Hayvanları korumak için neler yapabiliriz? 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nün anlamı nedir?
Dünya üzerinde tüm canlılar birbirine bağlı ve bir döngü halinde ekolojik varlığa destek veriyorlar. Tek bir canlının bile ekolojik sistemden silinip gitmesi ne yazık ki tüm canlılara tehdit oluşturuyor. Bugün 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü. Hayvanları korumak ve bu konudaki farkındalığı artırmak amacıyla kutlanan günde, hayvanları korumak için yapabileceklerimizi ve hayvan haklarını bir kez daha hatırlatıyoruz.
4 Ekim, her yıl hayvan dostlarımızın haklarını hatırlamak ve onları korumak için farkındalık yaratmak amacıyla kutlanıyor. İlk kez İngiltere'de 1822 yılında; hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını ve daha iyi koşullarda bakmalarını sağlamak için Hayvanları Koruma Birliği kurulmuştu. İlerleyen yıllarda ise 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü olarak kutlanmaya başlandı.
Türkiye'de Hayvanları Koruma Birliği 1908 yılında kuruldu. Osmanlı Dönemi'nde 1912 yılında İstanbul Himaye-i Hayvanat Cemiyeti kurulmuştur. Günümüzde ise bu birlik Türkiye Hayvanları Koruma Derneği olarak devam ediyor.
1931 yılında Floransa’da toplanan bu kuruluş dünya üzerinde yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek üzere 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü ilan etti.
Hayvanları Koruma Günü'nün amacı
4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü'nün amacı; tüm canlıların yaşama hakkının olduğunun, hayvanların doğal yaşam alanlarının korunmasının gerektiğinin, evde beslenen hayvanlara merhametli davranılmasını ve iyi koşullarda beslenmeleri gerektiğini, ayrıca hayvanlara karşı duyarlı davranılması konusunda farkındalık yaratmak.
Hayvanları korumak için neler yapabiliriz?
- Zor durumdaki hayvanları koruyup, bakımlarını yapmalı ve en kısa zamanda doğal hayatına geri dönmesini sağlamalıyız.
- Bakımını üstlendiğimiz hayvanların konakladığı yere, mamalarına ve sağlıklarına özen göstermeli, düzenli veteriner kontrolleri yaptırmalıyız.
- Hayvanların eziyet görmesi suçtur. Bu suça tanık olursanız derhal yetkililere başvurmanız ve şikayetçi olmanız gerekiyor.
- Doğadaki hayvanların yuvalarını bozmayın. Yumurtalarını almayın.
- Petshop'lardan hayvan satın almayın, sahiplenin.
- Artan yiyecekleri sokak hayvanlarına verin. Ancak bu yiyecekler onların da yiyebilecekleri şeyler olsun!
Hayvan hakları nelerdir?
15 Ekim 1978'de Paris UNESCO evinde ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirisine göre genel olarak hayvan hakları şöyle:
- Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.
- Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan, öbür hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma, ve korunma hakları vardır.
- Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.
- Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır.