Bakım Hava kirliliği kırışıklıkları artırır mı?

Hava kirliliği kırışıklıkları artırır mı?

Paylaş
Hava kirliliği kırışıklıkları artırır mı?

Erken yaşlanma birçok nedenden dolayı hızlanır. Uzmanlar özellikle güneşten gelen zararlı ışınların yaşlanma ve kırışıklıkların en önemli nedeni olduğunu belirtiyor. Peki ya hava kirliliği? Hava kalitesi cildinizi doğrudan etkileyebilir. Tüm ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünyada her yıl yaklaşık 7 milyonun üzerinde insan hava kirliliğinden kaynaklı nedenlerle yaşamını yitiriyor. Hava kirliliği, vücudumuzun genel işleyiş kapasitesini bozarak birçok hastalığa kapı aralar.

Haberin Devamı

Hava kirliliği cilt sorunlarına da neden oluyor. Hava kirliliğindeki artışın, cildin yeterli oksijen ihtiyacını karşılayamamasının yaşlanma üzerindeki etkilerini Dermatoloji Uzmanı Dr. Bilge Ateş konu hakkında bilgiler verdi.

“Vücudumuzun en büyük organı olan derimizin yaşlanma sürecini sadece genlerimiz belirlemez.” diyen Dermatoloji Uzm. Dr. Ates, “Başta güneş, sigara ve hava kirliliği fibroblast denen derinin ana hücrelerinin sayısının ve işlevinin azalmasına, vücut metabolizması sonrası açığa çıkan zararlı maddelerin yığılmasına ve hormonal değişikliklere sebep olarak derideki yaşlanmayı tetikler.” diyor.

Yaşla birlikte yüzde, boyunda, dekolte bölgesinde ve ellerin üzerinde görülen ince-derin kırışıklar ve sarkmalar, kuru ve ışıltısını kaybetmiş deri, tıkalı ve genişlemiş gözenekler hepimizin kabusudur.

Haberin Devamı

ÖNCELİK KORUMAK VE BESLEMEK

Hava kirliliğine karşı cilt bakımında tercih edilmesi gereken içerikler hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Ateş, “Öncelikle güneşin yarattığı oksidan hasarı önlemek için en az SPF 30 güneşten koruyucu krem kullanmalıyız.” diyor.

Uzm. Dr. Ateş, yüksek antioksidanlı içeriklerin etkinliğinden bahsediyor “Cilt bakımı ürünlerimiz, organizmadaki birçok antioksidasını harekete geçirecek içerikte olmalıdır. Bu şah mat oyununda en aktif kazananlar A, C, E vitaminleri, ferulik asit, floretin, idebenon, yeşil çay, tiyotin ve L- karnosin ve  resveratroldür.”

Klasik cilt bakımı yöntemleriyle derideki oksijenizasyonu artırmak ne yazık ki pek mümkün değil.” diyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Ateş, “Cildi yenilemeye yönelik medikal yöntemler bu konuda en büyük yardımcılarımızdan biri. Bu yöntemler, cilde mekanik peeling yaparak, cilde zarar vermeden, nazik bir şekilde cildi soyar ve nemlendirir.  Beraberinde oksijen verilmesi cildin daha canlı ve daha taze bir görünüm almasına neden olur.” diyor.

Dermatoloji Uzm. Dr. Ateş, hava kirliliğine karşı cildin beslenmesi gerektiğinin altını çiziyor ve bunun için sıklıkla tercih edilen medikal yöntemlerden bahsediyor. “Cildi yenileyen hyaluronik asit, antioksidanlar, vitaminler, ve somonun cilt altına minik enjeksiyonlarla 4-6 seans uygulanması (mezoterapi) en etkili tedavi yöntemidir.”

Haberin Devamı

Uzm. Dr. Ateş, “Cilt altına verilen antioksidanlar dokudaki oksidatif stresle mücadele ederken, vitaminler yapının kuvvetlenmesinde görev alır.  Ayrıca sıklıkla tercih edilen ışıltı botoksu tek seansta içerdiği özel formülü sayesinde bu olumsuz durumu tersine çevirir.” diyor.