Hayvanlar - Çevre Maymunların, başka türlerle iletişim için "aksan" kullandığı ortaya çıktı
Paylaş
Maymunların, başka türlerle iletişim için "aksan" kullandığı ortaya çıktı

Güney Amerika'da yaşayan tamarin maymunların farklı türlerle iletişim kurmak için aksan kullandığı ortaya çıktı. Bazı kuş türlerinde görülen bu ses değiştirme özelliğine daha önce hiçbir primatta rastlanmamıştı. Ulusal Amazon Araştırmaları Enstitüsü'nden araştırmacılar kırmızı elli tamarin maymunlarının bölge değiştirdiklerinde iletişim kurmak için aksanlarını da değiştirdiklerini buldu.

Daha önce hiç insanların sizi daha iyi anlaması için bir "aksan" kullandığınız oldu mu? Amazon yağmur ormanlarında ki bazı Tamarin maymunları, eğer yakın bir türle yaşam alanlarını paylaşıyorlarsa, buna benzer bir şey yapıyorlar. Kırmızı elli tamarinlerin, seslerini alacalı tamarinlerinkine benzeyecek şekilde değiştirdikleri görülüyor. Böylece iki tür, kendi bölgelerinden çıkmadan birbirlerini uyarabiliyorlar.

Haberin Devamı

Tamarinler, yakınlarına gelen diğer grup bireylerini uyarmak için uzun ve tiz ıslıkları kullanıyorlar. Cambridge Üniversitesinden araştırmaya katılan Jacop Dunn, şöyle diyor:

"Tamarin maymunları kavgaya girmek istemez. Birbirlerini uyarmak için önce seslerini kullanırlar. Bu, mesafeyi korumanın bir yoludur. Alacalı tamarinler saf bir sese sahipken, kırmızı elli tamarinler daha geniş bir ses aralığına sahiptir.

Brezilya Manaus'taki Ulusal Amazon Araştırmaları Enstitüsü'nden Tainara Sabroza, iki türün yaşam alanının kesiştiği yerde seslerin daha benzer olup olmayacağını merak etti ve ekibi, yaşam alanı iç içe geçmiş ve sadece bir türün yaşadığı 15 ayrı bölgede uzun süreli ses kayıtları topladı. Paylaşılan bölgede alacalı tamarinlerin seslerinin değişmemesine rağmen, kırmızı elli tamarinlerin ıslıklarının değiştiği görüldü.

Haberin Devamı

Dunn, bunu şöyle izah ediyor: "Bu bir aksan gibi, çünkü aynı mesajı birazcık farklı seslerle veriyorlar. Seslerdeki değişim, yalnızca el değmemiş yaşlı ormanlarda yaşayan tamarinler arasında görülüyor. Hayvan seslerinin benzeşmesi, daha önce habitatlarını paylaşan farklı kuşlar arasında görülmüştür, ancak bu, primatlarda kaydedilen ilk vakadır.

Kaynak: Evrim Ağacı