmazdır.
Zor aile ilişkileri birçok şekilde olabilir. Sizi endişeli hissettiren aşırı eleştirel bir babanız olabilir. Belki de bir kardeşin kıskançlığı, aile işlevlerinde sürekli bir gerilim kaynağıdır. Ya da belki de yeni bir kayınvalidenin kontrol edici davranışının gereksiz dramalara yol açtığına inanıyorsunuz.
Bu çalkantılı aile ilişkilerinin sağlığınız ve esenliğiniz üzerinde uzun süreli etkileri olabilir.
- Bu zayıf ilişkiler için kendinizi suçlamaya başlamak
- Aile veya tatil olaylarını çevreleyen korku ve endişeyi yaşamak.
- Diğer aile üyelerine ulaşmaktan çekinme.
- Zor zamanlarda duygusal veya finansal destek eksikliği çekmek.
- Bu etkileşimlerin stresi nedeniyle uyumakta veya odaklanmada sorun geliştirmek
Araştırmalar, ebeveynler, kardeşler veya eşlerle olan zayıf ilişkilerin orta yaş depresyon belirtilerine katkıda bulunabileceğini bile gösteriyor .
Aile içi çatışmalara maruz kalmanın, bir çocuğun refahı üzerinde de uzun vadeli bir etkisi olabilir.
Bir araştırma, aile içi tartışmaların ve şiddetin, bir çocuğun yaşamının ilerleyen dönemlerinde zihinsel ve fiziksel sağlık sorunları geliştirme riskini artırabileceğini buldu.
Bu sonuçları en aza indirmek için, aile içi gerilimin nedenlerini nasıl belirleyeceğinizi öğrenebilir ve barışçıl etkileşimler yaratmak için adımlar atabilirsiniz. Sonunda, bağları kesmenin sağlığınız ve mutluluğunuz için en iyi seçenek olduğunu görseniz de, aile bağlarını onarmaya ve size en yakın olanlarla ilişkilerinizi geliştirmeye yardımcı olabilecek yaklaşımlar vardır.
Zor aile üyeleriyle nasıl başa çıkacağınızı öğrenmeden önce, bu ilişkilerin başlangıçta neden zor olduğunu incelemenize yardımcı olur. Aile içi anlaşmazlıkların bu yaygın nedenlerini ve bunların üstesinden gelmenin yollarını düşünün
FİNANSAL SORUNLAR
Aile üyeleri bir dereceye kadar finansal örtüşme eğilimindedir. Kardeşler miras konusunda tartışabilir. Ebeveynlerin, çocuklarının parayı nasıl idare ettiği konusunda güçlü fikirleri olabilir. Veya yetişkin çocuklar, yaşlanan ebeveynlerinin mali durumunu kontrol etme ihtiyacı hissedebilirler.
Düğünler veya tatil partileri gibi büyük aile etkinlikleri söz konusu olduğunda, finansal anlaşmazlıklar genellikle doruğa çıkabilir. Ancak, ailenizdeki parayla ilgili sorunları çözmenin yolları vardır.
- İşleri yazılı hale getirin. Örneğin, bir aile üyesinin kişisel bir kredi için size geri ödeme yapmasını bekliyorsanız, ikiniz arasında yazılı bir anlaşma yapın. Bu, tartışmalardan ve hatta yasal anlaşmazlıklardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.
- Sınırları belirle. Bir aile üyesi size borç vermeniz veya para vermeniz için baskı yapıyorsa veya mali durumunuzu dikte etmek istiyorsa, hoş görmeyeceğiniz davranış türlerini netleştirmeniz önemlidir. Açık olun, böylece aile üyeniz çizgiyi ne zaman aştıklarını bilecek.
- Ne zaman şeffaf olunacağını bilin. Tüm finansal bilgilerinizi kimseyle paylaşmak zorunda değilsiniz. Ancak kararlarınızın aile üyelerinizi etkileyebileceği durumlarda şeffaf olmak en iyisidir. Örneğin, gelecekteki bir çatışmayı önlemek için miraslarının ayrıntıları hakkında çocuklarınızla konuşmak isteyebilirsiniz veya kardeşlerinize neden ortak bir gidere katkıda bulunamayacağınızı bildirin.
BAKIM SORUMLULUKLARI
2020'de yapılan araştırmalar, Amerikalıların yaklaşık yüzde 19'unun ücretsiz aile bakıcısı olarak hareket ettiğini gösteriyor.
Bakıcı olmanın stresleri ve sorumlulukları , aile ilişkilerine büyük ölçüde ağırlık verebilir. Araştırmalar, bir ebeveyn bir miktar bakıma ihtiyaç duymaya başladığında kardeşler arasındaki gerginliğin artma eğiliminde olduğunu gösteriyor.
Belki de kardeşinizin ebeveyninizin sağlığını inkar ettiğini ve daha proaktif olması gerektiğini düşünüyorsunuz.
Ya da belki siz ve kardeşiniz, destekli bir yaşam tesisinin ebeveyniniz için doğru konut seçimi olup olmadığı konusunda anlaşamıyorsunuz. Bakım verme konusundaki çatışmalar kardeş ilişkileriyle sınırlı değildir. Anne babanız veya eşinizle çocuklarınızı nasıl yetiştireceğiniz konusunda tartışmalar yaşayabilirsiniz.
Siz ve başka bir aile üyesi bakıcılık konusunda anlaşmazlığa düştüğünüzde, şu ipuçlarını deneyin:
- *Bir bakıcı olarak ne düzeyde desteğe ihtiyacınız olduğu konusunda açık olun. Duygularınızı kendinize saklarsanız, kızgınlık büyüyebilir ve gerilimi artırabilir.
- Uzlaşma arayın ve diğer insanların sınırlamalarını kabul edin. Kardeşiniz bakım konusunda fiziksel olarak yardımcı olamıyorsa, belki maddi yardım sunabilir.
- Kardeşiniz sorumluluk aldığında takdirinizi göstermeyi unutmayın. Biri ebeveyn bakımı konusunda tamamen yetersiz veya isteksizse, ailenizin dışında destek aramayı deneyin .
YENİ AİLE ÜYELERİ
Aileniz genişledikçe, yeni çatışmaların potansiyeli de artar.
Anneler ve yetişkin çocuklar arasındaki yabancılaşma üzerine yapılan bir çalışmada, annelerin yüzde 70'inden fazlası diğer aile üyelerinin çatlamaya neden olduğunu söyledi.
Anneler genellikle sorun olarak çocuğun partnerini veya eşini göstermişlerdir.
Bu çatışmalar elbette anneler ve çocuklarla sınırlı değil.
Kayınbiraderinizle çekişmeli bir ilişkiniz olabilir. Ya da belki de kayınpederiniz sizden her zaman çok şey bekliyor gibi görünüyor.
Kayınvalidenizle daha iyi geçinmek için:
- Farklılıkları bekleyin. Farklı ailelerin farklı beklentileri, sınırları ve işleri yapma biçimleri vardır. Gelininizi görgüsüz, hatta kaba bir aile üyesi olarak görüyor musunuz? Belki de açık sözlü konuşmayı teşvik eden ya da alaya tolerans gösteren bir aile geçmişinden geliyor.
- En olumlu özelliklerine odaklanın. Kayınlarınız ailenizin bir parçası çünkü ailenizden biri onlarda iyiliği gördü. Kusurlarını görmekte zorlanıyorsanız, güçlü yönlerinin bir listesini yapmayı deneyin.
- Ortak ilgi alanları bulun. Her zaman kolay olmasa da, yeterince dikkatli bakarsanız, genellikle ortak ilgi alanlarını bulabilirsiniz. Kayınvalidenizin hobilerini, tutkularını ve geçmiş deneyimlerini, ilişkilendirilebilir bir şey bulana kadar sorun.
DİNİ VE SİYASİ GÖRÜŞ AYRILIKLARI
Dini ve siyasi benzerlikler aile bağlarının gücünü etkileyebilir. Örneğin araştırmalar, annelerin yetişkin çocuklarla aynı dini paylaştığında, daha kaliteli ilişkiler yaşama eğiliminde olduklarını gösteriyor.
Öte yandan, aile üyelerinin din veya siyaset konusunda aynı görüşe sahip olmaması, hararetli tartışmaları tetikleyebilir. Belki kardeşiniz yemeklerden önce duaları gruplamaktan çekinir ya da siyasi görüşlerinizi ifade ettiğinizde hakaret ve küçümseyici sözler duyarsınız.
Zıt görüşlere sahip zor aile üyeleriyle nasıl başa çıkılacağı aşağıda açıklanmıştır:
- Yararlı konuşmaları belirleyin.
Bir tartışma başladığında, etkileşimden ne elde etmeyi umduğunuzu kendinize sorun.
Aile üyenizin fikrini tamamen değiştirmeyi mi umuyorsunuz? Yoksa inançları hakkında fikir edinmeye mi çalışıyorsunuz?
İkinizden birinin pozisyonunuzu değiştirmesi mümkün mü? Bir konuda asla aynı fikirde olmasanız bile, ikiniz de açık olmaya ve birbirinizin görüşlerine saygılı olmaya istekliyseniz, konuşmayı ilerletebilirsiniz.
- Geniş kapsamlı genellemelerden kaçının.
“Soldaki herkes kötüdür” veya “Sağdaki herkes aptaldır” gibi ifadeler, tartışmaları hızla tırmandırabilir ve insanları daha da sağlamlaştırabilir. Diğer kişinin değerlerinde insan unsurunu görmeye çalışın.
Birçok siyasi inanç, ekonomik veya çevresel istikrar gibi toplum için temel bir endişe tarafından şekillendirilir. Bunu kabul ederek, diğer kişinin görüşleri sizinkinden çok farklı görünmeyebilir. Hararetli tartışmalardan ne zaman çıkacağınızı bilin. Duygular çok ısındığında, konuşmadan saygılı ama sağlam bir çıkış yapın.
Şakalarınıza dikkat edin. Mizah genellikle gergin bir tartışmanın yayılmasına yardımcı olabilir . Ancak, diğer kişinin inançlarını veya değerlerini hedef alan agresif şakalardan kaçının.
ZOR AİLE ÜYELERİYLE İLETİŞİME GEÇME İPUÇLARI
En iyi çabanıza ve niyetinize rağmen, bazen bir aile üyesiyle anlaşamadığınızı göreceksiniz. Belki biri size karşı kin beslemeye devam ediyor veya davranışlarını değiştirmeyi reddediyor.
Genel planınız zor aile üyelerinden kaçınmak olabilir. Ancak bu strateji genellikle düğünler, cenazeler ve diğer aile toplantıları tarafından engellenebilir.
İşte bazı alternatif seçenekler:
Kendi stresinizi yönetin
Zor bir aile üyesiyle etkileşim kurmanız gerekmeden önce ve sonra stres atmaya öncelik verin. Etkili stres yönetimi teknikleri , meditasyondan yürüyüşe çıkmaya, düşüncelerinizi günlüğe kaydetmeye veya yakın bir arkadaşla yüz yüze sohbet etmeye kadar değişebilir.
Sınırları belirleyin ve koruyun
Güçlü, net sınırlar sizi toksik aile etkileşimlerinden koruyabilir. Sizin ve eşinizin zorba kayınvalideleri ziyaret etmek üzere olduğunuzu hayal edin. Eşinizle konuşun ve ziyaretinizin ne kadar süreceği konusunda bir sınır belirleyin. Ayrıca konuşma konularına sınırlar koyabilirsiniz. Siz ve kayınpederiniz din konusunda hararetli tartışmalar yaşadıysanız, bu konudan uzak durmak en iyisi olabilir.
Biri sınırlarınızı aşmaya çalışırsa, öfkenizi kontrol altında tutun. Bunun yerine, sonuç hakkında net ve doğrudan olun. Örneğin, "Bu konuyu açmaya devam edersen, erken çıkacağım" gibi bir şey söyleyebilirsin.
Duygusal zekanızı (EQ) geliştirin
Duygusal zekanızı güçlendirerek, duyguları anlama, yönetme ve ifade etme yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Bunun sadece aile ilişkileriniz üzerinde değil, genel zihinsel sağlığınız üzerinde de olumlu bir etkisi olabilir.
EQ'nuzu geliştirmek için dört temel beceriye odaklanmanız gerekir:
- Öz yönetim
- Öz farkındalık
- Sosyal farkındalık
- İlişkileri yönetimi
Duygusal durumunuzu ve sözel olmayan ipuçlarını değerlendirmek için farkındalığı kullanmak gibi adımlar atarak bu becerileri geliştirebilirsiniz.
Odağınızı değiştirin
Aile üyenizin güçlü yanlarını olduğu kadar kusurlarını da kabul etmeye istekli olun. Belki kardeşiniz kavgacı ve talepkardır, ancak en azından aile etkinliklerini finanse etmeye her zaman isteklidir. Ya da belki kayınvalideniz sizi aşırı derecede eleştiriyor ama çocuklarınızı her zaman destekliyor.
Empati pratiği yapın
Zor bir aile üyesinin kendi zor koşullarından geçebileceğini kabul edin. Kişisel güvensizliklerden madde bağımlılığına veya akıl hastalığına kadar, altta yatan bazı faktörler aile üyenizin davranışını körüklüyor olabilir.
Bu faktörler davranışı mazur göstermese de, daha empatik olarak, kişiyi ve neden böyle davrandıklarını daha iyi anlayabilirsiniz.
Beklentileri sınırlayın ve kabulü uygulayın
Bazı insanların sizinkiyle asla uyuşmayabilecek bakış açıları veya öncelikleri olduğu gerçeğiyle barışın. Yetişkin çocuklarınız, kardeşleriniz veya ebeveynleriniz kendileri için doğru olduğunu düşündükleri şeyi yapacaklardır ve davranışlarını kontrol edemezsiniz. İlişkiyi olduğu gibi değerlendirmeye çalışın veya size neşe getiren diğer ilişkilere odaklanın.