Bakım Cildi hızlı yaşlandıran alışkanlıklar

Cildi hızlı yaşlandıran alışkanlıklar

Paylaş
Cildi hızlı yaşlandıran alışkanlıklar

Sağlıklı bir cilde sahip olabilmek için düzenli ve dengeli beslenmeniz, uyku düzenine dikkat etmeniz, bol su içmeniz ve günlük cilt bakım rutininizi uygulamanız gerekir. Ancak tüm kurallara uymanıza rağmen cilt sağlığınızın bozulduğunu düşünüyorsanız ve cilt sorunlarıyla karşı karşıya kalıyorsanız bazı alışkanlıklardan uzak durmanız gerekir. Oldukça masum görünen ama cilt üzerinde derin hasarlara yol açan bu alışkanlıklar cilt sağlığının önündeki en büyük engel. Bu alışkanlıklar sadece cilt sağlığını bozmakla da kalmıyor cildin erken yaşlarda kırışmasına ve yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasına da sebep oluyor. Cildi hızlı yaşlandıran ve cilt sağlığını bozan bu alışkanlıkları acil bırakmanız gerekiyor.

Posta.com.tr | Sağlıklı bir cilt için günlük alışkanlarınıza dikkat etmeniz gerekir. Düzensiz beslenme, yetersiz uyku ya da yanlış bakım uygulamaları cilt bariyerini zayıflatır ve cilde ciddi zararlar verir.

Haberin Devamı

Cilt sağlığınız için her şeyi bir bütün olarak ele alıp doğru alışkanlıklar edinmeniz gerekir. Cildinize zarar vermeyeceğini düşündüğünüz ya da cildiniz için gerekli olduğunu düşünmediğiniz bazı şeyler cildin doğal dokusuna zarar veriyor.

Örneğin makyajınızı temizlemeden uyumak ya da cildi her mevsim güneşten koruyamamak gibi bir çok etken cilde zarar vererek erken yaşlanmaya neden oluyor. Cildinize iyi bakmadığınızda kırışıklıklar ve ince çizgilerin görünümü artıyor. Cilt solgun, cansız ve mat görünüyor. Cildi hızlı yaşlandıran bakım hatalarından bazılarını Posta.com.tr okurları için araştırdık.

Makyaj yapmayı çok seviyorsanız ve her gün düzenli olarak makyaj yapıyorsanız cildinizin nefes almasını engellersiniz. Bu sebeple akşam eve geldiğinizde makyajınızı güzel bir şekilde temizlemeniz ve gözenek bakımınızı sağlamanız gerekir.

Haberin Devamı

Günün yorgunluğundan dolayı makyajınızı silmeyi unutuyorsanız ve makyajlı bir şekilde uyuyorsanız gözeneklerinizin tıkanmasına sebep olursunuz. Bunun sonucunda cildinizde akne, sivilce ve siyah nokta gibi cilt problemleri artar.

Cilt nefes almadığı için erken yaşlarda yaşlanır. Bu sebeple her akşam mutlaka cildinizi makyajdan derinlemesine temizlemeniz gerekir.

Cilt temizliği için;

  • Öncelikle cildinizi bir makyaj temizleyici ile silin.
  • Ardından cilt tipinize uygun bir jel ya da köpük yardımıyla yıkayın.
  • Cildinizi bir tonik ile silin ve gözenekleri arındırın.
  • Son adımda cildinize nemlendirici uygulayın.

Cildi hızlı yaşlandıran bir diğer bakım hatalarından biri de cildi ölü hücrelerden arındırmamak oluyor. Cilt yüzeyinde biriken yağ, kir ve makyaj kalıntıları ölü hücrelerin oluşmasına sebep oluyor. Ölü deriler olarak da adlandıran bu ölü hücreler cildin nefes almasına engel oluyor. Cilt nefes almadığında kendini yenileyemiyor.

Bu sebeple cilt problemleri artıyor, cilt aşırı kuruyor ve kırışıklıklar ortaya çıkıyor. Cildin nefes almasını sağlamak ve hücre yenilenmesini desteklemek için düzenli olarak peeling yapmanız gerekiyor. Evde düzenli olarak yapacağınız peelingler cilt yüzeyini ölü hücrelerden arındırıyor. Cildi tazeliyor ve yeniliyor. Haftada 1 ya da 2 kez yapacağınız peeling sayesinde cildinizi koruyabilirsiniz.

  • Peeling yapmadan önce cildinizi güzelce temizleyin ve kurulayın.
  • Ardından cildi tahriş etmeyen bir peelingi cildinize uygulayın.
  • Nazik hareketlerle masaj yapın.
  • Durulayın ve ardından nemlendirin.

NOT: Piyasada bulunan peelingleri kullanmak istemiyorsanız evde kahve telvesi ile peeling yapabilirsiniz. Soğumuş kahve telvesini masaj yaparak cildinize uygulayıp, ılık suyla duruladığınızda cildinizi ölü hücrelerden arındırabilirsini

Haberin Devamı

Cildin hızlı yaşlanmasını engellemek ve cilt kanserinden korunmak için cildinizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumanız gerekiyor. Cildiniz güneş ışınlarıyla temas ettiğinde ciltte kuruluk, tahriş ve lekeler oluşuyor. Güneş ışığı deri katmanlarını geçen ultraviyole (UVA ve UVB) içerir.

Hem UV A hemde UV B ışını kırışıklıklara neden olan zararı dışında enfeksiyonlara karşı savunma sistemini zayıflatır. Güneş ışınları deri bozukluklarına sebep olur. Bu sebeple cildi güneşten korumak gerekir. Cildinizi güneşten koruyabilemek için güneş kremi kullanmanız şart. Ancak genellikle herkes güneş rkemlerini sadece yazın kullanması gerektiğini düşünür.

Oysa her mevsim güneş kremi sürmeye ihtiyacınız vardır. Hatta güneş kremlerini günde 1 kez sürmek de cilde üst düzey bir koruma sağlamadığından gün içerisinde tazelemek gerekir.

Haberin Devamı
  • Cildinize mutlaka her mevsim güneş kremi sürün.
  • Güneş kremlerini dışarı çıkmadan 20-25 dakika önce sürebilirsiniz.
  • Güneş kreminizi 2 saatte 1 yenilemeniz önerilir.

Özellikle yağlı cilt tipine sahip olanların yaptığı bir alışkanlık cildin doğal yağ ve nem dengesini bozuyor. Yağlı ya da karma cilde sahip olanlar cildini daha çok yağlandırdığı gerekçesiyle nemlendirici kullanmayı alışkanlık haline getirmiyor. Oysa her cilt tipinin olduğu gibi yağlı ciltlerin de nemlendirici kullnmaya ihtiyacı var.

Cilt nemsiz kaldığında daha çok sebum üretmeye başlar. Bu durumda yağlı olan cildiniz daha çok yağlanır. Sivilce ve akne sorunları ortaya çıkar. Cilt saha hızlı bir şekilde sarkar. Bu durumu engellemek içi her gün düzenli olarak nemlendirii uygulamak gerekir. Nemlendiriciler cilt yüzeyinde bir güç kalkanı oluşturur. Cildi yumuşatır va yatıştırır. Cildi besler, onarır ve tazeler. Bu sebeple her gün cildinizi nemlendirmeniz gerekir.

Cildiniz karma, yağlı, kuru ve hassas olabilir. Cilt tipiniz ne olursa olsun her gün cildinizi nemlendirmeniz gerekir. Cildinizi temizledikten ve arındırdıktan sonra mutlaka cilt tipinize en uygun olan nemlendirici seçerek cildinizi nemlendirin.

Haberin Devamı