Yaşam Kadın güçleniyor, erkek şiddete yöneliyor

Kadın güçleniyor, erkek şiddete yöneliyor

Paylaş
Kadın güçleniyor, erkek şiddete yöneliyor

Samsun'da özel bir klinikte çalışan Psikolog Mine Aktaş, kadına yönelik şiddet hakkında değerlendirmelerde bulundu. Aktaş, "Kadın güçlendikçe yetersizlik duygusu olan erkeğin şiddete yönelmesini arttırıyor" dedi

Son yıllarda kadına yönelik artan şiddet olayları, ülke gündeminden düşmez hale geldi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Psikolog Mine Aktaş, "Öncelikle belirtmem gerekir ki şiddetin kadına-çocuğa-erkeğe yöneliği olmaz. Şiddete eğilimli kişiler sadece kadına, değil herkese karşı tepkilidirler ve bunu ne kadar gizlemeye çalışsalar başarılı olamazlar. Şiddeti tek bir koşula bağlamak sanırım en büyük yanlış olacaktır.

Hem toplumsal hem de psikolojik nedenler şiddete etkendir. Şiddet uygulama, öğrenilebilen bir davranıştır. En önemli öğrenme kaynağı ise şiddeti uygulayan kişinin kendi ailesidir. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde aile içi şiddetin uygulandığı bir ortamda yetişenlerin, şiddet gösterme eğilimine sahip oldukları görülmüştür. Bunu birebir danışma sürecinde ortaya çıkarabiliyoruz. Ayrıca şiddetin, toplum tarafından paylaşılan bir değer yargısı olarak kabul edilmesi ve kuşaktan kuşağa aktarılması da sosyal bir neden olarak kabul edilmektedir" dedi.

Psikolog Mine Aktaş, "Toplumların sahip oldukları iletişim becerilerinin yetersizliği, duygu ve düşüncelerin kışkırtıcı biçimlerde ifade edilmesi alışkanlığı, bilinçsizce yapılan suçlamalar, hatalı namus ve ahlak anlayışları da şiddetin sosyal nedenleri arasında sayılabilir. Yoksulluk, hayat karşısında şanssız olmak, beklentilerin ve kazanılmış niteliklerin yoksunluğu gibi sosyo-ekonomik baskı unsurları da şiddet uygulamasına neden olabilir" diye konuştu.

Şiddete başvuran kişilerde genellikle yetersizlik duygusunun hakim olduğunu gözlemlediklerini ifade eden Mine Aktaş, "Bu tarz kişiler sadece şiddet uygulayarak kendilerini ifade edebiliyorlar ve bu yetersizlik duygusunu yenmiş olduklarını düşünüyorlar. Sonrasında yaşanan pişmanlıklar ne yazık ki yeni bir yetersizlik duysuna kadar devam ediyor. Yani pişmanlıkları ve özür dilemeleri çok da inandırıcı gelmiyor" dedi.

Psikolog Mine Aktaş, sözlerini şu ifadelerde noktaladı: "Bunların dışında kıskançlık ve rededilme, toplumsal kabul görmediğini düşünme sık rastlanan nedenler de vardır. Bu duygularını dile getiremeyenler çok basit bahanelerle şiddet uygular. Mesela yapılan ütünün beğenilmemesi, çamaşır, yemeğin tuzu. Kadının iş hayatına erkek kadar aktif katılması, ekonomik özgürlük kazanmasının erkeği yüzyıllardır kendine biçilen rolde karmaşa yarattığı bilinen bir gerçektir. Kadın güçlendikçe yetersizlik duygusu olan erkeğin şiddete yönelmesini arttırıyor. Sadece fiziksel şiddet değil sözel, psikolojik şiddet de uygulaması artmaktadır."

İlker AKTAŞ/ SAMSUN, (DHA)

Haberin Devamı