Pratik Bilgiler 3 taş nasıl oynanır? 3 taş oyun kuralları nelerdir?

3 taş nasıl oynanır? 3 taş oyun kuralları nelerdir?

Paylaş
3 taş nasıl oynanır? 3 taş oyun kuralları nelerdir?

En eski oyunlardan biri olan 3 taş oyunu kolay zeka oyunlarından bir tanesidir. Kuralları basit olduğundan, öğrenilmesi de basittir. 3 taş nasıl oynanır? 3 taş oyun kuralları nelerdir sizler için derledik.

3 taş oyunu bir strateji oyunudur. Oyundaki amaç taşları yan yana, çapraz veya alt alta dizebilmektir. Çocukların da severek oynadığı bir oyundur.

Haberin Devamı

3 TAŞ NASIL OYNANIR?

Bu oyun 2 kişi ile oynanır. Oyunun oynanacağı alan iki büyük kareden oluşmalı ve 9 tane köşe olmalıdır. Oyun sürecinde karışıklığın oluşmaması, oyunun hızlı oynanması için oyuncuların taşları farklı renklerde olmalı. Bu oyunun amacı taşları yan yana veya dikey şekilde sıralamaktır. Taşları sıralayan ilk oyuncu, kazanır.

Taşlar hareket ettirilmeden önce, rakip oyuncunun bir sonraki hamlesi de göz önünde bulundurulmalı. Oyuncu kendi taşını yan yana getirmeye çalışırken, aynı anda rakibe engel olmaya çalışmalı. Bu oyun oldukça eğlenceli olmasına rağmen, çok basit oynanmaktadır. Dolayısı ile her yerde oynanabilir. Bunun için bir karton ve 6 taş yeterli olacaktır.

3 TAŞ OYUN KURALLARI NELERDİR?

Bu oyun sayesinde kişiler stratejilerini geliştirerek hamle yapmaktadır. Düşünmeyi gerektiren bu oyun çocuklar için de faydalı. Bu oyunun bazı kuralları bulunmaktadır. Öncelikle oyuna kura çekilere veya yazı tura atılarak başlanır.

1- Oyuncular, sırası geldiğinde sadece bir tane hamle yapabilirler.

Haberin Devamı

2- Oyunda kazanan olabilmek için taşları yan yana ya da alt alta getirmek gerekir.

3- Yapılan hamle geri alınamaz.

4- Oyuncu hangi taşa dokunduysa o taşı hareket ettirmek zorundadır.

5- Oyun oynarken süre gibi bir kısıtlama söz konusu değildir.

6- 3 taş tahtaya konulmadıysa taşlar hareket ettirilemez.

3 TAŞ OYUNUN GENEL ÖZELLİKLERİ

Eski bir oyun olan 3 taş, birçok kişinin çocukluk oyunudur. 3 taş oyunu 90 yıllarında popüler olmuştur. Asıl ismi ise Tic Tac Toe olarak biliniyor. İlk başlarda İngiltere'de oynana bu oyun, zaman içerisinde Avrupa'ya yayılmıştır. Buna paralel olarak Türkiye'de de çok sevildi ve yaygınlaştı. Bu oyundan esinlenerek daha sonra 9 taş, 12 taş gibi oyun seçenekleri de ortaya çıktı.

Asos Antik kentinde yapılan kazılarda geçmiş dönemlere ait bazı bulgulara rastlanmıştır. O dönemde insanlar sosyal hayatlarını renklendirmek için 3 taş olarak bilinen oyunu oynadıkları ortaya çıktı. 3 taş oyunun yaklaşık 2 bin 300 yıllık bir geçmişi var denilebilir. O dönemde bu oyun daire şeklinde çizilip, kesişme noktaları belirtilmiştir. Birçok açık alanda bu oyunun oynandığı tespit edilmiştir.

Haberin Devamı