Yaşam Hıdırellez coşkuyla kutlandı

Hıdırellez coşkuyla kutlandı

Paylaş
Hıdırellez coşkuyla kutlandı

Peygamberlerden Hazreti Hızır ve Hazreti İlyas'ın buluşarak dilekleri gerçekleştirdiklerine inanılan Hıdırellez, dün akşam yurdun dört bir yanında kutlandı

Hıdırellez'i kutlamak için Ahırkapı’da toplanan kalabalık, kendini müziğin ritmine bıraktı. İlerleyen saatlerde ara sokaklardan sahile inen bir grup salih yolunda trafiğin aksamasına neden oldu.

Geçen yıl Ahırkapı Hıdırellez Şenlikleri’nin iptal edilmesine rağmen Hıdırellez kutlamalarının adresi yine değişmedi. Ahırkapı Keresteci Hakkı Sokak’da toplanan İstanbullular, dans ederek, ateş üzerinden atlayarak baharın gelişini kutladı. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu kalabalık sahil yoluna taşarak burada trafiğin aksamasına da neden oldu. Ahırkapı’nın sokaklarını dolduran gençler müzisyenlerin ritimleriyle coştular. Bir kişinin ateş ile yaptığı şov eğlenceye katılanlardan büyük ilgi gördü.

İSKENDERUN

Hatay'ın İskenderun İlçesi’nde ’Bahar Bayramı’ olarak bilinen Hıdırellez kutlamalarının yapıldığı Aziz George Kilisesi’nde dilek izdihamı yaşandı.

İskenderun’da Ruz-ı Hızır (Hızır Günü) olarak adlandırılan Hıdırellez kutlamaları Hıristiyan ve Müslümanların katılımıyla Aziz George Kilisesi’nde yapıldı. Kilisede yüzlerce kişinin katılımıyla yapılan kutlamalarda, ilginç görüntüler ortaya çıktı. Kutlamalarda dilek yazılan kağıtlarla birlikte zeytin dalının ’kilise içerisindeki duvara sürülmesi’ inanışı nedeniyle, kilise bahçesindeki zeytin ağacından küçük dal koparmak isteyenler, izdihama yol açtı.

Haberin Devamı

İzdihamda zeytin ağacının büyük bir dalı kırıldı. Zeytin dalı alabilmek için uzun kuyruklar oluşturan kalabalık, kilise içerisinde mum yakıp, dilek tuttu. Dileklerinin bu günde kabul olduğuna inanan kişiler, kağıtlara yazdıkları dileklerini kilisenin içerisinde bulunan odaya attı. Kutlamalara katılanlar, dilek taşına madeni para yapıştırmak için de büyük çaba gösterdi. Ayinin ardından kutlamalar sona erdi.

EDİRNE


Edirne’de baharın habercisi olarak kabul edilen Hıdırellez ve Kakava Şenlikleri başladı. Yakılan dev Kakava ateşinin üzerinden yüzlerce insan atlarken, demir parmaklıkların arkasından dağıtılan etli pilav ve ayranı almak isteyenler birbirini ezdi.

Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi alanında yapılan Hıdırellez ve Kakava Şenlikleri renkli görüntülere sahne oldu. Edirne Valisi Gökhan Sözer, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan ve beraberindeki şehrin önde gelenleri hep birlikte ağaç dallarından oluşan odun parçalarını tutuşturup dev kakava ateşini yaktılar. Odunların üzerine benzin döküldüğü için alevlerin yüksekliği yaklaşık 10 metreyi buldu. Kakava ateşi çevreye yüksek derece ısı verince, çevredekiler yanmamak için koşuştu.

Hıdırellez ve Kakava şenliklerine katılmak için Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından binlerce kişi turlarla ve özel araçları ile Edirne’ye akın etti. Şenliğe katılanlar yağan yağmura rağmen Roman vatandaşları ile birlikte davul, zurna eşliğinde göbek atıp eğlendi.

Haberin Devamı

SAMSUN

Samsun’da baharın başlangıcı olarak bilinen Hıdırellez, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kutlandı. Samsunlular güneş doğarken dilek tutmak için, gece yarısından sonra deniz kıyısına gelerek ateş yakıp kumlara dileklerini yazdı.

Samsunlular, Hıdrellez kutlamaları için geceden Atakum İlçesi sahilinde toplanmaya başladı. Vatandaşlar kumsala ateşler yakarak güneşin doğmasını bekledi. Şarkılar söyleyip dans ederek, dileklerini kumsala yazdı. Bazıları kumsala ev- araba resmi çizerken, öğrenciler ise üniversite ve iş dileklerini yazdı. Daha sonrada sahilde toplanan insanlar şarkılar söyleyerek dans etti.

Haberin Devamı

Güneşin doğmasının ardından vatandaşlar, yanlarında getirdikleri pet şişelere 7 dalgadan su doldurdu. 7 dalgadan alınan suyun nazardan koruduğunu söyleyen 23 yaşındaki Kezban Şahin, "Nazar değmesin diye dalgalardan su alıyoruz. Bu suyu nazardan korunmak isteğimiz evimize, arabamıza döküyoruz. Çocuklarımızın da yüzünü yıkıyoruz" dedi.

VAN

Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşup dilekleri gerçekleştirdiklerine inanılan Hıdırellez, Van’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Sabah namazından itibaren kent merkezinden geçen Akköprü Deresi’nin kıyısını gelen vatandaşlar, dileklerini yazdıkları kağıtları suya bıraktı.

Çoğunluğu kadınlardan oluşan ve sabahın ilk ışıklarına kadar çevresindekilerle konuşmadan mum yakıp dua edenler, tutukları dilekleri de taş ve odun parçaları ile dere kenarına çizdi. Dileklerinin kabul olması için dere üzerindeki köprüden 7 kez geçen vatandaşların, dere kenarını aydınlatan mumlarla taş, odun ve bez parçalarıyla ’beşik, bebek, gelinlik, ev ve araba’ çizmeleri dikkati çekti.

Haberin Devamı

Sabah namazından sonra dere kenarına geldiğini ve sabahın ilk ışıklarına kadar dua ettiğini belirten Sibel Büte, Van’da büyük bir deprem atlatıklarını evleri hasar gördüğü için güzel bir ev sağlık, sıhhat dileğinde bulunduğunu söyledi. Kutlamalar, gün içerisinde Akköprü Deresi ve Van Kalesi çevresinde devam edecek.