Hayvanlar - Çevre Annesinden erken ayrılan cins köpeklerin karakterleri ve genetik özellikleri bozuluyor!
Paylaş
Annesinden erken ayrılan cins köpeklerin karakterleri ve genetik özellikleri bozuluyor!

Yurtdışından kaçak yollarla getirilen, iyi bakım şartları sağlanmamış ve aşıları yapılmayan cins köpekler, genellikle annelerinden erken koparılıyor. Bu da yeterince anne sütüyle beslenememelerine yol açıyor. Bu durum köpekleri hem virüslere karşı dayanıksız hale getiriyor, hem de psikolojilerini etkiliyor, hatta tür özelliklerini gösterememelerine neden oluyor. Aynı zamanda kırma köpekler olduklarından, karakter bozukluğu ve genetik sorunları ortaya çıkıyor. Bu konuda özellikle risk altında bulunan birkaç köpek ırkı var.

Resmi Gazete´de 14 Temmuz 2021 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu ile birlikte 14 Temmuz 2022'den itibaren evcil hayvan satışları petshoplardan kaldırıldı. Ancak halen cins kedi köpek ticareti yapılmaya devam ediliyor. Bir hevesle satın alınan, yeni bir yuvaya kavuştuğu için sevinen evcil hayvanlar, daha sonra çeşitli nedenlerle terk edilince onlar için zor yaşam yeniden başlıyor. Peki sokakta ve barınaklarda bu kadar terk edilmiş hayvan varken neden hâlâ evcil hayvan satın almaya devam ediyoruz? Üstelik çoğu zaman yurtdışından kaçak yollarla getirilen, iyi bakım şartları sağlanmamış ve aşıları yapılmayan özel tür cins köpekler, genellikle annelerinden erken koparılıyor. Bu da yeterince anne sütüyle beslenememelerine yol açıyor. Bu durum köpekleri hem virüslere karşı dayanıksız hale getiriyor, hem de psikolojilerini etkiliyor, hatta tür özelliklerini gösterememelerine neden oluyor. Özellikle bazı küçük köpek ırkları bu tehlikeden daha fazla nasibini alıyor.

Haberin Devamı

Sokaklar ve barınaklar sahipsiz kedi ve köpeklerle doldu. Bunun en büyük nedeni bir hevesle satın alınan evcil hayvanlara bakamayıp onları terk eden insanlar. Tüm bunlara rağmen insanlar hâlâ, evcil hayvanları sahiplenmek yerine satın almaya devam ediyor. 

Son dönemin en popüler köpeklerinden ikisi Toy Poddle ve Pomeranianlar. Sosyal medyanın etkisi, bazı ünlü simaların bu cins köpeklerle görülmesi bu türlere talebin artmasına yol açıyor. Ancak barınaklar, bir hevesle alınmış ancak yeterli sorumluluk sahibi olmayan hayvan sahipleri tarafından terk edilmiş; çoğu zaman başta sürekli sahip değiştirmek olmak üzere birden fazla travma yaşamış cins köpeklerle dolu!

 ARKADAŞ CANLISI VE DIŞA DÖNÜK TÜR: TOY PODDLE

Haberin Devamı


Sosyal medyada büyük bir hayran kitlesine sahip Toy Poddle’lar hakkında DHA için bilgi veren Köpek Eğitimci Erdem Köylüce, küçük boyutlarından dolayı bu köpeklerin 'oyuncak ırkı' kategorisinde yer aldığını belirtiyor. 

Kişilikleri çok dengeli olan bu köpekler, çok zeki köpekler. Komutları çabucak öğreniyor, rutinleri seviyor; bunun yanı sıra arkadaş canlısı ve dışa dönük özellikleriyle dikkat çekiyorlar. Evdeki diğer köpeklerle de iyi anlaşan Toy Poddle cinsi köpekler, yumuşak bukleleri ve daha az tüy dökme eğilimleri nedeniyle tüy alerjisi olanlar tarafından tercih ediliyor.

“POMERANİAN’LAR HAREKETLİ VE SEVİMLİ KÖPEKLER”


Pomeranian cinsi köpekler ise İzlanda’da kızak köpekleri olarak biliniyor ve soyu Spitz tipi köpeklerin soyundan geliyor. Adını, türetildiği yer olan Pomerania bölgesinden alıyor.

Martin Luther King, Isaac Newton, Mozart ve Michaelangelo gibi tanınanmış pek çok ismin Pomeranian cinsi köpeğinin olduğu biliniyor. Pomeranianlar hareketli ve sevimli köpekler. Akıllı, meraklı, enerjik, alıngan ve cesur olan Pomeranianlar küçük boyutlarına rağmen büyük köpeklermiş gibi davranma eğilimi gösteriyor, ilgi odağı olmayı seviyor. Sevilmeyi sevdikleri kadar oynamayı da seven bu cinsin en az kendileri kadar cana yakın aileleri olması gerekiyor.

KAÇAK YOLLARLA GETİRİLEN YAVRU KÖPEKLERİN HEM KARAKTERİ HEM DE SAĞLIĞI TEHLİKEYE GİRİYOR

Haberin Devamı

Özellikle Pomeranian ve Toy Poddle cins köpeklerle ilgilenen Erdem Köylüce, “Son dönemlerde yurtdışından kaçak yollarla köpek getirilmesi sorunuyla karşı karşıyayız. Bu yavru köpeklerin büyük çoğunluğu kötü koşullarda taşınarak ülkeye kaçak olarak sokuluyor. Aşıları olmayan köpekler, annelerinden koparıldıkları için yeterince anne sütüyle beslenemiyor. Bu durum köpekleri hem virüslere karşı dayanıksız hale getiriyor, hem de psikolojilerini etkiliyor, hatta tür özelliklerini gösterememelerine neden oluyor. Aynı zamanda kırma köpekler olduklarından, karakter bozukluğu ve genetik sorunları ortaya çıkıyor” dedi. 

NEDEN SATIN ALMAYIP SAHİPLENMELİYİZ?

Hayvanları satın almak yerine sahiplendiğiniz zaman onların kahramanı olursunuz. Bizim onlara belki ihtiyacımız yok ama sıcak yuva yerine barınakta veya sokakta yaşayan hayvanların bize ihtiyacı var. Sahiplenilen hayvan yaşı kaç olursa olsun iyi bir eğitimle sizin de en iyi dostunuz olacaktır. Bir hayvanı kurtarmanın vicdani rahatlığını başka hiçbir şeyde bulamazsınız.

Haberin Devamı