Egzersiz - Diyet Kurban eti nasıl pişirilmeli?

Kurban eti nasıl pişirilmeli?

Paylaş
Kurban eti nasıl pişirilmeli?

Uzmanlar kurban etinin en az 24 saat dinlendirilmeden tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor. Çünkü hayvan kesildikten sonra kaslarda oluşan Rigor mortis ‘ölüm sertliği’ sindirime uygun değil. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açıyor. Kesimden 1-2 gün sonra sert kas lifleri yumuşamaya başlıyor. Peki kurban etinin en sağlıklı pişirme tekniği nedir? Sorularınızı haberimizde yanıtladık.

Kurban etinin kesimi, dağıtımı ve saklama şartlarının çok önemli olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Serkan Aksoy, “Özellikle ilk kesimden sonra kurban etinin dinlendirilmesine dikkat edilmesi, pişirirken kendi yağında ve ekstra yağ ilave edilmeden pişirilmesi son derece önemlidir” dedi. Dyt. Aksoy, Kurban Bayramı’nda etin saklama koşulları ve sağlıklı et tüketimi hakkında uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Ülkemizde çocuklarda ve kadınlarda demir eksikliği anemisinin sık görülme sebebi et tüketiminin az olması. Kırmızı et; hamilelik döneminde ve çocukluk çağında hayvansal protein içerisinde en önemli yere sahip. Organizmamız proteinlerin yapıtaşı olan 20 aminoasidin 11’ini kendi yaparken kalan 9’unu dışarıdan almak durumunda. Hayvansal proteinde ise bunların tamamı bulunuyor. Kırmızı et; demir, magnezyum, çinko ve fosfor mineralleri dışında B vitaminleri ve lipoik asit açısından zengin bir besin. Sakatat olarak ise karaciğer tüketimi, hem A vitamini hem de folik asit açısından son derece değerli. Buna göre sağlıklı kişilerin günde 120 gram et tüketmesi öneriliyor ancak kalp damar problemi yaşan, kan yağları yüksek olan ve obezite hastalarının et tüketirken dikkat etmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

IZGARA VE FIRINDA PİŞİRME TEKNİKLERİ TERCİH EDİLMELİ

Eti pişirirken haşlama, ızgara ve fırında pişirme tekniklerinin kullanılması hem besin öğesi kayıplarını önleyecek hem de vitamin kayıplarının önüne geçiyor. Kesimden sonra ölüm sertliğinin geçmesi için 24 saat dinlendirilmesi gereken etin ateşe maruz bırakılmaması, mangalda pişirilecekse ateş ile 15 santimetre mesafede olması gerekiyor. Aksi durumda sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ayrıca etin demir emilimi açısından C ve E vitamini içeren sebze ve salatalar ile tüketimi faydalarından daha fazla yararlanılmasını sağlıyor. Buna biyoyararlanım adı veriliyor.

SAĞLIK AÇISINDAN HER ÖĞÜNDE ET TÜKETİLMEMELİ

Gün içinde doğru bir beslenme örüntüsü ile bayram tatilini sağlıklı ve sindirimi rahat bir şekilde geçirebiliriz. Sabah kavurma yediğimizde öğlen yemeğinde sebze, akşam ise kuru baklagillerin olduğu bir menü seçmek uygun olabilir. Günün her öğününe kırmızı et koymadan dengeli gitmek, günü sağlıklı geçirmek açısından önemli.

ET, KÜÇÜK PARÇALAR HALİNDE SAKLANMALI

Etleri küçük parçalar halinde -2 derecede 1 hafta; -18 derecede de daha uzun süreli saklayabiliriz. Derin dondurucudan indirilen etleri buzdolabının soğuk kısımda çözüldükten sonra kullanılması ve tekrar derin dondurucuya konulmaması önemlidir. Etleri kesme tahtasında doğradıktan sonra sebze, meyve kesimi yapılmaması gerekir. Ülkemizde kesim yerlerinin hijyenik ve kontrol altında olması, tüm kesim işlemlerinin buralarda yapılması son derece önemlidir.

Haberin Devamı