Pratik Bilgiler 10. Sınıf coğrafya konuları nelerdir? 1. Ve 2. Dönem 10. sınıf coğrafya konuları

10. Sınıf coğrafya konuları nelerdir? 1. Ve 2. Dönem 10. sınıf coğrafya konuları

Paylaş
10. Sınıf coğrafya konuları nelerdir? 1. Ve 2. Dönem 10. sınıf coğrafya konuları

Daha çok dünya üzerinde jeolojik yapılar ele alınmak suretiyle 10. sınıf coğrafya konuları öne çıkmaktadır. Bu bağlamda teknolojik tabakalar, oluşumu ve benzeri gibi konular üzerinden müfredat hazırlanmıştır. Böylece öğrenciler dünyanın oluşumu ile beraber birçok farklı yapıyı öğrenme şansı elde eder. 10. sınıf coğrafya konuları nelerdir? 1. ve 2. Dönem 10. sınıf coğrafya konuları hakkında merak edilenler.

Milli Eğitim Bakanlığı doğrultusunda hazırlanmış müfredatta 10. sınıf coğrafya konuları jeoloji genel adı üzerinden öne çıkmaktadır. Özellikle de öğrencilerin dünyayı tanıması ve buna bağlı şekilde oluşumunu öğrenmesi noktasında iki dönem üzerinden öğretim sağlanır. Tabii bunun dışında okyanuslar göller, akarsular ve nehirler gibi daha birçok farklı konu da jeolojik olarak öne çıkar.

10. SINIF COĞRAFYA KONULARI NELERDİR?

Haberin Devamı


En geniş çaplı coğrafya konuları özellikle 10. sınıf üzerinden ele alınmaktadır. Öyle ki öğrenciler hem 1. dönem hem de 2. dönem kapsamda geniş yelpazede dünyayı öğrenir. Bir yandan dünyanın oluşumu ve bir yandan da dünya yüzeyindeki oluşumlar hakkında bilgiler sağlanır.

- Dünyanın tektonik oluşumu
- Biyolojik zamanlar
- İç kuvvetler
- Kayaçlar ve yeryüzü şekilleri
- Dış kuvvetler ve yer şekilleri
- Türkiye'deki Yeryüzü şekillerinin oluşum süreci
- Türkiye'nin dağları, ovaları ve Platoları
- Yeryüzündeki su kaynakları
- Türkiye'nin su kaynakları
- Toprağın oluşum süreci
- Yeryüzü toprak çeşitliliği
- Türkiye'deki toprakların dağılışı ve kullanımı
- Bütün bitki topluluklarının sınıflandırılması ve dağılışı
- Dünya nüfusu hakkında
- Nüfus artışı ile birlikte ülke kalkınması arasındaki ilişki
- Dünyada ve Türkiye'de göçler
- Ekonomik faaliyetler
- Afetlerin oluşumu ve nedenleri ile etkileri

Görüldüğü gibi yukarıdaki örnekler sadece ana kategori olarak öne çıkar yani bunlar aynı zamanda geniş yelpazede kendi içerisinde ayrılmaktadır. Ancak özellikle dünyayı tanımak ve yeryüzünün oluşumunu daha iyi anlayabilmek için bu döneme önem vermek çok önemlidir.

1. VE 2. DÖNEM 10. SINIF COĞRAFYA KONULARI
10 sınıf coğrafya konuları iki farklı dönem üzerinden ele alınmak suretiyle oldukça geniş çaplı şekilde öğretilir. Özellikle öğrencilerin dünyanın oluşumu ve gelişimi eşliğinde, yeryüzü şekillerini bu dönem içerisinde öğrenmektedir. Tabii bu kapsamlı konuyu daha etkin biçimde öğrenebilmek için Milli Eğitim Bakanlığı kapsamındaki müfredat iki dönem üzerinden ayırmış durumdadır.

1. dönem 10. sınıf coğrafya konuları; Bu dönem öğrencilerin dünyanın oluşumu ve yeryüzü şekilleri kapsamında süreci öğrenme dönemidir. Özellikle de tektonik oluşumu ile beraber tektonik zamanlar sıralı ve aşamalı biçimde ele alınır. Bunların için oluşumu noktasında dış kuvvetler ve yer şekillerinin nasıl etki ettiğine dair bilgiler sağlanır. Aynı zamanda okyanuslar, denizler, akarsu ve nehirler gibi su kaynakları yeryüzündeki su kaynak öne çıkar.

2. dönem 10. sınıf coğrafya konuları; 2. dönem ise daha çok Türkiye odaklı şekilde yeryüzü şekilleri ve oluşum süreci noktasında bilgiler sağlanmaktadır. Diğer yandan bitki toplulukları, nüfus dağılışı ve yoğunluğu ile beraber nüfus piramidi gibi pek çok farklı konu ele alınır. Tabii bu durum aynı zamanda Türkiye ile dünya çapında ele almak suretiyle müfredat dahilinde öğrencilere öğretilmektedir.

Haberin Devamı