Bakım Cilt için çinko oksit: Faydaları, kullanım alanları ve yan etkileri

Cilt için çinko oksit: Faydaları, kullanım alanları ve yan etkileri

Paylaş
Cilt için çinko oksit: Faydaları, kullanım alanları ve yan etkileri

Pişik kremlerinden bildiğimiz çinko oksitin cilt üzerinde kullanımı, yaşlanma karşıtı etkileri olup olmadığı merak ediliyor. Çinko oksidin cildinize ne yaptığını ve cildinizin sağlıklı görünmesine ve güzel hissetmesine nasıl yardımcı olabileceğini öğrenmek için okumaya devam edin...

Cilt problemlerinizi çözmek için tek durak bir bileşen mi arıyorsunuz? Belki de sizin için mükemmel bir tane bulduk.

Haberin Devamı

Genellikle bebek pudralarında, pişik kremlerinde yoğunlukla bulunan ve yaygın olarak bilinen bir aktif bileşen olan çinko oksit, cildinize uygulandığında çok sayıda fayda sağlar.

ÇİNKO OKSİT NEDİR?

Çinko oksit, çinkonun oksitlenmesinden elde edilen beyaz toz halinde kimyasal veya inorganik bir bileşiktir. 

Oksidasyon çinkoyu, iltihaplanma, güneş hasarı, akne vb. dahil olmak üzere çeşitli cilt koşullarını tedavi etmek için kullanılacak güçlü bir bileşen yapar.

Çinko oksit, çağlar boyunca güçlü bir güneşten koruma bileşeni olarak büyük ölçüde kullanılmıştır. 

Çinko oksit, onlarca yıldır cilt iyileşmesini desteklemenin yanı sıra, günümüzde fiziksel güneş kremlerinde, pişik kremlerinde, kalamin losyonlarında vb. bulunan yaygın bir aktif bileşendir. Çinko oksit en çok nemlendiriciler, güneş kremleri, fondötenler gibi makyaj ürünleri gibi topikal solüsyonlara eklenir.

Haberin Devamı

Genellikle çinko oksit, kozmetikte kullanılan güvenli bir bileşendir. Çeşitli cilt koruyucularında ve güneş koruyucu ilaç ürünlerinde kullanılır. 

Bununla birlikte, bu tür cilt bakım ürünlerinden herhangi birini kullanmadan önce cildinizde bir yama testi yapmak en iyisidir. Yaraları veya diğer cilt koşullarını tedavi etmek için kullanıldığında, önce doktorunuza danışın.

ÇİNKO OKSİTİN CİLDE FAYDALARI NELERDİR?

Pişik kremlerini yüzünüze sürmek gerçekten işe yarayabilir ancak bu ürünlerin bazıları komodejenik olabilir bunun için cildinizi daha sonra arındırmayı ve gözeneklerinizi açmayı ihmal etmeyin ayrıca çinko oksit içeren ve yüzünüz için özel olarak hazırlanmış formülleri de deneyebilirsiniz. 

  • CİLDİ GÜNEŞ HASARINDAN KORUR

Araştırmacılar çinkonun doğal güneşten korunma faydaları olduğunu bulmuşlardır. Cildiniz zengin bir çinko oksit tabakası ile dolduğunda, UVA ve UVB ışınlarını yansıtır ve emer. Bu sayede zararlı ışınların cildinize girmesini engeller. Bununla birlikte, bu bileşenin etkinliği tamamen konsantrasyonuna bağlıdır.

Farklı ürünler, farklı yüzdelerde çinko oksit kullanır, bu nedenle etki değişir. Cildinizde ne kadar fazla çinko oksit bulunursa, güneş hasarından o kadar uzun süre korunur. Genellikle güneş kremleri %25 ila %30 çinko oksit içerir.

Haberin Devamı
  • CİLDİN İYİLEŞMESİNİ İYİLEŞTİRİR

Çinko, yaraları iyileştirmek için doğal bir yeteneğe sahiptir. Güneş yanığı, hassasiyet vb. gibi yara veya cilt hasarı olan kişiler topikal çinko oksit kullanımına güvenebilirler. Cildi içten iyileştirir ve yatıştırır. Aksine, çinko eksikliği daha yavaş yara iyileşmesi ile ilişkilendirilmiştir.

  • FAZLA YAĞI KONTROL EDER

Çinko oksit, topikal olarak uyguladığınızda büzücü olarak çalışır. Cildinizin altındaki yağ oluşumunu kontrol eder ve fazla yağın üretilmesini engeller. Bu nedenle yağlı cilt tipine sahip olanlar topikal çinko oksitten büyük ölçüde yararlanabilirler. Yağ oluşumunu azaltmak aynı zamanda yağ dengesinin korunmasına yardımcı olur, böylece akne oluşma riskini azaltır.

  • AKNE TEDAVİSİ

Çalışmalar, çinkonun anti-inflamatuar özelliklerinin, inflamatuar cilt durumlarının tedavisinde faydalı olduğunu göstermiştir. Genellikle birlikte ağrıyı, şiddetini ve sivilcelerin görünümünü en aza indirmeye yardımcı olan diğer antibakteriyel ajanlarla karıştırılır. Ayrıca araştırmalar, çinko oksidin tek başına veya diğer elementlerle kombinasyon halinde topikal kullanımının P. acnes bakterisini azaltmak için etkili olabileceğini belirtmektedir.

Haberin Devamı
  • BAKTERİYEL ENFEKSİYONU ÖNLER

Daha önce bahsedildiği gibi çinko oksit antimikrobiyal, antiinflamatuardır ve yaraları iyileştirebilir. Tüm bu nitelikler çinko oksidin bakteriyel enfeksiyon olasılığını düşürmesine yardımcı olur. 2003 yılında yapılan bir araştırma, çinko oksidin bakterilerin içselleşmesini önleyerek bakteriyel enfeksiyon geliştirme riskini azalttığını öne sürüyor.