Yaşam Gizli kalmış hikayeler: Herkes bakıyor ama kimse görmüyor

Gizli kalmış hikayeler: Herkes bakıyor ama kimse görmüyor

Paylaş
Gizli kalmış hikayeler: Herkes bakıyor ama kimse görmüyor

Dinçer İşgel, hayatın dört bir yanından onu çağıran hikâyelere Instagram’da çektiği Reels videolarıyla dahil oluyor. Bir mahalle, bir vapur, alelade bir balıkçı İşgel’in videolarında birleştiğinde ilginçlik kazanıyor ve hayatın özüne bir yolculuk başlıyor. Türkiye’den insan hikâyelerini kısa film tadında aktaran İşgel, nelerden ilham aldığını ve yolculuğunun nasıl başladığını Posta.com.tr'ye anlattı.

Elif Bayram / Posta.com.tr - Dinçer İşgel karşılaştığı insan hikâyelerini Instagram’da çektiği Reels videolarıyla anlatıyor. Plan yapmadan yola çıkıyor, tanımadığı insanların evlerinde konaklıyor. İşgel, “Ben her kapıdan içeri girerim. Bazen uzun uzun insanlara bakıp onların hayatını merak ederim. Sokakta yürürken karşıdan gelenleri, yanımdan geçip gidenleri gözden kaybolana kadar izlerim.” diyor.

Haberin Devamı

İşgel’in videolarınıza baktığımızda farklı kültürlerin bir arada yaşadığı, mahalle kültürünün devam ettiği mekânlara tanıklık ediyoruz. İşgel, Instagram’da Reels videoları çekmeye başladığında yolculuğunun başladığını belirtiyor. Dijital dünyanın hikâye anlatım diliyle dikkat çeken Dinçer İşgel, “Hayatta önemsiz görünen anların, sonunda bütün bir hayat yaptığını yolda öğrendim” diyor.

 TANIŞTIĞIM İNSANLARIN MASUMİYETİ BANA ÇOK ŞEY KATTI

İşgel, “Yolculuğum 20’li yaşlarda başladı. Çok tatlı bir mahallede büyüdüm. Güzel komşular ve arkadaşlarım oldu. Sokaklar da insanlarla tanışmayı muhabbet etmeyi çok seviyorum. Tanıştığım insanların masumiyeti bana çok şey kattı.” diyor.

“Yolculukların kendisi için anlamlı olduğuna değinen İşgel, “İnsanın düşünmesi, hayal kurması veya kendini eleştirmesi için mükemmel zamandır yolda olmak. Başkaları yollarda yorulsa da ben sanki kendimi yolda özgür hissediyorum. Sırtımdaki çantam benim kalem ve ben de dünyanın en özgür insanıymışım gibi hissediyorum.”

Haberin Devamı

İnsan hikâyelerini farklı bir gözle aktaran İşgel, çekimlerinde rastlantısal ilerlediğini öncesinde plan yapmadığını anlatıyor. İşgel, “O an neyse onu çekip filtresiz paylaşıyorum” diyor.

TURİST SANIP EVİNE DAVET ETTİ

Dinçer İşgel, farklı insan hikayeleri yakalamak için, plan yapmadan yola çıktığını ve tanımadığı insanların evinde konaklarken ilginç ve eğlenceli anlara tanıklık ettiğini anlatıyor.

“Hiç unutmuyorum. 2 sene önce Çanakkale’de yaşlı bir amcayı çekmiştim. Beni turist sanıp evine davet etti. Ben de o anı bozmak istemedim. 2 gün boyunca beni çok güzel ağırlayıp misafir etti. İngilizce bilmediği için vücut dili hareketleri ile anlaşıyorduk. İkinci günün sonunda torunu ziyarete geldi. Beni görünce çok şaşırdı. ‘Aaa Dinçer abi ne yapıyorsun?’ dedi. Yaşlı amcanın torunu takipçim çıktı benim turistlik sona erdi.”

 DUYGULARI ÇEKİYORUM

İşgel, yaşamın tam da kendisi gibi olağan, sıradan ve basit anlatımların videolarında önemli olduğuna değiniyor.

Çekim yaparken seyahat ettiği için insanların duygularını hissedebildiğini ifade eden İşgel, “İnsanların doğal güzelliklerini göstermek için gezmek ve görmek gerekiyor. Ben aslında duyguları çekiyorum. Fotoğraf ya da video çekeceğim zaman önce muhabbet etmeyi çok seviyorum. Videoyu çekip uzaklaşmamak gerekiyor.” diyerek sosyal medyanın hızlı üret ve hızlı tüket mantığıyla hareket etmediğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

 YANIMDAN GEÇİP GİDENLERİ GÖZDEN KAYBOLANA KADAR İZLİYORUM

İnsanların doğal hallerini, gündelik uğraşlarını videolarında yansıtmaya çalıştığını belirten Dinçer İşgel,

“Ben her kapıdan içeriye girerim. Bazen uzun uzun insanlara bakıp onların hayatını hep merak ederim. İnsanları zaman ayırmaya bayılırım. Her insanı bir kitap olarak görüyorum. Sokakta yürürken karşıdan gelenleri, yanımdan geçip gidenleri gözden kaybolana kadar izliyorum. Çok farklı insanlar çıkabiliyor. Yürüyüş şekillerinden, duruşlarına, telefonu tutuşlarından, cevap verişlerine ya da mimiklerinden, el hareketlerine kadar dikkat ediyorum.”

Daha önce dijital bir platformda, ‘Türkiye’nin İnsanları’ adlı 23 bölümlük bir belgesel yayınlayan ve birçok sergide yer alan İşgel, yeni bir proje için hazırlık aşamasında olduğuna dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

“Yeni bir proje üzerinde çalışıyorum. Diyalogların olmadığı duyguların ön planda olduğu bir kısa film projem olacak. Hazırlık aşamasındayım.”

 MAHALLELERİN RUHUNU VE SICAKLIĞINI BELGELİYORUM

Dinçer İşgel videoları anda olma ve anı yaşama duygusunu hissettiriyor. Çektiği videolar bir anlamda bugünü yansıtan belge niteliği de taşıyor. İşgel, “Ben aslında bir dönemi çekiyorum. Zamanında Ara Güler bizlere güzel şeyler bıraktı. Ben de mahallelerin ruhunu ve sıcaklığını belgeliyorum. Çektiğim videoların 10 yıl sonra daha çok anlaşılacağını biliyorum.” diyor.

Gezmeyi yeni yerler ve insanlar keşfetmeyi sevdiğini ifade eden İşgel, “Hayatı akışında yaşayan biriyim. Hayatın kendisinden ilham alıyorum. Beni besleyen ve enerjimi yükselten her şey; müzik, tiyatro, resim, aşk, masal, fotoğraflar, farklı ülkeler, güneş bana farklı bir bakışı kazandırıyor.” ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

SAMİMİ DUYGULARI GÖSTERMEYE ÇALIŞIYORUM

Çektiği Reels videolarıyla sosyal medya üzerinden olumlu tepkiler aldığını belirten İşgel, “Videolarda önemli olan duyguyu yakalayabilmek. Örneğin, köy kahveleri bende çok güzel duygular barındırıyor. Mahalle kültüründen geldiğim için mahalle kültürünün enerjisini, samimi duygularını ve gerçekliğini göstermeye çalışıyorum İyi bir Instagram reels videosu çekmek isteyenlere tavsiyem, bol bol kompozisyon ve renk bilgisi çalışsınlar.” diyor.

 İstanbul sokaklarını 3 kelime ile tanımlayacak olsanız bunlar ne olurdu?

 - Kaos

- Vapur

- Kedi

İstanbul’da çekim yapmaktan keyif aldığınız semtler?

 - Tarlabaşı

- Kuzguncuk

- Eminönü/Küçükpazar

Mahalle kültürü sizin için ne ifade ediyor?

- Güven

- Huzur

- Sevgi

Reels çekmek istediğiniz 3 ülke?

 - Fas

- Madagaskar

- Fransa