Yaşam Gencebay: 'Batsın bu dünya' ülkemin ağıtıdır

Gencebay: 'Batsın bu dünya' ülkemin ağıtıdır

Paylaş
Gencebay: 'Batsın bu dünya' ülkemin ağıtıdır

Orhan Gencebay, unutulmaz şarkısının hikâyesini anlattı...

İstanbul Küresel Forumu’nun "Sanatın Adaleti" başlıklı oturumuna katılan sanatçı Orhan Gencebay, besteleriyle sanatını anlattı.

Haberin Devamı

Gencebay, İstanbul Kongre Merkezi’ndeki forumda yapılan oturumda, herkesi selamlayarak, 6 yaşından beri müzikle uğraştığını söyledi.

Besteci icracı olduğunu ifade eden Gencebay, düşünen biri olduğunu ve ne söylemek isterse besteleriyle söylediğini kaydetti.

Gencebay, "Sanatla adaletin birbirine ne kadar yakın ve birbirleriyle bağlantılı olduğunu biliyorum. Bir bestem var, dizeleri şöyle; Yazıklar olsun, kaderin böylesine yazıklar olsun. Her şey karanlık, nerede insanlık, kula kulluk edene yazıklar olsun. Batsın bu dünya, bitsin bu rüya. Ağlatıp da gülene yazıklar olsun" diye konuştu.

Bestelerinden örnekler veren Gencebay, "Batsın bu dünya" şarkısını 1975 yılında yazdığını kaydederek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Öyle bir ortamımız vardı ki o dönemlerde. Günde 40-50 kişi ölüyor, yaralanıyor ve mağdur oluyordu. Böyle bir ortamda dayanamadım, ’Batsın bu dünya’ bestesini yaptım. Bu, ülkemin ağıtıdır. Tarih boyunca her zaman öyle şeyler yaşanmış ki, her zaman adalet aranmış. Bir şeyler eksik veya yanlış olmuş. Maalesef bazı insanlar ve ülkeler yalnız kendi refahları için başka ülkelerin haklarını gasp etmek istemişler. Bunu yaparken insanlığın temel prensipleri olan iyilik, doğruluk, güzellik, barış ve paylaşmayı hiç önemsememişler. Sadece kendi refahını düşünmüşler. Sanat ise iyiliği, doğruluğu, güzelliği insana hitap eden ve yaradanın yaratmış olduğu tüm güzellikleri korumaya yönelik söylemlerdedir."

Sanatçıların birçoğunun yapmış olduğu çalışmaların elle tutulmaz, gözle görülmez olduğuna dikkati çeken Gencebay, iyi insanın, kendisine yakıştırmadığını başkasına da yakıştırmayacağını söyledi.