Yaşam Geniş zıt anlamlısı nedir? Geniş kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Geniş zıt anlamlısı nedir? Geniş kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Paylaş
Geniş zıt anlamlısı nedir? Geniş kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Geniş kelimesi dilimizde sıkça kullanılan ve rahat olan her türlü hali ifade eden bir kelimedir. Geniş kelimesi; bir metin içerisinde, cümlelerde veya günlük yaşamdaki konuşmalarda çok fazla tercih edilmektedir. Bununla birlikte geniş kelimesinin zıt anlamını da araştıran pek çok k kişi bulunmaktadır. Geniş zıt anlamlısı nedir? Geniş kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir sizler için derledik.

Dilimizde geniş kelimesinin çok sık bir kullanım alanı vardır. Bununla birlikte geniş olmayan anlamı taşıyan ve geniş kelimesinin zıttı olan dar kelimesinin de oldukça fazla öne çıktığı görülmektedir.

Haberin Devamı

GENİŞ ZIT ANLAMLISI NEDİR?

Geniş kelimesinin eş anlamlısı 'enli' olarak karşılık bulmaktadır. Bununla birlikte geniş kelimesinin zıt anlamı da TDK sözlükte yer almaktadır. Zıt anlamlı kelimeler; söz konusu sözcüğün tam tersi manasına sahiptir. Bu doğrultuda geniş sözcüğünün de zıttı dar olarak geçmektedir. Geniş kelimesinin sıkça kullanılması gibi zıt anlamı da oldukça tercih edilmektedir.

GENİŞ KELİMESİNİN KARŞIT ANLAMLILARI NELERDİR?

Kökeni ne olursa olsun iki kelimenin anlamdaş, yakın anlamlı ya da zıt anlamlı olabilmesi adına aynı anlam özelliğini taşıması gerekir. Bu nedenle zıt anlamlılık ile olumsuzluk durumu birbiri ile karıştırılmamalıdır. Geniş sözcüğünün zıt anlamı; özellikle zıt anlam konusunu işleyenler tarafından araştırılmaktadır. Bu kelimenin zıt anlamı; dardır. Dolayısıyla geniş ile dar sözcükleri birbirinin zıt anlamlı sözcüklerdir.

TDK’YE GÖRE GENİŞ KELİMESİNİN ZIT ANLAMI

Haberin Devamı

Geniş kelimesinin zıt anlamı dar sözcüğü ile ifade edilir. Ancak dar kelimesinin TDK sözlüğüne göre birden fazla anlamı bulunmaktadır.

1. İçine alacağı şeye göre ölçüleri yetersiz durumda olan, bol ve geniş karşıtı

2. Genişliği az ya da yetersiz, ensiz olan

3. Az, elverişsiz ve ya sınırlı:

4. Sıkıntılı:

5. Yetersiz:

6. Güçlükle, ancak ucu ucuna.