BM Raporu: İklim krizi bir "çocuk hakları" krizidir
BM, yeni Çocukların İklim Risk Endeksi'ni tanıttı ve dünyadaki çocukların yarısının şu anda son derece yüksek riskli ülkelerde yaşadığını tespit etti ve “iklim krizinin bir çocuk hakları krizi olduğunu” belirtti. İşte çarpıcı ayrıntılar... / ÖZEL HABER
SU VE İKLİM KRİZİ EN ÇOK ÇOCUKLARI ETKİLİYOR
Birleşmiş Milletler (BM) İklim riski endeksi raporunu yayınladı. Rapora göre yaklaşık 1 milyar çocuk, neredeyse dünyadaki tüm çocukların yarısı, şu anda fiziksel ve fizyolojik bakımından yetişkinlere göre iklim değişikliğine karşı daha savunmasız ve yüksek riskli ülkelerde yaşayan çocuklar için bu yüksek ölüm riski anlamına geliyor.
BM, “iklim krizinin bir çocuk hakları krizi olduğunu” belirtiyor.
- Dünya genelinde her 7 çocuktan 1'ine denk gelen tahmini 330 milyon çocuk, en az beş büyük iklim ve çevresel tehlikeye maruz kalıyor.
- Her üç çocuktan biri su kıtlığı yaşıyor, 600 milyon çocuk veya her 4 çocuktan 1'i su kıtlığı yaşıyor.
- Sıtma ve dang gibi hastalıklardan ölen çocukların sayısı da oldukça fazla
DAHA ŞİDDETLİ HAVA OLAYLARI KAPIDA!
BM yayını , insanların gezegenimizde geri dönüşü olmayan değişiklikler yaptığını ve aşırı hava olaylarının daha şiddetli ve sık hale geleceğini doğrulayan önemli bir raporla geldi.
Geçen hafta yayınlanan rapor, çocukların sert ve değişmiş iklime maruz kalması, sel, siklonlar ve sıcak hava dalgaları gibi çevresel tehlikeler, yüksek düzeyde hava kirliliğine göre sıralanıyor ve “bir çocuğun bakış açısıyla iklim riskinin ilk kapsamlı analizini" içeriyor
"İLK KEZ YAYINLANAN KORKUNÇ BİR TABLO"
UNICEF'in yönetici direktörü Henrietta Fore şunları söyledi: “İlk kez yayınlanan bu raporla çocukların nerede ve nasıl iklim değişikliğine karşı savunmasız olduklarının tam bir resmini veriyor ve bu tablo neredeyse hayal edilemez derecede korkunç."
UNICEF, çocukları bu etkilerden korumak ve çocukların temel hizmetlere erişimini iyileştirmek için iklim uyumuna çok daha fazla yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.
ÇOCUKLARIN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN EN ÇOK ETKİLENDİĞİ ÜLKELER
Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Nijerya, Gine ve Gine-Bissau'da yaşayan çocuklar, çocukların iklim değişikliğinden en fazla risk altında olduğu ülkeler arasında yer alıyor.
Diğer önemli ülkeler arasında Hindistan, Pakistan ve Filipinler bulunmaktadır.
BM AJANSI MÜCADELEYE ÇAĞIRIYOR
BM ajansı ayrıca iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini de yineliyor.
Rapor ayrıca gençlerin tüm iklim müzakerelerine ve kararlarına dahil edilmesi çağrısında bulunuyor. Genç iklim aktivistleri ve sesleri, yalnızca Kasım ayında Glasgow'da yapılacak olan BM İklim Değişikliği Gençlik Konferansı'nda (COY16) değil, aynı zamanda hemen ardından gerçekleşecek olan BM COP26 zirvesinde de temsil edilmelidir.