Egzersiz - Diyet Kalsiyum içeren besinler nelerdir? En çok kalsiyum hangi gıdalarda var?

Kalsiyum içeren besinler nelerdir? En çok kalsiyum hangi gıdalarda var?

Paylaş
Kalsiyum içeren besinler nelerdir? En çok kalsiyum hangi gıdalarda var?

Kalsiyum; insan vücudu adına en önemli elementlerin başında gelmektedir. Bilhassa kalsiyum; insan bedeninde emilme vaziyetine göre değişik kategorilere ayrılmaktadır. Bu yüzden kalsiyum seviyelerine ve kategorilerine göre gıdalar da birbirinden farklı özelliklere ayrılır. Bununla beraber kalsiyum bileşeni hakkında bilinmesi gereken pek çok konu vardır. Bunlar hakkında bilgi sunmak, okurlara destek olacaktır. Kalsiyum içerikli gıdalar nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Kalsiyum; kemik gelişimi için gerekli olan en önemli bileşenlerin içerisinde bulunur. Bunun yanı sıra insanın kalsiyum alacağı birçok besin söz konusudur. Kalsiyumun eksikliği durumunda olumsuz bazı durumlar da vardır. Bunlar hakkında bilgi vermek, okurlara fayda sağlayacaktır.

Haberin Devamı

KALSİYUM İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

Kalsiyum içerikli besinler;

- Tohumların pek çoğu,

- Süt ve süt ürünleri,

- Tahin,

- Pekmez,

- Kabuklu olan yemişler,

- Soya ve soya içerikli gıdalar,

- Kuru incir,

- Yeşil yaprağa sahip sebzeler,

- Kılçığı ile yenen balık türleri,

- Zenginleştirilmiş un ile yapılan ekmekler.

EN ÇOK KALSİYUM HANGİ GIDALARDA VAR?

Bilindiği üzere gıdaların içerisinde kalsiyum bakımından en değerli gıdalar süt ve süt üründür. Kalsiyum zengini olarak bilinen gıdalar, kemiklerin yapısını güçlendirir. Kalsiyum bakımından zengin besinler;

- Haşhaş, susam ve chia gibi tohum türleri, bireyin günlük kalsiyum gereksinimini karşılamaktadır.

- Parmesan peyniri, yüksek oranlı şekilde kalsiyum içerir.

- Süt ve süt ürünlerinin başında olan yoğurt, gün içerisinde bireyin kalsiyum gereksinimini yüzde 30 olarak karşılamaktadır.

Haberin Devamı

- Süt; kalsiyum bakımından en önemli besinler içerisinde bulunur. Bilhassa kemik gelişimi adına sütün tüketilmesi, bu yüzden tavsiye edilir.

- Balkabağı,

- Somon,

- Badem,

- Kuru ve yaş incir,

- Lahana,

- Soya sütü,

- Roka,

- Mercimek ve fasulye de kalsiyum açısından zengindir.

KALSİYUMUN FAYDALARI NELERDİR?

Kalsiyumun en önemli faydaları; diş ve kemik sağlığını korumasıdır. Özellikle bebek ve çocuklarda kemik gelişimine yardımcı olur. İlerleyen yaşlarda ise kemik erimesinin önüne geçer. Kanser çeşitlerinin insan vücudundan uzak tutulmasına destek olur. Gebe kalmak isteyip, gebelik sürecinde olan kadınlar için kalsiyum, oldukça faydalıdır. Bilhassa doğumdan sonra süt salınmasını arttırmaktadır.

Menopoz gibi hormonel sorunlarla daha kolay başa çıkılır. Kalsiyum yalnızca kas ve kemik dokusu adına değil kalp hastalıkları adına da önemlidir. İlerleyen yaşlarda bağlı olacak kalp hastalıklarının giderilmesine yardımcı olur. Kalsiyum; hormonları düzenleyerek, kalbin doğru şekilde çalışmasına destek olur.

KALSİYUM EKSİKLİĞİNDE ORTAYA ÇIKABİLECEK SORUNLAR NELERDİR?

Kalsiyum eksikliği durumunda çocuklarda osteomalazi, raşitizm hastalığı ve ilerleyen dönemlerde osteoporoza sebep olabilir. Depresyon, kaygı, sinirlilik, uyku zorluğu gibi ruh hali problemlerine destek olabilir. Bunun dışında;

- Unutkanlık

- Gelişim geriliği,

- Kasılma, kramplar,

Haberin Devamı

- Kemik güçsüzlüğü,

- Saç incelmesi, dökülmesi, kuruması,

- Odaklanma güçlüğü şeklinde sıralanabilir. Kalsiyum eksikliği durumunda bunlar yaşanabilir.