Yaşam Online ikinci el pazarı büyümeye devam ediyor

Online ikinci el pazarı büyümeye devam ediyor

Paylaş
Online ikinci el pazarı büyümeye devam ediyor

Bu konuya kapsamlı bir giriş yapmadan evvel, kullanacağımız bazı terimlerin açıklamasını yapalım.

Bu pazarda ürün değerlemesi yapılırken eşyaların yaşı, kullanılabilirlik durumu, kalitesi ve az bulunurluğu raicinin belirlenmesinde rol oynayan en önemli kıstaslardır. Bu yalnızca ikinci el piyasasına özel bir durum değil fakat; özellikle internetten alışveriş yaparken, satılan ürünün vaat edilen özelliklere sahip olamayabileceğini her zaman aklımızın bir köşesinde bulundururn. Eğer bir ürünün ilk bakışta retro mu yoksa vintage mı olduğunu anlayamıyorsanız, eğer satın alacağınız eşyanın herhangi bir üretim belgesi (etiket, arma, marka, amblem vb.) varsa onu araştırmakla işe başlayın. Eğer giyim kuşama yöneldiyseniz, alacağınız kıyafetin kumaşı, desenleri ve renkleri çok büyük oranda imal edildiği dönem hakkında fikir verecektir.

Haberin Devamı

Antika Nedir?

Antika, günlük hayatımızda eski hatta “modası geçmiş”, “yaşlanmış”, “işi bitmiş” şeyleri tanımlamaya dair en sık duyduğumuz sıfatlardan biri. Eskiden, büyün oranda antik dönemden kalan arkeolojik eser ve eşyalar için kullanılan bu sıfat artık 100 yaşını aşmış ve yapıldığı döneme ait izler taşıyan değerli objeler için de kullanılıyor. Döneme baktığınız zaman antika eşyaların çoğunlukla ahşap ve doğal malzemelerden yapıldığını da görebilirsiniz. Fakat demir ve değerli / değersiz maden işçiliği de sık sık karşınıza çıkacaktır. Elinizdeki saat, tablo ve mobilya gibi eşyaların ne kadar edeceğini öğrenmek için Türkiye’nin ilk antika ekspertiz sitesi Bu Kaç Para Edere bakabilirsiniz. Online ikinci el pazarı içinde, değerinden ötürü çok kısıtlı bir kitleye hitap eden bu ürün grubu daha çok kurumsal firmalar tarafından açık artırma yoluyla ya da direk antika galerilerinde satılıyor.

Haberin Devamı

İkinci El Nedir?

Eski olan ve sizden önce en az bir sahibi olan her şeye “ikinci el” diyebilirsiniz fakat, her ikinci el eşya kesinlikle antika veya vintage değildir. Eski ve ikinci el elbise veya eşyalar için, koşulsuz şartsız “vintage” tanımını kullanmak kesinlikle yanlış. Görür görmez “çöp” diyebileceğiniz, belki de azıcık bile para etmeyecek kadar değersiz herhangi bir eşya ikinci el olabileceği gibi geçen sezon binlerce lira verip aldığınız bir çanta da, elinizden çıkarmak istediğinizde “ikinci el olarak” sayılabilir. İkinci el eşyaların genellikle manevi bir değeri olur ve artık üretilmeyen bir objeye ulaşmanızı sağlar. Ayrıca “vintage” ve “antika” olarak sınıflandırılmayan ikinci el eşyalar genellikle çok ucuzdur. Yurt dışında bunları sık sık “Garage Sale” adı verilen kermeslerde, mezatlarda ve açık pazarlarda bulabilirsiniz. Online ikinci el pazarı kaynaklarının ana damarlarından biri olan bu ürünler en çok koleksiyonerleri ve dönem teması yaratmak isteyen sanatçı / yapımcıları sevindiriyor.

Retro Nedir?

Retro, ağırlıklı olarak 60’lı ve 70’li yılların izlerini taşıyan, bir döneme ait eşyalardır. Retro kavramı bir mobilya veya obje ile hayat bulabileceği gibi bir sanat eseri veya bir şarkı olarak da karşınıza çıkabilir. “Post-modern” kavramıyla sık sık karıştırılan ve “eskinin yeniden uyarlanması” anlamına geldiği düşünülen retro kavramından, her disiplinden onlarca tasarımcı ilham almaya doymuyor! Siz yine de “retrospektif” kavramında, retro bir anlayışla imitasyonu üretilen bir obje ile gerçekten döneme ait retro bir objenin eder anlamında çok daha farklı rakamlara tekabül edeceğini bilin ve bütçenizi ona göre değerlendirin. Online ikinci el pazarı pastasının en büyük payını alan retronun hayatınıza girmemiş olması neredeyse imkansız.

Haberin Devamı

Vintage Nedir?

Fransızca kökenli vintage kelimesini sürekli duyduğunuza eminiz. Rutubetten geçilmeyen sıkış-tıkış dükkanlarda, Osmanbey’de üretilip etiketi kesilerek “vintage” bedeliyle satılmaya çalışılan yüzlerce ürüne şahit olmuşsunuzdur. İkinci el ile sürekli karıştırılan Vintage’ın hasını Çukurcuma’da gezerken bulmak çok kolay olmuyor. 1920’lerden başlayarak günümüzden en az 20 yıl öncesine kadar olan bir dönemi kapsayan eşya ve kıyafetlerin bugün kullanılabilmesi için, gerçekten çok iyi şartlarda saklanması gerekiyor. Bir ürün genellikle 100 yılı aştıktan sonra ise artık vintage değil antika sayılıyor. Bir ürünün “vintage” kabul edilebilmesi için mutlaka ait olduğu dönemde üretilmiş olması gerekiyor. Sürekli karıştırılan retro ve vintage arasındaki en belirgin fark retro’da böyle bir şartın olmayışı, hatta çoğunlukla retro’nun eskiye ait bir tasarım anlayışıyla yeniden üretilmiş olmasıdır. Online ikinci el pazarı hükümdarı olan vintage’a yönelirken mutlaka iyi araştırma yapın.

Haberin Devamı

Türkiye’deki Online İkinci El & Retro & Vintage Eşya Dükkanları

Bu anlamda son dönemlerde çok fazla site açıldı. Klasik birer e-ticaret platformu olarak hayatına devam eden başlıca örnekler ve Ama bu anlamda Türkiye’de yapılmış en büyük yatırım, Aslanoba’dan 2,5 Milyon Dolar yatırım almayı başaran

Türkiye’nin en büyük moda odaklı online pazar yeri girişimi olarak öne çıkan Modacruz, bu yılın ilk çeyreğinde 2015’in aynı dönemine göre yüzde 500 büyüdü. İnternet kullanıcılarını ikinci el modaya alıştıran marka 2014’te açıldığından bu yana, güçlü iş modelinin de etkisiyle kısa sürede büyük ivme yakaladı. Bugün site içerisindeki ürünlerin toplam değeri 155 milyon TL’ye ulaşıyor. Buradan alışveriş yapan kadınların toplam tasarrufu ise yılda 50 milyon TL’yi buluyor. Hem mobil uygulama hem de web üzerinden kullanılabilen Modacruz, ayda 5 milyon kez ziyaret ediliyor. Replika ve hasarlı ürün satışını engellemek için de ödeme sistemi aracılığıyla önlem alınıyor.

Haberin Devamı

Modacruz Kurucusu ve CEO’su Melis Güçtaş, Modacruz’un iş modelinin paylaşım ekonomisini desteklediğini belirterek, “Sitede yüzde 90’a varan indirimlere ulaşılabiliyor. Modacruz kullanıcıları sadece geçtiğimiz yıl içerisinde marka kıyafetleri ikinci el tercih ederek toplam 50 milyon TL tasarruf etti. Modacruz’a hem mobil uygulaması hem de web’den ulaşılabiliyor ve ayda toplam 5 milyon kez ziyaret ediliyor” dedi.

Türkiye’de “GittiGidiyor” ve “Sahibinden” gibi çok ünlü yatırımlarla hayat bulan pazar, saydığımız örneklerle daha niş bir alana doğru genişleyerek hem yatırımcılar hem de müşterileri için cazip fırsat yaratmaya devam ediyor.