Yaşam Plastiklerin Görünmez Tehlikesi: Damar Yolu ile Verilen Serumda Mikroplastik Skandalı

Plastiklerin Görünmez Tehlikesi: Damar Yolu ile Verilen Serumda Mikroplastik Skandalı

Paylaş
Plastiklerin Görünmez Tehlikesi: Damar Yolu ile Verilen Serumda Mikroplastik Skandalı

Günümüzde sağlık sektörünün önemli bir parçası haline gelen tıbbi tedaviler, sağlık sorunlarının çözümünde kritik bir rol oynuyor. Ancak son yapılan araştırmalar, tıbbi tedavilerde kullanılan serumlarda bulunan mikroplastiklerin, insan sağlığı üzerindeki potansiyel risklerini gün yüzüne çıkarıyor. Adana Çukurova Üniversitesi ile Danimarka Roskilde Üniversitesi'nden akademisyenlerin yürüttüğü ortak çalışma, bu endişe verici gerçeği açığa çıkardı.

Melike Koçak -Posta.com.tr - Yapılan çalışmada, piyasada satılan PVC ve polipropilen ambalajlı serumlar incelendi ve içerdikleri sıvılarda mikroplastik olup olmadığı araştırıldı. Çarpıcı sonuçlar, bilimsel bir dergide yayımlandı ve 1 litrelik serumlarda ortalama 65 adet mikroplastik tespit edildi.

Haberin Devamı

Bu bulgular, sağlık sektöründe ciddi bir endişe yaratıyor. Çünkü damar yoluyla verilen bu serumlar, hastaların vücuduna direkt olarak mikroplastik maruziyetine neden oluyor. Özellikle yapılan bir çalışmada, damardaki kan plaklarında bulunan mikroplastiklerin kalp krizi riskini artırdığı ortaya çıkmıştı. Ancak bu çalışma, damar yoluyla verilen sıvıların doğrudan mikroplastik maruziyetine neden olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor.

Bununla birlikte, bu durumun sağlık üzerindeki potansiyel etkileri endişe verici boyutlarda. Araştırmanın liderlerinden Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, "Bir kişinin sadece damar yoluyla aldığı sıvılarla yılda yaklaşık 200 ile 350 arasında mikroplastiği vücuduna aldığını" belirtiyor. Bu durum, sağlık alanında plastik kullanımının ciddi şekilde sorgulanmasını gerektiriyor.

Haberin Devamı

Sağlık sektöründe plastik kullanımını azaltmanın önemi gün geçtikçe daha da belirgin hale geliyor. Plastikle temasın, Alzheimer, demans, kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirildiği yapılan çalışmalarla ortaya konuyor. Ayrıca, plastik üretiminde kullanılan kimyasalların da kanser vakaları ve hormonel bozukluklarla ilişkilendirildiği biliniyor.

Bu çarpıcı gerçekler ışığında, tıbbi tedavilerde plastik kullanımının sınırlandırılması ve mümkün olduğunca cam serumların tercih edilmesi gerektiği açıkça ortaya çıkıyor. Sağlık sektöründe plastik yerine camın tercih edilmesi, insan sağlığı açısından büyük önem taşıyor ve acil olarak dikkate alınması gereken bir konu haline geliyor.

Sağlık alanında yapılan bu tür araştırmalar, insan vücuduna giren kritik maddeler konusunda da bilinçlenmemiz gerektiğini vurguluyor.