Yaşam Patili dostlar kuaför sırasına girdi

Patili dostlar kuaför sırasına girdi

Paylaş
Patili dostlar kuaför sırasına girdi

Patili dostlarımız hepimiz için çok kıymetli. Onları hastalıktan korumak ya da rahatını sağlamak da bir o kadar önemli. Tam da bu noktada devreye giren pet kuaförleri, kedi ve köpeklerin tıraşını, banyosunu ve temizliğini sağlıyor. Fiyatlar ise hayvanın cinsine göre ortalama 600 ile 2 bin lira arasında değişiyor. Pet kuaförleri artan talebe yetişemiyor, 3-4 gün sonraya randevu veriyor...

Dünyada birçok insan evinde kedi veya köpek besliyor. Özellikle pandemide evde yalnız geçirilen vaktin artması da hayvan dostlarımıza olan ilgiyi artırdı. Tabii bu ilgiyle birlikte hayvanların ihtiyaçlarına yönelik meslekler de oluştu ve geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de evcil hayvan kuaförlüğü meslek olarak kabul edildi. Türkiye’nin birçok ilinde bulunan pet kuaförleri yani pet berberleri ise özellikle çalışan ve hayvan dostlarının bakımlarını tek başına yapamayan insanların imdadına yetişti.

Haberin Devamı

SICAK HAVALARDA NEFES ALDIRIYOR

Sektörün gelişimiyle ilgili bilgi veren Çağdaş Kedi Köpek Kuaförleri Derneği Başkanı Anıl Muştu, “Aslında kedi köpek tıraşı her zaman bir ihtiyaçtı. Sıcak havalardan bunalan patili dostlarımız için düzenli yıkama ve taramayla deri hastalıklarını engelliyoruz. Nasıl insanlar için temel bakım önemli ise bir hayvan için de önemli. Örneğin pati altı tüyleri alınmadığı zaman köpeğin ayakta durması zorlaşıyor ve köpekler patilerinden ter atıyor. Bu sebeplerden dolayı bazı bakımlar artık ihtiyaç haline geldi” dedi.

ÇIRAKLIKTAN BAŞLAYAN MESLEK

Çağdaş Kedi Köpek Kuaförleri Derneği’ne üye 70 adet pet kuaförü var. Sayılarının her geçen gün arttığını belirten Muştu, “Okullarda eğitimler verilmeye başlandı. Her kuaförün müşteri potansiyeline göre ise çalışan sayısı değişiyor. Ekip arkadaşlarımız çıraklıktan başlayıp kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik için Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında yapılan sınavlara giriyor. Bu sınavlar hem yazılı hem de görsel olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu alanda başarılı olan pet kuaförler ustalık sertifikası ile işyeri açmaya hak kazanıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

TIRNAK KESİMİ, BANYO, TIRAŞ...

Kuaför salonlarında kedi, köpek, tavşan, ginepig gibi hayvan dostlarımızın temel bakımları yapılıyor. Bu işlemler makina ve makas tıraşı, tırnak kesimi, banyo işlemleri olmak üzere değişiklik gösteriyor. Ortalama bir hayvanın tıraş süresi 1-2 saat sürmekte olup büyüklüğüne ve cinsine göre değişiklik gösteriyor. Ortalama ücretlendirme minimum 600 TL ile 2 bin TL arasında. Fiyat konusu da yine evcil hayvanın cinsine ve büyüklükküçüklüğüne göre değişiyor. Kuaför salonları evcil hayvan otellerinden tamamen farklı bir statüde yer alıyor. Salonlara gelen patili dostlar gün içerisinde tüm işlemleri tamamlandıktan sonra sahibi ile birlikte uğurlanıyor.

3-4 GÜN SONRAYA RANDEVU VERİYORLAR!

Vatandaşlar ise her ne kadar patili dostlarının temizliğini ve bakımını ihmal etmek istemese de fiyatlardan yakınmadan da edemiyor. Twitter’da konuyla ilgili görüşlerini paylaşan bir vatandaş, “Köpeğimi sadece yıkamak için 850 lira istediler. Üstelik yer yokmuş, hafta sonuna randevu verdiler” derken, bir başka vatandaş da kesimlerin makaslı veya makineli olarak değiştiğini ve 1.400 liraya kadar çıktığını söyledi. Kedi köpek berberi olan bir esnaf ise “Bir tıraş yaklaşık 2 saat sürüyor ve sürekli dikkati dağılan, kımıldayan bir canlıyı tıraş ediyoruz. 30-40 dakikada saç kesen kadın kuaförleri 250 lira alırken, bu ücretler gayet normal. Bizimki de hiç kolay bir meslek değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

300-900 TL
Kedi tıraşının ortalama fiyatları.

300-1050 TL
Köpek tıraşının ortalama fiyatları.