Yaşam 'Doğruluğuna inandığımız şeyleri yapıyoruz'

'Doğruluğuna inandığımız şeyleri yapıyoruz'

Paylaş
'Doğruluğuna inandığımız şeyleri yapıyoruz'

Kahraman olmak zor iş. Hele dünyanın kahramanı olmak daha da zor. Öyle ya, yardıma ihtiyacı olan birilerini kurtaracak, yangından, afetten, enkazdan birini çekip alacaksınız ya da dünyanın kötüleriyle savaşacaksınız.

EYLEM KESKİN

Haberin Devamı

eylem.keskin@posta.com.tr

Hepimizin yakından tanıdığı bazı kahramanlar var; Iron Man, Hulk, Thor, Captain America, Hawkeye ve Black Widow gibi. Hepsi başlı başına birer kahraman olan bu karakterler bir film için bir araya geldi; ‘Yenilmezler’. 4 Mayıs’ta Türkiye’de vizyona giren film izleyiciden önce bizim kahramanlarımızla tanıştı. Tahmin ettiniz değil mi? Onlar başkanlığını Nasuh Mahruki’nin yaptığı AKUT. Depremlerde, sellerde vatandaşlarımızı kurtaran, dağcılara destek veren çok özel insanlar. İşte filmin kahramanlarıyla, bizim kahramanlarımız buluştu. Yani bu filmin kahramanı çok. Nasuh Mahruki’yle hem filmi hem de yeni projelerini konuştuk...

AKUT gönüllülerini genel olarak haberlerde, afetlerde görmeye alışkınız. Böyle bir projede yer almak sizi nasıl etkiledi?

Haberin Devamı

Disney Türkiye bize böyle bir öneriyle geldi, hoşumuza gitti. Bu tür konulara açığız aslında. Bizim açımızdan da iyi oluyor. Toplamda 150 kişiydik. Sadece İstanbul değil üstelik. Yakın bölgelerden de arkadaşlar geldi. Bunlar bizim için bir tür kaynaşma fırsatı oluyor. Zaman zaman kamplar düzenliyoruz. Mesela birkaç hafta sonra Firik Vadisi’nde kamp düzenliyoruz. Hep beraber gidilecek, çadırda kalınacak. Gelenler cumacumartesi ve pazar olmak üzere 3 günlük keyif yapacaklar. Uyku tulumlarında kalacaklar, doğada yürüyüş yapıp fotoğraf çekecekler.

Herkes gelebiliyor mu?

Hayır, AKUT gönüllüleri ve birinci dereceden yakınları için. Amaç kaynaşmak. Biz işin operasyonel tarafındayız. AKUT çok hızlı büyüyen bir yapıya sahip, iş yoğunluğu çok fazla. Buradaki herkesin kendi hayatını idame ettirdiği asıl bir işi var. Hayatlarımızdan kırpıp burada iyi bir şey yapıyoruz, güzel bir davaya hizmet ediyoruz, hayat kurtarıyoruz. Buradaki birlikteliğimiz çoğu zaman AKUT’la ilgili konular hakkında. Eksikleri nasıl gideririz, neye nasıl daha iyi hizmet ederiz, kendimizi nasıl geliştiririz, burayı nasıl toparlarız gibi konular için bir araya geliyoruz. Huzurlu, hiç bunları düşünmeden, o anın zevkine odaklı vakit geçirme fırsatımız çok olmuyor. Böyle bir fırsat doğunca çok sevindik, çok keyifliydi. 150 AKUT gönüllüsü bir araya geldi, üzerine çok güzel bir film izledi. AKUT kurucularından Mehmet Tanrısever’in de doğum günüydü, ona da 150 kişilik bir sürpriz yapmış olduk. Doğum gününü kutladık. Bizim için de bir sosyalleşme alanı oldu.

Haberin Devamı

‘Yenilmezler’ filmini nasıl buldunuz?

Herkes çok keyif aldı. Film çok güzeldi. Marvel’in kahramanlarına hepimiz meraklıyız, ilgiliyiz. Çizgi romanlarla başladık, sinema teknolojisi gelişmeye başladıkça filmleri de yapılmaya başlandı. Senelerdir takip ediyoruz. Bunu da merakla hepimiz bekliyorduk. Ben zaten çocukluğumdan itibaren animasyona, bilim kurguya, hayal gücünün yoğun çalıştığı projelere bayılırım. Çizgi romana da çok meraklıyım.

En çok hangi kahramanı seviyorsunuz?

Çocukluğumda benim kahramanım Conan’dı. Marvel’in kahramanları içerisinde halk çok karizmatik, çok özel. Son zamanlarda popüler olan Iran Man de çok etkileyiciydi.

Çocukken herkes bir kahraman olmak ister, ona özenir, hatta kendini kahraman ilan eder, sizin de böyle bir hayaliniz var mıydı?

Haberin Devamı

Kahraman olmayı istemek değil kahramanca yaşamayı istemek gerek. Hep doğruları, dürüst olanı, güzel ve gerekli olan seçmek önemli. Victor Hugo’nun bir lafı var, çok severim; ‘İyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır.’ İyi olmak çok kolay, kimseye karışmazsın, çalar çırparsın, götürürsün ama sessiz sakin işine bakarsın. Herkes seni iyi zanneder ama bu korkaklık ve pasifliktir. Zor olan bu dünyada adil olmaktır. Zor olanın karşısına dikilip sen yanlışsın diyebilmektir. Çocukluğumdan itibaren benim duruşum buydu. Kahraman olmak gibi bir hayalim yoktu ama kahramanca yaşamak istedim.

Projede Türkiye’nin kahramanlarıyla Marvel’in kahramanları buluşturuldu. Kahraman olarak görülmek nasıl bir duygu?

Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derler. Biraz böyle bir durum var. Biz kendimizi kahraman olarak görmüyoruz. Biz sadece doğru olduğuna inandığımızı yapıyoruz.

Çok geniş bir gönüllü ağınız var, son durum nedir?

Türkiye’nin değişik yerlerinde 30 ekibimiz var. 1500 civarında da gönüllü. Bizim gönüllü sorunumuz yok. AKUT özel bir yer, burada hayat kurtarıyoruz. Yaptığımız her şey insan hayatı için. Buraya gelen insanlar sadece manevi duygularla, insani duygularla hareket ediyor. Kimse para almıyor. Kim kendinden ne kadar çok şey katarsa kendi yaşam kalitesini o kadar yükseltiyor. Huzurunu, inancını, olumlu duygularını yükseltiyor. Kendine olan saygısını, güvenini, farkındalığını geliştiriyor. Hayat içerisinde kendi kullandığı yeri daha özel bir yer haline getiriyor. Kendisiyle gurur duymasını sağlıyor. Bu da insanın ruhunu, özünü çok besleyen bir şey.

Haberin Devamı

Kahramanlar buluştu

Heyecanla beklenen ilk ‘Yenilmezler’ filminde Marvel’in en sevilen süperkahramanları gelmiş geçmiş en büyük süperkahraman filminde bir araya geliyor. Disney Türkiye film vizyona girmeden bir gün önce Türkiye’nin kahramanlarıyla Marvel’in kahramanlarını buluşturdu.

Disney Türkiye tarafından organize edilen özel ‘Marvel Kahramanlarla’nın gösteriminde AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ve 150’ye yakın gönüllüyle bir araya geldi. Marvel’i 2009’da satın alan The Walt Disney Company Türkiye, Yunanistan&Kıbrıs Ülke Müdürü Sinan Ceylan “Marvel Kahramanlarla projesi AKUT gibi örgütlerin her gün yaptıkları inanılmaz çalışmalara olan takdirimizi göstermemiz için güzel bir fırsat oldu.

‘Yenilmezler’de süper kahramanlar insanları dünyayı tehdit eden büyük bir kötülükten koruyor. Her bir AKUT gönüllüsü de hayat kurtarmak adına canla başla çalışarak insanlık için çok önemli işlere imza atıyorlar ki bu da onları Türk halkı için birer Yenilmez, birer süper kahraman haline getiriyor. Onlara olan beğenimizin ifadesi olarak bu gösterime ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz ve Iron Man 3 gibi yeni dönem Marvel filmlerinde Türk ulusunun farklı alanlarda topluma hizmet eden kahramanlarıyla projemizi devam ettirmek istiyoruz” dedi.

  1. (13.05.2012 tarihli Pazar Postası'ndan alınm