Bakım Cilt kanserini önlemenin tek yolu! Her mevsim kullanmak şart ama bu kurala dikkat

Cilt kanserini önlemenin tek yolu! Her mevsim kullanmak şart ama bu kurala dikkat

Paylaş
Cilt kanserini önlemenin tek yolu! Her mevsim kullanmak şart ama bu kurala dikkat

Güneş kremleri son yıllarda çok popüler hale geldi. Genellikle herkes sadece yaz mevsiminde güneş kremi kullanmayı tercih etse de uzmanlar her mevsim cildi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumak gerektiğinin altını çiziyor. Ancak güneş kremlerini seçerken ve kullanırken son derece dikkatli olmak gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever, güneş kremiyle ilgili doğru bilinen yanlışları Posta.com.tr okurları için anlattı.

Aydan Durak/ Posta.com.tr| Güneş kremi kullanmanın mevsime bağlı olarak değişebileceğini ancak cildi güneşin zararlı etkilerinden korumak için düzenli olarak güneş kremi kullanılması gerektiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever, güneş kremi hakkında merak edilenleri ve yanlış bilinen bilgilerin doğrularını sizler için anlattı.

Haberin Devamı

GÜNEŞ KREMLERİNİ HER MEVSİM KULLANIN

Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever, her mevsim güneş kremi kullanmanın önemli olduğunu, güneşin UV (ultraviyole) ışınlarının, kış aylarında da cildimizi etkileyebildiğini belirtiyor. Özellikle kar yüzeyi güneş ışınlarını yansıttığı için kışın da cilt hasarı riski bulunuyor. Yaz aylarında ise güneş kremi kullanmak, güneş yanıkları ve cilt kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabiliyor.

CİLT ÜZERİNDE TAM KORUMA SAĞLIYOR

Dermatoloji Uzmanı Dr. Sever, güneş kremlerinin cilde faydaları ve zararlarını şöyle açıkladı.

  • Faydaları: Güneş kremleri cildi UV ışınlarının zararlı etkilerinden korur. Cilt kanseri, erken yaşlanma belirtileri, lekelenme ve güneş yanıkları gibi sorunların önlenmesine yardımcı olurlar.
  • Zararları: Bazı insanlar güneş kremlerine karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilirler. Ayrıca, bazı güneş kremleri çevreye zarar verebilecek kimyasal maddeler içerebilir. Bu nedenle, güneş kremi seçerken içeriklere dikkat etmek önemlidir.

CİLT KANSERİNDEN KORUNMANIN EN GÜVENLİ YOLU

Güneş kremlerini seçerken güvenilir ve uygun ürünler kullanmak gerektiğinin altını çizen Dermatoloji Uzmanı Dr. Sever, güneş kremlerinin kanser yaptığına dair bilimsel bir kanıtın olmadığını da vurguladı.

Haberin Devamı

Dermatoloji Uzmanı Dr. Sever, "Bilimsel çalışmalar güneş kremlerinin cilt kanseri riskini azalttığını gösteriyor. Güneş kremleri, UV ışınlarının neden olduğu DNA hasarını önlemeye yardımcı oluyor. Güvenilir ve uygun güneş kremleri kullanmak, cilt kanseri riskini artırmıyor; aksine azaltıyor." dedi.


GÜNEŞ KREMLERİYLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Dermatoloji Uzmanı Dr. Sever, güneş kremleri hakkında doğru bildiğimiz yanlışları şöyle sıraladı:

  • Yanlış 1: Güneş kremi sadece plajda kullanılmalıdır.
  • Gerçek: Güneş kremi her gün, güneşe çıkmadan önce kullanılmalıdır, sadece plajda değil, günlük yaşamda da cilt koruması sağlar.
  • Yanlış 2: SPF (Güneş Korumalı Faktör) ne kadar yüksekse, o kadar iyi.
  • Gerçek: SPF, sadece UVB ışınlarına karşı koruma sağlar. Genellikle SPF 30, günlük kullanım için yeterli koruma sağlar.
  • Yanlış 3: Su geçirmez güneş kremleri su altında koruma sağlar.
  • Gerçek: Su geçirmez güneş kremleri bile su altında zamanla kaybolabilir, bu nedenle yüzme sonrası yeniden uygulamak önemlidir.
  • Yanlış 4: Güneş kremi kullanmak D vitamini üretimini engeller.
  • Gerçek: Uygun şekilde kullanıldığında güneş kremi D vitamini üretimini engellemez. Cilt, kısa süreli güneş maruziyetiyle yeterli D vitamini üretebilir.

GÜNEŞ KREMLERİNİN İÇERİĞİNE DİKKAT

Öte yandan geçtiğimiz bir eczacı, eczanede sattığı güneş kreminin birebir aynısını internetten aldı. Aldığı güneş kremlerini ultraviyole kamera karşısında denedi. İnternetten alınan kremin hiç koruma özelliğinin olmadığı yani sahte olduğu anlaşıldı. Uzmanlar özellikle güneş kremi seçerken son derece dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Sever, "Güneş kremi kullanmak, cildinizi güneşin zararlı etkilerinden korumak ve cilt kanseri riskini azaltmak için önem taşıyor. Güneş kremleri seçerken, cilt tipinize uygun olanı ve içeriklere dikkat edilmesi gerekiyor." dedi.