Bakım Kolajen hakkında bilmeniz gerekenler

Kolajen hakkında bilmeniz gerekenler

Paylaş
Kolajen hakkında bilmeniz gerekenler

Kolajen, cildinize yapı kazandırmak ve kemiklerinizi güçlendirmek gibi birçok önemli işleve sahiptir. Bu nedenle gençliğinizden ve cildinizin diriliğinden de o sorumludur. Peki, kolajen vücudumuza ne yapar? Kolajen miktarı nasıl artırılır? Takviyeler işe yarıyor mu? Posta.com.tr okurları için kolajen hakkında en çok merak edilenler...


Posta.com.tr | Kolejen, cilt, kas dokularınız, kemikler ve bağ dokuları için hayati önem taşıyan bir tür proteindir. Güzel haber şu ki, kolajen aynı zamanda vücudumuzda en bol bulunan proteindir. Vücudumuz kolajeni kendisi üretebilir ya da dışardan besinler aracılığıyla alabilir.

Haberin Devamı

Cildin dolgun ve diri görünmesinde başrol oynar!

Kolajen üretimi de yaşlandıkça yavaşlar ayrıca beslenme eksiklikleri de kolajen üretimini sektere uğratabilir. Örneğin vücutta depolanmaya bir vitamin olan C vitamini, kolajen üretimi için oldukça gereklidir. Günlük olarak ihtiyacınız olan C vitaminini almadığınızda kolajen üretimi de yavaşlayabilir. 

Kolajen üretimi azaldığında, cilt dolgunluğunu kaybeder, nem dengesi bozulur ve kırışıklık oluşumu hızlanır.

Kolajen vücut tarafından üretilebilir ya da dışardan besinler aracılığıyla alınabilir. 

SADECE YÜZÜNÜZE DEĞİL, TÜM VÜCUDUNUZA ETKİ EDER

Kolajen üzerinde yapılan araştırmalar, yüksek kolajen miktarının kemikleri daha yoğun hale getirmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu nedenle kemiklerin yoğunluk kaybettiği ve kolayca kırılabildiği ileri yaşta önemi daha da artıyor. 

Haberin Devamı
  • Kolajen kaslarınız, kemikleriniz, saçlarınız, cildiniz ve tırnaklarınız için faydalıdır. 
  • Kolajen ayrıca kalbi güçlendirir, kalp sağlığınızı iyileştirir. 
  • Kemikleri güçlendirir
  • Cildin elastikiyetini iyileştirir, sarkmaları azaltır
  • Selülit görünümünü azaltma da çok etkilidir.
  • Kas sisteminin yapılanmasına destek olur
  • Eklem ağrılarını azaltır
  • Bağırsak sağlığını iyileştirebilir
  • Yeterli protein alımı tokluk hissini artırarak kilo kontrolünü destekler.
  • Buhar banyosu yapın. Araştırmalar , genellikle sauna olarak bilinen buhar terapisinin HGH ve kollajen üretimini artırma yeteneğine sahip olduğunu ortaya koymuştur.

KOLAJEN ÜRETİMİ NASIL ARTIRILIR? 

Vücudunuzun kolajen üretimini arttırmanın en ideal yolu beslenmedir. Bunun için kemik suyu gibi kolajen içeren ya da narenciye çeşitleri, balık, yumurta gibi kolajen üretimini destekleyen besinler tüketebilirsiniz. 

  • C vitamini ve amino asitler kolajen üretiminin olmazsa olmazıdır. Bu vitamin ve mineralden zengin yiyecekler yemek , her ikisi de cilt için önemli olduğundan vücuttaki hyaluronik asit ve kollajen seviyelerini artırır.
  • Kırmızı tatlı biber, lahana, Brüksel lahanası, brokoli ve çilek gibi yiyeceklerin hepsi C vitamini açısından zengindir.
  • Cilt masajları cildinizdeki kolajen üretimini destekler. Ağırlık kaldırma gibi sporlar kemiklerdeki kolajen üretimini teşvik eder. 
  • Geceleri iyi uyumaya başladığınızda kollajen aslında vücuttaki seviyesini artırır. Kollajen üretimi için en az  7 saatlik uykunun gerekli olduğuna dikkat etmek önemlidir.
  • Kolajen üretiminde etkili mineral ihtiyacınızı karşılamak için her gün maden suyu tüketin. 
  • İlikli kemik suyu gibi kolajen içeren besinleri öğünlerinize ekleyin. 

PEKİ YA TAKVİYELER?

Kolajen takviyeleri son zamanlarda oldukça popüler olsa da etkinliği konusunda uzmanlar ikiye ayrılmış durumda. Bir kısım bilim insanı kolajen takviyelerinin ideal şekilde emilebildiğini ve işe yaradığını belirtiyor. Bazıları ise kolajen takviyelerinin hali hazırda parçalanmış ve hidrolize durumda olduğu için vücut tarafından yeterli seviyede emilmediğini düşünüyor. 

Araştırmalar ise henüz yeterli değil ancak bir kaç araştırma kolajen peptitlerinin veya kolajen takviyelerinin, kuruluğu azaltarak elastikiyetini iyileştirdiğini ve böylece cildin yaşlanmasını yavaşlatmaya destek olabileceğini gösteriyor. 

 ETKİ GÖSTERMESİ İÇİN 8 HAFTA GEREKİR

Kolajen cildinize hücresel boyutta etki eder. 4 ile 8 hafta olan hücre yenilenme süreci ile yakından alakalıdır. Aldığınız kolajen miktarını arttırdığınızda ya da kolajen takviyesi aldığınızda cildinizde ya da vücudunuzda her hangi bir iyileşme için bu sürenin geçmesi gerekir. 

Haberin Devamı

Kolajen takviyesi almak kilo almanıza neden olmaz . Aslında, uygun diyet ve egzersizle birlikte kilo verme yolculuğunuzda size destek olabilir.