Bakım Gizli tehlike ortaya çıktı: Popüler güzellik uygulaması kanseri tetikliyor

Gizli tehlike ortaya çıktı: Popüler güzellik uygulaması kanseri tetikliyor

Paylaş
Gizli tehlike ortaya çıktı: Popüler güzellik uygulaması kanseri tetikliyor

Protez tırnak, son yılların popüler güzellik uygulaması haline geldi. Estetik bir görünüm kazandırmak amacıyla kişinin kendi tırnağı üzerine yapılan protez tırnak, birçok enfeksiyona, hastalığa ve alerjik reaksiyona sebep olabiliyor. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hilal Ayvaz Çelik, protez tırnak ve kalıcı oje uygulamalarının zararlarını ve ortaya çıkardığı sağlık sorunlarını Posta.com.tr okurları için anlattı.

Aydan Durak/ Posta.com.tr| Güzel, bakımlı ve estetik görünmeyi seven her kadın özellikle tırnaklarına çok özen gösteriyor. Son yıllarda sosyal medyanın da etkisiyle protez tırnak ve kalıcı oje uygulamalarında ciddi bir artış yaşandı. Hemen hemen her kadın hayatında bir kez bile olsa bu uygulamaları yaptırmaktan geri kalmıyor. Ancak protez tırnak ve kalıcı oje uygulamaları görüntüleri kadar masum değil.

Haberin Devamı

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hilal Ayvaz Çelik, "Protez tırnak ve kalıcı oje uygulamalarında hem tırnağa fiziksel travma uygulanıyor, hem de tırnak akrilik yapıştırıcı vb gibi birçok kimyasala maruz bırakılıyor." dedi. Ayrıca kalıcı oje uygulamalarında kullanılan ultraviyole ışığın solaryum gibi deri kanserini artırıcı etkilere sahip bir uygulama olduğunun altını çizdi.


PROTEZ TIRNAK DERİ KANSERİNE YOL AÇABİLİR

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hilal Ayvaz Çelik, protez tırnak uygulamalarının tırnakta şekil bozukluklarına yol açtığını dile getirdi ve deri kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini vurguladı

Tırnağa fiziksel bir travma uygulayarak tırnak kökünün (matriksinin) veya tırnak yatağının bozulması, şekil bozuklukları oluşabilmektedir. Bunun yanında tırnağa sürülen yapıştırıcıların veya çıkarmada kullanılan maddelerin içeriğine alerjik kişilerde alerjik durumlar görülebilmektedir. Ultraviyole uygulaması da bahsettiğimiz gibi deri kanserini tetikleyici etkisi olabilen bir uygulamadır.

HİJYENE DİKKAT ETMEK ÖNEMLİ

Protez tırnak ve kalıcı ojeyi çok uzun süre kullanmanın tırnakların hava almasını engellediğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hilal Ayvaz Çelik, "Bu uygulamalar tırnaklarda renk değişiminin yanı sıra tırnak mantarının oluşumunu kolaylaştıran nemli ve havasız bir ortam oluşturuyor. Tırnaklarda herhangi bir nedenle bozulma olduğunda tırnak mantarının gelişimi daha kolay oluyor. Bu sebeple protez tırnak veya kalıcı oje uygulamalarının yapıldığı yerlerin temiz ve uygulayan kişilerin de temizliğe dikkat etmesi çok önemlidir." dedi.

Haberin Devamı

"ENFEKSİYON OLDUĞU ZAMAN HEMEN ÇIKARILMASI GEREK"

Protez tırnak ve kalıcı oje gibi popüler güzellik uygulamalarının enfeksiyona yol açabileceği uyarısında bulunan Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hilal Ayvaz Çelik, bu durumda hemen protez tırnakların ve kalıcı ojenin acilen çıkarılması gerektiğini söylüyor.

Enfeksiyon olduğunda protez tırnakların ve kalıcı ojelerin derhal çıkarılması gerekiyor. Sonrasında ağızdan ve o bölgeye uygulanan krem şeklinde antibiyotik ve antimikotik (mantar karşıtı) tedaviler başlanmalıdır. Bu dönemde ellerin ıslak kalmamasına da dikkat edilmesi önemlidir. Eğer tırnak kenarlarında veya tırnaktan parmağa doğru uzanan iltihap toplanması bölgeleri varsa, bu bölgelerdeki irinin de enjektörle boşaltılması tedavi için olmazsa olmaz bir işlemdir.


İPEK KİRPİKLER DE PROTEZ TIRNAK KADAR TEHLİKELİ

Son olarak yine sosyal medya etkisiyle popülerliği artan bir diğer güzellik uygulaması ipek kirpiklere değinen Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hilal Ayvaz Çelik, "İpek kirpik uygulamasına gelecek olursak, doğal kirpiklerinize uygulanan yapay kirpiklerden oluştuğu için kısa dönemde sorun yaratmazken; uzun süreli kullanımlarda, 1 kirpiğe çok sayıda yapay kirpik tutturulması veya bu yapay kirpikleri çıkarırken kirpik kayıpları çok sık karşılaşılıyor. Ayrıca uygulama yaparken kullanılan yapıştırıcıların kimyasal içerikleri de birçok probleme (alerjik durumlar, göz hastalıkları vb) yol açabilmektedir." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı