Egzersiz - Diyet Bu besinler anksiyete ve kaygıyı yok ediyor!

Bu besinler anksiyete ve kaygıyı yok ediyor!

Paylaş
Bu besinler anksiyete ve kaygıyı yok ediyor!

Çağımızın en sık karşılaşılan psikolojik sorunlarından biri olan anksiyete ve kaygı sorunu birçok kişinin yaşamını olumsuz etkiliyor. Peki, beslenme şeklinizin bu sorunu hafifletebileceğini biliyor muydunuz? Uzmanlar özellikle bazı besinlerin anksiyete problemini azalttığını belirtiyor.

Posta.com.tr | Birçok hastalık temelinde beslenme sisteminden etkileniyor ve buna psikolojik bazı sorunlar da dahil… Tükettikleriniz kaygılarınızı ve korkularınızı azaltabilir, gerginliğinizi alabilir. Diyetisyen Muhammed Şahin konu hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Genç yetişkinlerde sıklıkla karşılaşılan sosyal anksiyete bozuklukları, sosyal ortam ve birlikteliklerde kişilerin hissettiği utanma veya çekinme duygusu olarak tanımlanabilir. Anksiyete sorunları birçok insanın daha izole ve yalnız bir hayat yaşamaya başlamasına neden oluyor. Dyt. Muhammed Şahin, bazı besinleri tedaviye katkı sağladığını belirtiyor.

Dyt. Şahin, “Sosyal anksiyete bozukluklarının medikal tedavisi psikotik ilaçlarla mümkündür ancak beslenme alışkanlıkları değişimi de tedaviye önemli katkı sağlar.” diyor.

“Özellikle fermente yiyecekler; vücuttaki yararlı mikrofloranın sayısını arttırmakta, sahip oldukları bu probiyotik etki kişilerin mod ve psikolojileri üzerinde etkili olması nedeniyle psikobiyotikler olarak da tanımlanabilmekteler.”

Haberin Devamı

Yapılan çalışmalarda özellikle fermente sebze başta olmak üzere fermente yiyecek tüketen kişilerde sosyal anksiyetenin baskılandığı görüldü. Peki bu etkinin ardındaki sebep nedir?

Dyt. Şahin yanıtın, Beyin-Bağırsak Ekseninde olduğunu söylüyor.

“Sindirim kanalı boyunca ve özellikle bağırsağa yerleşmiş yararlı, simbiyotik mikroorganizmaların sayı ve oranlarının immün sistemi, nöral, endokrin ve metabolik yolları etkilediği ve bu durum sonucunda ise psikopatolojinin oluşabileceği bilinmektedir. Bu süreç Beyin-Bağırsak Ekseni olarak tanımlanmaktadır.”

İŞTE KAYGI VE ANKSİYETEYİ AZALTAN BESİNLER!


“Duygularımız, gün boyunca beraberimizde taşıdığımız en önemli destekçilerimiz. Dengeli, mutlu ve huzurlu bir duygu durumunda olmak için sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak kaçınılmaz.” Diyen Diyetisyen Muhammed Şahin, daha dengeli ve sağlıklı bir mental-duygusal hayat için beslenme önerilerinde bulunuyor.

  • Prebiyotik tüketiminizi arttırın ki; psikobiyotikler vücutta daha kolay barınsın.
  • Fermente Sebze gibi faydalı mikroorganizma içeriği yüksek besinlere ve gerekli durumlarda probiyotik desteklere beslenmeniz de yer verin.