Hayvanlar - Çevre Evcil hayvanlara (Kedi-köpek) çip taktırmamanın cezası var mı, ne kadar? Tarım Bakanlığı evcil hayvan çip fiyatları ne kadar?
Paylaş
Evcil hayvanlara (Kedi-köpek) çip taktırmamanın cezası var mı, ne kadar? Tarım Bakanlığı evcil hayvan çip fiyatları ne kadar?

Kedi kopek gibi evcil hayvanlar için çip zorunluluğu devam ediyor. Kedi ve köpek sahiplerinin 31 Aralık tarihine kadar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirtilen mikro çipleri evcil hayvanlarına taktırmaları gerekiyor. Peki, evcil hayvanlara (Kedi-köpek) çip taktırmamanın cezası var mı? Tarım Bakanlığı evcil hayvan çip fiyatları ne kadar? İşte detaylar…

Evcil hayvanlara çip takılması uygulaması veteriner hekimler tarafından gerçekleştiriliyor ve bir pirinç tanesi büyüklüğündeki mikroçip enjektör yardımıyla deri altına yerleştiriliyor. Saniyeler içinde biten uygulamada oluşan acı ve ağrı ise kısa süreli oluyor. Kedi köpek gibi evcil hayvanların takibini sağlayan bu uygulama ise Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile zorunlu hale getirildi…

Haberin Devamı

EVCİL HAYVANLARA ÇİP NEDEN TAKILIYOR?

Çip takılan kedi köpek gibi evcil hayvanların aşı, operasyon ve sahip bilgileri gibi önemli bilgiler sisteme kaydediliyor. Hayvanın kaçırılması, kaybolması, sokağa bırakılması gibi durumlarda, hayvanın bulunması halinde hakkındaki bilgilere erişim bu çip ile sağlanıyor.

Örneğin evcil hayvanını sokağa bırak kişiye cezai yaptırım uygulanırken, kaybolan bir hayvanın sokakta bulunması halinde sahibine haber verilebiliyor.

Aynı zamanda hayvanın kaçırılması durumunda gerçek sahibi çip ile hayvanın kendisine ait olduğunu ispatlayabiliyor.

EVCİL HAYVANLARA (KEDİ-KÖPEK) ÇİP TAKTIRMAMANIN CEZASI VAR MI?

Evcil hayvanlarına (Kedi-köpek, gelincik) çip taktırmayanlara 5199 sayılı Kanun gereği 3 bin 662 TL cezai yaptırım uygulanacak.

TARIM BAKANLIĞI EVCİL HAYVAN ÇİP FİYATLARI NE KADAR?

Evcil hayvanlara çip takma işlemi kimi belediyelerde ücretsiz olarak yapılırken, kimi belediyelerde ise küçük bir ücret karşılığında yapılıyor. Bununla birlikte özel veteriner kliniklerinde ücret karşılığında çip takma işlemi gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

Özel veteriner kliniklerinde çip ücretleri 150 TL ile 300 TL arasında değişebiliyor.

KEDİ VE KÖPEKLERE ÇİP KAÇ AYLIKKEN TAKILIR?

Kedi ve köpeklere çip doğumdan üç ay sonra, eğer evcil hayvan sahiplenilmiş ise 60 gün içinde takılabilir.