Hayvanlar - Çevre İnsanlığın marifeti! Gergedanların boynuzu kısaldı
Paylaş
İnsanlığın marifeti! Gergedanların boynuzu kısaldı

Ticari amaçla kullanılan boynuzları nedeniyle gergedanlar, avlanmamak için evrim geçirdi. Artık daha kısa boynuzlu oluyorlar.

Finlandiya'nın Helsinki Üniversitesi'nden bilim insanları, gergedanların boynuzlarının kısaldığını keşfetti. Buna göre gergedanların ortalama boynuz uzunluğu artık 10 santimetre daha kısa. Uzmanlar, 15'inci yüzyıldan 2018'e kadar farklı gergedan çizim ve fotoğraflarını karşılaştırdı. Gergedanların boynuz uzunluğunun en çok geçen yüzyılda kısaldığı belirlendi. Gergedanlar, boynuzları nedeniyle avcıların hedefi oluyor. Zira gergedan boynuzu Çin ve Vietnam alternatif tıbbında kullanılıyor. Ayrıca lüks dekorasyonda da değer görüyor.

Haberin Devamı

SEÇİLİM BASKISI

Gergedan boynuzuna talep en çok Asya ülkelerinden geliyor. Sadece 2013-2017 arasında bin gergedan boynuzu nedeniyle öldürüldü. Avcılar genellikle uzun boynuzluları ve dişlileri hedef alıyor. Gergedanların da kendilerini savunmak için artık daha kısa boynuz çıkardığı düşünülüyor. Uzmanlara bunu 'seçilim baskısı' olarak adlandırıyor. Gergedanlar nesillerini korumak ve üremeye devam etmek için evrimsel değişim geçiriyor. Dişleri için avlanan fillerin de vahşi hayatta evrim geçirdiği ve artık dişsiz dünyaya geldikleri belirlenmişti.