Egzersiz - Diyet Her gün 1 çay kaşığı yeterli! Bağışıklığınız tavan yapacak!

Her gün 1 çay kaşığı yeterli! Bağışıklığınız tavan yapacak!

Paylaş
Her gün 1 çay kaşığı yeterli! Bağışıklığınız tavan yapacak!

Vücutta oluşan bakterilerin öldürülmesinde ve bağışıklığı kuvvetlendirmede etkisi yıllardır araştırıyor. Herkes onu süper besin olarak tanımlıyor. Arı ürünlerinin en kuvvetlilerinden biri olan arı poleni, çok güçlü bir besin kaynağı, her gün 1 kaşık tüketmenin vücuda sayısız faydaları var. Peki, polen tam olarak nedir? Polenin faydaları nelerdir? Polen nasıl tüketilmelidir? Merak edilen bu soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için araştırdık.

Arıların topladığı binlerce farklı çiçek tozlarının, arı salgıları, farklı enzimler, balmumu ve hatta bir miktar da baldan oluşan polenler içeriğinde çok güçlü besin değerleri taşıyor. Özellikle endemik ve doğal arıların polenleri antioksidan çeşitliliğiyle tam bir bağışıklık güçlendirici olarak görev yapıyor. 

Haberin Devamı

Her gün 1 çay kaşığı polen tüketerek bağışıklık sisteminize büyük katkı sağlayabilirsiniz. Polenler ayrıca güzelliğiniz üzerinde de çok etkili. Ciltteki elastin ve kolejen yapımında kullanılan bileşenler açısından zengin olan polen cilt yapısının iyileşmesini sağlıyor.

  • Polenini miktarı küçük olsa da besleyici özelliği yüksektir.
  • Arıların topladığı bitkilerin türü, diğer bileşenlerle birlikte arı poleninin bileşimini etkiler.
  • Arı polenlerinin tadı toplandığı bitkilere göre değişir. Tatlı ve çiçek kokusu içeren bir lezzete sahiptir.

POLEN TÜKETMENİN FAYDALARI

İlk olarak bilinmesi gereken, polenin bir arı ürünlerine alerjisi olan kişiler tarafından tüketilmemelidir. Arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde Arı poleni ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. 

Polen, doğrudan 1 çay kaşığı kadar çiğnenerek tüketilebilir, suyla yutulabilir.  Bununla birlikte çocuklarda 1-2 tatlı kaşığı yetişkinlerde ise 2-4 tatlı kaşığına kadar tüketilebilir. Çeşitli sebze ve meyve salatalarına serpilebilir. Poleni keyifle tüketmek için balla birlikte ekmeğe sürerek tüketebilirsiniz. Özellikle çocuklarınız bu sayede poleni daha rahat ve keyifle tüketebilir. Poleni ballı sütle tüketmek de keyifli bir yöntem olabilir. Smoothie ve sütlaç gibi tatlılara katmak da polen tüketiminin kolay ve lezzetli yöntemlerindendir. 

Haberin Devamı

Az miktarda polen bile bol çeşitli vitamin, mineral ve güçlü bileşenler içerir.

  • A, B1, B2, B6, C, D, E Vitaminleri,
  • Kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum, demir, bakır, silikon, selenyum ve çinko.
  • % 7-40 protein, (Esansiyel aminoasitler dahil),
  • % 24-60 karbonhidrat,
  • % 1-18 yağlar (Esansiyel yağ asitleriyle beraber),
  • % 0.2-2.5 flavonoidler,

Polen kişiye gençlik sağladığı gibi ömrünün de uzaması sağlayabilir.

Yapılan araştırmalara göre arı poleni tüketimi vücudumuzun besin emilimini artırabilir. Bu onun süper gıda olarak geçmesinin ardındaki en önemli neden olabilir.

Araştırma sonuçlarına göre besinlerine polen eklenmek yüzde 60 seviyelerinde daha fazla demir emlimi sağlayabilir. Aynı şekilde fosfor ve kalsiyum emilimini de destekleyebilir. 

Polen tüketimi kas büyümesini artırırken metabolizmayı hızlandırabilir ve uzun bir ömür yaşanmasına katkıda bulunabilir.

Eski dönemlerde de sağlık açısından yararları olduğu düşünülen arı poleni hakkında birçok araştırma yapılıştır. Bu araştırmalar özellikle hayvanlar üzerinde yapıldığı için elde edilen sonuçlar ön araştırma sonuçları olarak değerlendirilebilir. Bu ön araştırmalardan elde edilen verilere göre arı poleninin olası faydaları şöyle sıralanabilir…

  • Menopoza karşı etkili olabilir
  • Özellikle kış aylarında her gün polen tüketerek bağışıklık sisteminize destek olabilirsiniz. 
  • Polen kullanan kişilerin yaraları daha hızlı iyileşmektedir çünkü vücudun kolejen ihtiyacına da polen destek vermektedir.
  • Polenin anti inflamatuar özelliği vardır.
  • Polenin düzenli tüketimi karaciğerin sağlıklı olmasını sağlar.
  • Polenin kanser türlerine iyi geldiği bilinmektedir.
  • Kalp ve damar sağlığına iyi gelen polen kalp krizine karşı da koruyucudur.