Hayvanlar - Çevre Köpeklerin yaşını hesaplamak için yeni formül geliştirildi (Köpeklerin yaşı nasıl hesaplanır?)
Paylaş
Köpeklerin yaşını hesaplamak için yeni formül geliştirildi (Köpeklerin yaşı nasıl hesaplanır?)

Köpek yaşı nasıl hesaplanır sorusu her zaman merak konusu oldu. Köpeklerin yaşı hesaplanırken köpeğin küçük, orta ya da büyük boy olması önem taşıyor. Köpeklerin yaşı hesaplanırken genellikle yılla birlikte 7 sayısı çarpılıyor. ABD'deki California Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, köpeklerin yaşını hesaplamak için yaygın olarak kullanılan formülün (köpeğin yaşı x 7) yanlış olduğunu gösterdi. Bilim insanlarının geliştirdiği yeni formüle göre 2 yaşındaki bir köpeğin insan yaşı 42,1.

ABD'deki California Üniversitesi'nde yapılan araştırmada insanların biyolojik saati, Labrador retriever cinsi köpeklerinkiyle kıyaslandı. Çalışma sonunda köpekler ve insanların yaşlanma süreçlerindeki benzerlik dikkate alınarak yeni bir formül geliştirildi. BBC Türkçe'de yer alan habere göre, yeni formül sadece 1 yaşın üzerindeki köpekler için geçerli. Köpeğinizin yaşını hesaplayabilmeniz için "ln" fonksiyonu olan bir bilimsel hesap makinesi kullanmanız gerekiyor.

Haberin Devamı

Köpeğin yaşı nasıl bulunur?

Köpeklerin yaşının hesaplanması için bulunan yeni formül şöyle;

16 x ln (köpeğin yaşı) + 31

Bu formülle 2 yaşındaki bir köpeğin insan yaşı 42,1, 5 yaşındaki bir köpeğin insan yaşı 56,8 ve 10 yaşındaki bir köpeğin insan yaşı da 67,8 çıkıyor.

Klasik yöntem neydi?

Genellikle 1 insan yılının 7 köpek yılına denk geldiği düşünülür. Ancak köpeklerin yaşları hesaplanırken, küçük, orta ya da büyük boy köpek olması da önem taşıyor. Bilim adamlarına göre her 2.2 kiloluk bir vücut kitlesi, köpekte ortalama 1 ay ömür kısalmasına yol açıyor. Köpekler ortalama olarak 10 yıl yaşayan canlılardır. Küçük köpekler 7 yaşına ulaşan bir köpek "yaşlı" olarak adlandırılıyor. Büyük cinslere ait köpekler ise küçük cinsler ile kıyasla daha kısa ömürleri sahip oluyor ve 5-6 yaşlarına ulaştıklarında "yaşlı" olarak adlandırılıyor. ABD Tıbbi Veteriner Birliği, köpek yaşı hesaplamayı şu başlıklarda ele alıyor:

Haberin Devamı
  • 15 insan yılı, orta ebatlarda bir köpeğin ilk yaşına hitap ediyor.
  • Köpeklerin ikinci yılı ise yaklaşık 9 insan yılına karşılık geliyor.
  • 2'nci yıldan sonra her bir insan yılı, bir köpek için ortalama 5 yıl anlamına geliyor.