Hayvanlar - Çevre Yasa çıktı ne değişti?
Paylaş
Yasa çıktı ne değişti?

Temmuz 2021’de yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu şimdiye kadar hayvanların ‘hayatında’ pek bir değişikliğe yol açmadı. Halen hayvanlar sokaklarda eziyet görmeye, zehirlenmeye devam ediyor. Hayvanseverler sıkıntıların devam ettiğini söylüyor. / Cem Kerpiççiler-Posta

Hayvanları Koruma Kanunu 2021 Temmuz’unda yürürlüğe girdi. Kanun değiştiğinde hayvana şiddetin adı ‘suç’ oldu. Fakat o günden bu yana hayvanlar adına tablo pek değişmedi. Her gün haber ajanslarına hayvana şiddet, eziyet haberleri düşmeye devam etti. Faillerin cezaevine girmesinin mümkün olmadığı cezaların yürürlüğe girmesiyle yaşanan sıkıntının ortadan kalkmadığı iddia edildi.

Haberin Devamı

KÖPEKLERİ KORUYAMIYORUZ

Hayvanlara Adalet Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Barış Karlı “Belediyeler şu an Türkiye’nin her yerinde sakıncalı olsun olmasın köpekleri toplayıp bilinmeze gönderebiliyor. Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklikler köpekleri korumamız anlamında bir işe yaramıyor. Biz tabii ki kanunun elimize verdiği kısıtlı imkanlarla suç duyurusunda bulunuyoruz” dedi.

KORUNMASI GEREKENLER VAR

Senelerce yasanın çıkması için mücadele veren hayvanseverler, sıkıntıların devam ettiğini söyledi. Hayvan Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Senem Demirel Acar kanunda halen hakları korunmayan havyanlar olduğunu belirterek “Bahsettiğim hayvanlar hayvanat bahçesinde hapis hayatı yaşayanlar, yunus parklarındaki yunuslar. Hayvan hakları yasasıyla tüm canlıların hakkını korumamız gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

MADALYONUN DİĞER YÜZÜ

Türkiye’de sokak köpeklerinin saldırılarına maruz kalan vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. Yaşanan olaylar hem hayvanseverlerin hem de hayvanların işini zorlaştırıyor. Başıboş köpekler 2022’nin ilk çeyreğinde 92 saldırı gerçekleştirdi. Hayvanlardan kaçarken araçların çarptığı Mahra Melin Pınar (10), Gönül Karaoğlu (17), Rabia Kallı (20) ve Zana Rojhad vefat etti.

SON 5 AYDA HAYVANA ŞİDDET TABLOSU

  • İstanbul Avcılar’da bir köpeğe şiddet uygulayan şahıs gözaltına alındı. A.H.Ç. isimli kişinin başka birine ait köpeği kaçırarak eziyet ettiği öğrenildi.
  • Manisa Salihli’de bir sürücü, sepetli motosikletin arkasına bağladığı köpeği zorla götürmeye çalıştı.
  • Denizli’de yasak ırk olan köpeğini elektrikli motosikletine bağlayıp sürükleyen sürücü, akan trafikte tehlikeye yol açtı. Gazetecinin kamerasına tokat atan sürücü “Köpeğe spor yaptırıyorum” diyerek kendisini savundu.
  • Hatay Samandağ’da 7 sokak köpeği, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından zehirlendi.
  • Ankara’da 1 ayda 5 farklı köpeğin 6 kez zehirlenmesi hayvanseverleri isyan ettirdi.
  • Balıkesir Bandırma’da son 1 yılda 70’e yakın hayvanın kimliği belirsiz kişiler tarafından zehirlenerek öldürüldüğü iddia edildi.
  • İzmir Tire’de zehirli kıyma ve mama verildiği iddia edilen 6 sokak köpeği ile 2 kedi telef oldu.
  • Bilecik’teki hayvan barınağı yasaklı 6 ırk köpekle doldu. Veteriner İşleri Müdürü Nedret Avcı, bu türlerin kapalı alanda psikolojilerin bozulduğunu ve daha da sertleştiklerini söyledi.