Egzersiz - Diyet Meditasyon nasıl yapılır? Yeni başlayanlar özel meditasyon hareketleri nelerdir?

Meditasyon nasıl yapılır? Yeni başlayanlar özel meditasyon hareketleri nelerdir?

Paylaş
Meditasyon nasıl yapılır? Yeni başlayanlar özel meditasyon hareketleri nelerdir?

Günlük yaşamın stresinden uzaklaşabilmek ve zihni biraz olsun boşaltarak dinlendirebilmek adına meditasyon uygulanabilecek en etkili yöntemlerden biri niteliğindedir. Meditasyon yapmanın tek bir doğru yolu olmadığı gibi etkili meditasyon yapabiliyor olmanın bazı temel prensipleri bulunmaktadır. Etkili bir şekilde meditasyonun nasıl yapıldığını ve yeni başlayanlar için meditasyon hareketlerinin neler olduğunu sizler için derledik.

Meditasyon, insanın düşünceleri ve duyguları tarafından kontrol edilmediği, iyileştirici ve huzur verici bir durumda olmaya olanak sağlayan şeydir.

Haberin Devamı

MEDİTASYON NASIL YAPILIR?

Öncelikle huzurlu bir ortam seçerek işe başlanmalıdır. Huzurlu ve sakin bir ortam meditasyona odaklanmayı kolaylaştıracaktır. İster 5 dakika olsun ister yarım saat sürsün, meditasyon boyunca rahatsız edilmeyecek bir yer bulunmalıdır. Meditasyon yapılacak yerin çok büyük olması da elzem değildir. Meditasyon yapılacak özel alana bir başkası dahil olmadığı sürece bir çamaşır odası ya da bir sandalye dahi meditasyon yapmak için kullanılabilir.

Rahat kıyafetler giyinmek, meditasyon esnasında rahat hissetmeyi ve düşüncelere daha rahat odaklamayı sağlayacaktır. Meditasyonun en önemli amaçlarından biri zihni sakin kılmak ve dikkat dağıtan şeyleri engellemektir.

Dar ve hareket etmeyi sınırlayan kıyafetler giyildiğinde fiziksel anlamda rahatsız hissediliyorsa bu, zor olacaktır. Meditasyon esnasında olabildiğince bol ve salaş elbiseler giyilmeye çalışılmalı ve ayakkabılar mutlaka çıkarılmalıdır.

Haberin Devamı

Meditasyona başlamadan evvel ne kadar süre meditasyon yapılacağına karar verilmelidir. Meditasyon yapan birçok deneyim sahibi insan, günde iki defa 20’şer dakikalık meditasyonlar yapmayı önermektedir ancak meditasyona yeni başlamış olanlar günde bir defa 5 dakika gibi kısa bir zaman dilimi ile başlamayı deneyebilirler.

Karşılaşılabilecek tutulmaları önlemek adına meditasyon öncesinde esne hareketleri yapılmalıdır. Meditasyon esnasında bir noktada belli bir süre boyunca oturulmaktadır. Bu sebeple meditasyona başlamadan evvel vücutta var olan herhangi bir gerginliği gevşetmek önemlidir.

2-3 dakikalık hafif esneme hareketleri yapmak hem bedeni hem de zihni meditasyon için hazırlamaya yardımcı olacaktır.

Meditasyon yaparken rahat bir pozisyonda oturuyor olmak oldukça önemlidir. Bu sebeple ana amaç en doğru pozisyonu bulmaktır. Dengeli bir biçimde, düz ve dik biçimde oturmayı sağlayacak bir pozisyon bulmak iyi olacaktır.

Meditasyon yapılırken gözler açık olabileceği gibi kapalı da olabilir. Yeni başlayanlar içinse görsel anlamda dikkatin dağılmasını önlemek adına kapalı gözlerle meditasyon yapılması tavsiye edilmektedir.

Haberin Devamı

YENİ BAŞLAYANLAR ÖZEL MEDİTASYON HAREKETLERİ NELERDİR?

Nefesini takip etmek meditasyona başlarken yapılacak ilk hareketlerdendir. Tüm meditasyon öğretilerinin en evrensel ve en temel olanı nefes meditasyonudur. Göbek deliğinin üzerinde bir nokta seçilmeli ve zihinle bu noktaya odaklanılmalıdır. Nefes alıp verilirken karnın inip yükseldiğinin farkında olunmalı ve nefes alma ritmini değiştirmek adına ekstra bir çaba harcanmamalıdır.

Odaklanmaya yardımcı olması adına bir mantra tekrarlanmalı. Mantra meditasyonu, zihni susturup derin bir aşamaya erişene dek devamlı olarak bir mantranın (bir ses, bir kelime veya bir cümle) tekrar edildiği, oldukça yaygın şekilde bilinen bir başka meditasyon çeşididir. Mantra, hatırlanması kolay olması kaydıyla seçilecek herhangi bir şey olabilir.

Görsel olarak basit bir nesneye odaklanılabilir. Adeta bir mantra gibi basit bir nesne kullanılarak da zihin odaklanabilir ve daha derin bir bilinç aşamasına ulaşabilir. Bu meditasyon şeklinde göz açık olacaktır ve pek çok meditasyon eğitmeni tarafından faydalı bulunmaktadır.

Haberin Devamı