Pratik Bilgiler 28/2 Trafik kazası nedir? 28/2 cezası ne kadar, kaç TL?

28/2 Trafik kazası nedir? 28/2 cezası ne kadar, kaç TL?

Paylaş
28/2 Trafik kazası nedir? 28/2 cezası ne kadar, kaç TL?

28/2 Cezası resmi olmayan araç plakalarını devlet malıymış şeklinde gösterenlere yazılan bir trafik cezasıdır. 28/2 trafik kazası ise bu tür araçların seyir halindeyken yaşanabilecek kazaları kapsamaktadır. Her yılın Ocak ayında güncellenen trafik ceza oranları 2023 yılı başında da güncellenmiş bulunmaktadır. 2023 yılı için 427TL olarak belirlenen 28/2 trafik cezası alanlar 15 gün içinde ödeyerek %25 indirim kazanabilmektedir. 28/2 trafik kazası nedir? 28/2 cezası ne kadar, kaç TL? İşte, tüm detaylar.

28/2 trafik kazası, devlete ait olmamasına rağmen devlet malı plakası kullanan araçların katıldığı kazadır. Trafik cezaları belirleyen yasa gereği kodlanarak belirlenmektedir. Bu hem trafik memurları hem sürücüler için kolaylık sağlamaktadır. 28/2 cezası, trafik kazası yapan aracın devlete ait olmadığı tespit edilen plakaya yazılmaktadır.

Haberin Devamı

28/2 TRAFİK KAZASI NEDİR?

Trafik cezalarında 28/2 kodu görüldüğü zaman, cezayı alanın devlete ait olmayan plaka rengiyle seyir halinde bulunduğu anlaşılmalıdır. Devlet malı olarak kullanılan resmi araçlarda plaka özellikleri farklıdır. Bunu ihlal ederek trafik yasalarına aykırı davrananlar 28/2 kodlu ceza almaktadır. Bu trafik cezası tutarı 427TL olarak yazılmaktadır.

İlk 15 gün içinde ödeme yapanlar %25 indirim hakkından yararlanarak 320,25Tl ödemektedir. Resmi olmadığı halde devlet malı gibi gösterilerek trafikte bulunanlar suç işliyor demektir. Trafik yasası gereği bütün suçlar para cezası almaktadır. Suç işleyen ve işlenen suçun durumuna göre farklı cezalar da uygulanabilmektedir. Trafik cezalarında haksızlık olduğunu düşünenler için itiraz hakkı da bulunmaktadır.

Haberin Devamı

8/2 CEZASI NE KADAR?

28/2 trafik kodlu ceza devlete ait olmayan aracın plakasını devlet malı renk ve özelliğinde kullananlara yazılmaktadır. Resmi araç olarak tanımlanan araçlar devlet malı olarak işlem görmektedir. Fakat bazen devlet malı gibi alakasız araçların da trafikte seyir halinde olduğu görülebilmektedir. Bu yasalar gereği büyük suçlar arasında bulunmaktadır.

28/2 koduyla yazılan resmi olmayan fakat resmi gibi kullanılan araçlara yazılmaktadır. Trafik kanunu 2918 sayılı maddesine göre 28/2 kodlu ceza, resmi olmayan plakayı taşıyan araçlar ve sürücüleri suç işlemektedir. Bu tür araçların trafikte varlığı tespit edilebilmektedir. Fark edildiği anda trafikten men edilerek 28/2 cezası yazılmaktadır. Bu ceza miktarı 427TL olarak ödenmektedir.

KAÇ TL?

Trafik cezalarının yazıldığı günden itibaren 30 gün içinde ödenmesi gerekmektedir. 28/2 trafik cezası resmi olmadığı halde resmi plaka kullandığı tespit edilen araçlara yazılmaktadır. 28/2 trafik koduyla yazılan cezalar resmi araç plakası taşıyıp resmi olmayan araçlara yazılmaktadır. Tutarı 427Türk Lirası olarak belirlenmiştir. İlk 15 gün içinde ödeme yapanlar %25 indirimden yararlanabilmektedir.

Trafik cezasının haksız olduğunu düşünenler için itiraz edebilme hakkı da bulunmaktadır. Trafik cezalarıyla ilgili itiraz dilekçesi Sulh Ceza Hakimliğine verilmektedir. Trafik cezalarına itiraz edebilmek için kimlik bilgisi, cezanın haksızlığını kanıtlayan belge gibi evrakın eksizsiz ibraz edilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı