Egzersiz - Diyet En iyi maden suyu hangisi? Maden suyu seçerken bunlara dikkat!

En iyi maden suyu hangisi? Maden suyu seçerken bunlara dikkat!

Paylaş
En iyi maden suyu hangisi? Maden suyu seçerken bunlara dikkat!

Kalsiyum, magnezyum, potasyum ve florür içeriyor. Yeraltı kaynaklarından elde edilen doğal maden suları vücudun günlük ihtiyacı olan mineralleri sağlamanın en sağlıklı yollarından biri. Uzmanlar her gün 1 bardak doğal maden suyu içilmesini öneriyor. Peki, hangi maden suyu sizin için en iyisi? Posta.com.tr okurları için maden suyu seçiminize fayda sağlayacak bilgileri ve maden suyunun faydalarını bir araya getirdik. | Posta.com.tr Özel

Posta.com.tr | Maden suyu, yeraltı kaynaklarından doğal olarak elde edilen içerisinde bol miktarda mineral tuzları, çeşitli elementler ve gaz bulunan sulara verilen isimdir. Doğal kaynak sularınnı maden suyu olarak kabul edilebilmesi için içeriğinde çözünmüş katı madde içeriğinin toplam 250 ppm'den daha az olmaması gerekir.  O kadar şanslıyız ki, ülkemiz doğal kaynak suları bakımından oldukça zengin. Maden suyu çıkarılan birçok bölge var. En iyi maden suyu arayışında doğal maden suyu kaynağı oldukça önemlidir. 

Haberin Devamı

Maden suyu, kasları güçlendirir, safra kesesi ve pankreas fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olur. Mide ve bağırsak problemlerine iyi gelir. En önemli faydalarından bir tanesi ise kemik yapısını güçlendirmesidir. Özellikle yetişme çağındaki çocuklarda ve kadınlarda kemik yapısının güçlendirilmesi ve korunması açısından yararlı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar her gün en az 1 bardak maden suyu içilmesini öneriyor. Günde 1 litreye kadar maden suyu tüketmek normaldir. Fazlasını tüketmek böbreklere de zarar verebilir.

KAYNAĞI İÇERİĞİNİ ETKİLİYOR

Maden suları ülkemizin farklı bölgelerindeki doğal kaynaklardan çıkarılır. Bu nedenle farklı maden sularının farklı mineral özellikleri vardır. Kendiniz için en iyi maden suyu markasını arıyorsanız, vücudunuz ihtiyaçlarına göre  Örneğin,

Haberin Devamı
  • Spor yapıyorsanız kaslar için önemli olan magnezyum içeriği yüksek, sodyum oranı düşük doğal maden sularını tercih edebilirsiniz. 
  • Tansiyonunuz düşmesin istiyorsanız, sodyum mineralinden zengin olan doğal maden suyu markalarını tercih edebilirsiniz. 
  • Tansiyonunuz yüksekse ya da tuz tüketiminizi azaltmanız gerekiyorsa, sodyum açısından en düşük olan markaları inceleyebilirsiniz. 
  • Kemiklerinizi güçlendirmek istiyorsanız, elbette kalsiyum içeriği yüksek maden suları tercih edebilirsiniz. Bazı maden suları kalsiyum açısından diğerlerine göre 2-3 kat daha fazladır. Kemiklerinizi güçlendirmek ya da osteopozdan korunmak için kalsiyum oranı yüksek kaynaklardan çıkarılan maden sularını tercih edebilirsiniz. 

Doğal maden suyu kaynaklarının her biri farklı özellikleriyle dikkat çeker. En iyi maden suyu için içeriklerine bakarak vücudunuzun ihtiyaçlarına uygun olanı seçebilirsiniz. Ayrıca sık sık farklı kaynakların maden sularını alarak vücudunuza farklı ve bol çeşitli mineral alabilirsiniz. 

Maden suyu seçiminde Ph seviyesine de dikkat etmelisiniz. 

ÖNEMLİ BİR ÖZELLİĞİ DE ALKALİ OLMASI

Doğal kaynaklardan doğrudan şişelenen maden suları (bazik) alkalidir yani içerisinden herhangi bir asit bulunmaz ve baz özelliği taşımaktadır.

Peki bu ne anlama geliyor?

Asidik olan şeylerin insan sağlığı için zararlı olduğu bilinmektedir. 

Bu özellikle vücudun alkali dengesini korumasına yardımcı olacağı anlamına geliyor. Ayrıca mide yanması sorunu yaşayan kişiler için güvenli olduğu anlamına da gelir.

Maden sularının içerisinde aroma varsa o maden suyu doğal değildir ve asidiktir. Mide problemi yaşıyorsanız doğal olmayan maden suyu tüketmek size yardımcı olmayabilir.   

En çok merak edilen konulardan biri de maden sularının PH derecesi.

 

Bir maddenin asit veya alkali değerini anlamak için kullandığımız ölçüye pH (potansiyel hidrojen) denir. PH değerinin yüksek olması demek,  alkali olması demektir 

Vücudumuzun pH dengesine baktığımız zaman ise bu değerin 7.35 olduğunu görürüz. Asidik içecekler bu dengeyi bozar. Vücutta bulunan asidin artması ile birlikte kilo, halsizlik gibi problemler yaşanabilir. Alkali özelliğe sahip maden suları bu dengeyi korumaya yardımcı olur. 

Haberin Devamı

Doğal maden sularının ph derecesi, 6,3 ile 7,1 arasında olmalıdır. Bu değer aralığında ele alınan maden suları bazik yani alkali bir etki göstermektedir. 

KALSİYUM İÇİN BİREBİR!

Her gün maden suyu içmek kalsiyum ihtiyacını karşılamak için kalsiyum takviyelerinden bile güçlü görünüyor! Bu konuda yapılan bir araştırmanın sonuçları oldukça ilginç. 

Araştırmacılar, vücudun sütten, kalsiyum takviyelerinden ve maden suyundan kalsiyum emilimini araştırdı. Yüksek kalsiyum içeren maden sularının, kalsiyum emilimi açısından maden suyunun en ideali olduğuna karar verdiler. Her gün kalsiyum açısından yüksek bir maden suyu tüketerek, kalsiyum ihtiyacınızı ideal şekilde karşılamış olursunuz. 

Türkiye'de şişelenmiş doğal maden sularının birçoğu 150 mg/L nin üzerinde kalsiyum içerir. Bununla birlikte yaklaşık beşten fazla markanın maden suyu 300 mg/L üzerinde kalsiyum içeriyor. 

Haberin Devamı

HER GÜN MADEN SUYU İÇMENİN FAYDALARI NELERDİR? 

  • Öncelikle her gün maden suyu içmek günlük ihtiyacınız olan mineralleri ve sıvı ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olur. 
  • Vücudunuzun alkali dengesini korumasına yardımcı olur. Çok fazla asitik besin tükettiğinizde kendinizi yorgun hissedersiniz. Maden suyu tüketerek bu yorgunluğu üzerinizden atabilirsiniz. 
  • Kalorisi olmayan bir içecektir ve bağırsak sisteminizi düzenlemeye yardımcı olur. Kilo vermek isteyenler için destekleyicidir. Şişkinlik, kabızlık gibi sorunları azaltır. 
  • Öğrenme yeteneğiniz artar. Maden suyu içince alacağımız mineraller öğrenme yeteneğimizi arttırmakta, zihinsel olarak hafızamızın güçlenmesine destek olmakta ve gün içinde çalışma kapasitesinin artmasında etkili olmaktadır.
  • Kan basıncını dengeler ve korunmasına katkı sağlar.
  • Kötü kolesterolü düşürür. Kolesterolün büyümesini ve birikmesini önleyerek kalp krizi riskini düşürür.
  • Mide asitlerini dengeleyerek midede oluşan yanmaları giderir. Hazımsızlığa iyi gelir. 
  • Vücuttaki iltihabı atmaya, eklemlerdeki şişlikleri azaltmaya yardımcı olur.
  • Cildinizin ve saçlarınızın daha sağlıklı olmasına katkı sağlar.