Yaşam Gadir-i Hum Bayramı tarihçesi! 2023 Gadir-i Hum ne zaman?

Gadir-i Hum Bayramı tarihçesi! 2023 Gadir-i Hum ne zaman?

Paylaş
Gadir-i Hum Bayramı tarihçesi! 2023 Gadir-i Hum ne zaman?

Gadir-i Hum Bayram tarihi araştırılan konular arasında bulunuyor. Gadir Hum Bayramı olarak da ifade edilen bu zaman dilimi, Hicri takvime göre Zilhicce ayının 18'inci gününde eda edilir. Her sene Gadir-i Hum tarihi değişir. Gadir-i Hum Bayramı'nda yapılacak çeşitli ritüeller ve ibadetler bulunuyor. Peki, Gadir-i Hum ne zaman?

Arife Kübra Zımba - Posta.com.tr Gadir Hum nedir, neden kutlanır? Gadir-i Hum Bayramı, Zilhicce'nin 18. günü idrak ediliyor. Bu tarihte kutlanan bayramın isminin çıkış noktası, Mekke ile Medine arasındaki Rabiğ Vadisi'ndeki bir bölgedir. Gadir-i Hum, Hum Gölcüğü anlamına geliyor. İşte, Gadir-i Hum Bayramı hakkında detaylar...

Haberin Devamı

GADİR HUM BAYRAMI NE ZAMAN 2023?

Her sene farklı tarihlerde kutlanan Gadir-i Hum, Zilhicce'nin 18. günü eda ediliyor. Bu nedenle bu sene Gadir-i Hum 6-7 Temmuz 2023 tarihlerine denk geliyor.

GADİR-İ HUM OLAYI

Şii inancına göre Hz. Muhammed, Hz. Ali'yi halefi olarak tayin eder. Bu tarih her sene Gadir Hum Bayramı olarak idrak ediliyor.

Gadîr-i Hum, Mekke ile Medine arasında Cuhfe mevkiine birkaç kilometre ötedeki yerin adıdır. Hz. Muhammed (a.s.), Veda Haccı dönüşünde Gadîr-i Hum'da konaklamıştır. Allah Rasûlü, Gadîr-i Hum'da tüm hacıları toplamış ve onlara bir hutbe söylemiştir. Ardından Hz. Ali'yi halefi tayin ettiğine delil olarak ''Ben kimin mevlâsı/dostu isem, Ali de onun mevlâsıdır/dostudur. Ey Allahım, onu sevenleri sev, ona düşman olanlara da düşman ol! dediği rivayet edilmiştir.

Haberin Devamı

GADİR-İ HUM BAYRAMI'NDA YAPILACAKLAR

Gadir-i Hum Bayramı'nın ilk saatlerinde türbeler ziyaret edilir. Kurban kesilir ve kazanlarca buğday ve etten oluşan 'Hirise' denilen yemek yapılarak dağıtılır. Bu özel günde sıklıkla; oruç tutmak, gusül almak, Hz. Ali'yi ziyaret etmek, sığınma ve Nubde duasını okumak, öğle vaktine yarım saat kala iki rekat namaz kılmak gibi ibadetler yapılır.