Yaşam Kadınlar güzelleşmek, erkekler iyileşmek için...

Kadınlar güzelleşmek, erkekler iyileşmek için...

Paylaş
Kadınlar güzelleşmek, erkekler iyileşmek için...

Ayak kokusundan cilt lekelerine, fazla kilolardan aşırı zayıflığa kadar çeşitli sıkıntılarına çözüm arayanlar, alternatif çare olarak aktarların yolunu tutuyor

Erkekler daha çok hastalandıklarında, kadınlar ise ''daha da güzelleşmek' adına aktarın kapısını çalıyor.

Doğada bulunan ve dertlere derman olduğu belirtilen yabani otlar, bunların işlenmesinden elde edilen çeşitli karışımlar ile bitkisel yağların satıldığı aktarlara talep, kış aylarının yaklaştığı şu günlerde, soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıkların görülmeye başlamasıyla arttı.

Aralarında, kuvvet macunları, yüz maskeleri, ağrı giderici kremler, iştah artırıcı kremlerin bulunduğu bine yakın ürün çeşidiyle aktarlar, her yaştan insanın ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyor.

Çanakkale'deki Özen Baharat'ın sahibi Hasan Aksoy, yaklaşık yarım asırdır, aktarlık yaptığını ve baharat işiyle uğraştığını söyledi. Kışın yaklaştığı bu günlerde halkın doğal ürünlere ilgisinin mevsimsel olarak arttığını belirten Aksoy, insanların bilinçlendiğini ve bilinçli olarak ihtiyaç hissettikleri ürünleri aradıklarını dile getirdi.

Vatandaşların kendilerini ve vücutlarını kış aylarına ayarlamak için önlem almaya başladıklarını bildiren Aksoy, ''Vücut direncini artırıcı, otlar, bitkiler özel karışımlar talep edilmeye başlandı. Örneğin C vitamini bakımından hibiskus, nane, papatya, ada çayı, gibi bitkiler yoğun talep ediliyor. Ayrıca zencefil, kabuk tarçın, karanfil ve ıhlamur gibi bitkileri isteyenler de oluyor. Dahası, kış aylarında hastalanmamak için propolis ve ekinezya son yıllarda en çok aranan ürünler haline geldi. Bunlar kaynatılıp suyu tüketilen bitkiler'' dedi.

EN BÜYÜK İLGİ KADINLARDAN

Sektöre daha çok kadınların ilgi gösterdiğini, erkeklerin doğal ürünleri nadiren tercih ettiğini belirten Aksoy,şöyle konuştu:

''Bayan müşteriler, bilinçli olarak gelip talep ettiklerini ürünü direkt olarak istiyor. Erkek müşterilerimiz taleplerini belirtip alacaklarını ürünleri bize bırakır, biz de onların ihtiyaç duyduğu ürünü seçip kendilerine sunarız. Mesela erkekler gelir, 'nezle olduk, grip olduk ne almalıyız?' diye sorar, biz de onlara gerekli ürünü veririz, ama bayanlar gelip direkt olarak ürünü ister. Güzelleşmek için özel karışımlar isteyen bayanlar var, biz öyle özel karışımlar yapmıyoruz. Ancak elimizde bulunan hazır paketli ürünleri kendilerine tavsiye ediyoruz.''

Tarihi Aynalı Çarşı'da aktarlık yapan Aynur Kutlu da doğal ürünlere ilginin artarak devam ettiğini, ilaç tüketmeyi sevmeyen kişilerin doğal bitkilere her zaman ilgi gösterdiğini söyledi.

Buna ilgi duyan kadınları üç gruba ayırdığını belirten Kutlu, bunların, genç, orta yaş ve en yaşlı olduğunu bildirdi. Erkeklerde de doğal ürünlere ilgi gösteren genç bir grubun bulunduğunu dile getirdi. Özellikle genç yaş grubunda bitkisel yağlar, macun gurubu, şampuanlar, saç ve yüz bölgesine ilişkin güzellik ürünlerinin çok talep gördüğünü anlatan Kutlu, ''Yaşlı bayanlarda daha çok ot grubu, aranan ürünler arasında yer alıyor. Tabii bayan müşterilerimiz daha çok dış görüntülerinde var olan sıkıntıları gidermek için bizi tercih ediyor, yani bayanlar en çok güzelleşmek için aktarlara geliyorlar. Erkek müşterilerimiz en çok hastalandıkları zaman bize geliyorlar. Biliyorlarsa ya da bir yerden duydukları ürünler varsa onları soruyor, eğer bilmiyorlarsa bizden yardım talep ediyorlar'' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı