Yaşam Ormandan toplayıp yedikleri mantar hastanelik etti (Mantar zehirlenmesi nasıl olur?)

Ormandan toplayıp yedikleri mantar hastanelik etti (Mantar zehirlenmesi nasıl olur?)

Paylaş
Ormandan toplayıp yedikleri mantar hastanelik etti (Mantar zehirlenmesi nasıl olur?)

Bartın'da yaşayan Ahmet-Güllü Aydın çifti, ormanlık alanda topladıkları mantarı yedikten sonra hastanelik oldu. Ahmet Aydın’ın durumunun kritik olduğu öğrenildi

Bartın'daki Şirinler Köyü'nde oturan Ahmet Aydın (68) ile eşi Güllü Aydın (58), dün ormanda mantar topladılar.

Haberin Devamı

BİR ANDA FENALAŞTILAR

Akşam evde pişirdikleri mantarı yiyen çift, daha sonra mide bulantısı ve kusma şikayetleri nedeniyle komşularına haber verdi.

Çift, Bartın Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Güllü Aydın normal serviste tedavi altına alınırken eşi Ahmet Aydın’ın durumunun kritik olması nedeniyle Yalova’daki bir hastaneye sevk edildiği öğrenildi.

MANTAR ZEHİRLENMESİ NASIL OLUR?

Mantar zehirlenmesi; doğadan toplanan, marketten konserve ya da çiğ olarak satın alınan mantarların içinde bulunan zehirli maddeler nedeniyle oluşur. Mantar zehirlenmesinde mantarın pişmiş ya da çiğ olması önemli değildir. İki koşulda da zehirlenme gerçekleşebilir.

Mantar zehirlenmeleri en çok ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür. Yoğun bir yağmurun ardından çıkan güneş sonrasında sporla büyüyen mantarların bir kısmı büyük bir zehir kaynağıdır.

Haberin Devamı

MANTAR ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mantar zehirlenmelerinde; bulantı, kusma, terleme, ishal, ateş, nabız yüksekliği, görmede bozukluklar, yüz-boyun kızarması, karın ağrısı ve sersemlik görülebilir.

Mantar zehirlenmeleri yenilen mantarın cinsine ve türüne göre farklılık gösterir. Bazı mantar zehirlenmeleri ilk belirtisini 2 saat sonra verirken bazıları 6, bazıları 8, bazıları da 24 saat sonra gösterebilir. Bu yüzden mantar zehirlenmesi belirtileri ilk saptandığında mutlaka doktora gidilmelidir. Aksi halde karaciğer, akciğer, kalp ve beyin fonksiyonlarında yavaşlama ve ardından durma görülebilir.