Egzersiz - Diyet Diyet yapan kahve severlere müjde: Kahveyi bu saatte için, daha fazla yağ yakın!

Diyet yapan kahve severlere müjde: Kahveyi bu saatte için, daha fazla yağ yakın!

Paylaş
Diyet yapan kahve severlere müjde: Kahveyi bu saatte için, daha fazla yağ yakın!

Hayatta kalmamızı sağlayan hormonların en önemlilerinden biri, stres hormonu olarak bildiğimiz kortizol hormonu. Ancak bu bu hormonun yüksek olduğu saatlerde içilen kahve, vücuttaki yağın daha fazla depolanmasına ve iştahımızın artmasına yol açıyor. İşte bu nedenle güne kahve ile başlamak bilinenin aksine yağ yakımını hızlandırmıyor. Peki kahve severler daha kolay kilo vermek, iştahını dengede tutmak ve yağ yakımını artırmak için kahveyi ne zaman içmeli? Cevabı beslenme ve diyet uzmanından alıyoruz.

Kahve yağ yakar mı, kahveyi ne zaman içersek daha fazla yağ yakmayı sağlayabiliriz? Güne kahve ile başlamak kilo vermeye yardımcı olur mu? Kilo verme sürecindekilerin en sık sorduğu soruların başında gelen bu soruların cevabını Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Nur Çalış'tan alıyoruz. 

Haberin Devamı

"Kahve içmeden uyanamıyorum, sabahları kahve vazgeçilmezim" diyenlerin sayısı son yıllarda iyice artmış durumda. Üstelik, egzersizden önce içilen sade kahvenin yağ yakımını hızlandırdığına dair haberler veya kafeinin odaklanmayı artırması gibi özellikleri nedeniyle özellikle metropol hayatındaki insanlar çok daha fazla kahve tüketir hale geldi. (Bunda tabii ki üçüncü nesil kahvecilik gibi yeni nesil kahvelerin hayatımıza girmesinin de büyük etkisi var)

Peki beslenme uzmanları günün hangi saatlerinde ve kaç fincan kahve içmemizi öneriyor? Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Nur Çalış, bilinenin aksine sabahları uyanır uyanmaz kahve içmenin doğru olmadığını söylüyor. Onun yerine uyandıktan bir saat sonra içilen kahvenin yağ yakımını desteklediğini belirtiyor ve gün içinde yağ yakımını desteklemek için kahveyi hangi saatlerde içmemiz gerektiği konusunda bilgi veriyor.

Çalış, sabahları uyandığımızda vücudumuzda stres hormonu olarak da bilinen kortizol hormonunun salgılandığını ve bu hormonun yüksek olduğu saatlerde içtiğimiz kahvenin vücuttaki yağ depoladığı ve iştahımızı artırdığını söylüyor.

Haberin Devamı

"Vücudumuzda kortizol hormonu (stres hormonu) salgılanmakta ve bu bu hormonun yüksek olduğu saatlerde içilen kahvenin vücuttaki yağı depoladığı ve iştah durumunu artırdığını gözlemlemiştir"

Peki kahveyi ne zaman içmeliyiz? Çalış, "Sabahları uyanır uyanmaz kahve içmek doğru değil. Uyandıktan bir saat sonra içilen kahve yağ yakımını destekliyor. Yani saat 09.00 ile 12.00 aralığında ve öğleden sonra 14.00 ile 17.00 aralığında içtiğimiz kahve kilo verme süreçlerinde çok güzel etkisi olduğu gözlemlenmiştir" diyor.

Ancak burada bir parantez açmamız gerekiyor. Her kahve yağ yakımı üzerinde etkili değildir. Diyetisyen Selvinur Pacci, yağ yakımı üzerinde etkili olan kahvelerin; şekersiz ve kremasız olması gerektiği konusunda uyarıyor.

Türk kültürünün vazgeçilmez kahvesi sade Türk kahvesi, filtre kahve vb. kahveler yağ yakmaya yardımcı olur. Kahveye şeker yani karbonhidrat kaynağı eklenirse, kahve yağ yakma görevini yerine getiremez. Çünkü kahveye şeker eklenmesiyle beraber, insülin hormonu artar ve yağ yakım özelliği görev yapamaz.

Haberin Devamı

FAZLASI MİNERAL EMİLİMİNİ AZALTIYOR!

Kahve içmenin artıları kadar eksilerinin de olduğuna değinen Diyetisyen Merve Nur Çalış, "Fazla içilen kahve vücuttaki kalsiyum, demir ve diğer minerallerin emilimini azaltıyor. Ama şöyle; günde düzenli olarak 3 fincan kahve içilirse özellikle Alzheimer hastalığı üzerine çok güzel etkileri olduğu gözlemlenmiştir." diyor.

GÜNDE NE KADAR KAHVE İÇEBİLİRİZ?

Günde ne kadar kahve içebiliriz sorumuza Çalış, kronik hastalığı olmayan kişilerin ve gebe olmayanların günde 4 fincana kadar kahve içebileceğini ve 4 fincan kahve ile vücudumuza 400 miligram kafein aldığımızı belirtiyor.

"Kişinin kronik hastalığı varsa, gebeyse ve emziren bir anneyse ne kadar içmeli? Bu da 2 fincan kahve ile sınırlandırılmıştır. Özellikle Alzheimer hastalığı üzerine çok olumlu etkileri var. Tabi her kahveyi içmemeye özen gösterelim. Özellikle sade ve filtre kahveleri tercih etmeniz sizin için daha iyi olacaktır"

Haberin Devamı