Pratik Bilgiler 39/2 Trafik kazası nedir? 39/2 Cezası ne kadar, kaç TL?

39/2 Trafik kazası nedir? 39/2 Cezası ne kadar, kaç TL?

Paylaş
39/2 Trafik kazası nedir? 39/2 Cezası ne kadar, kaç TL?

Trafik cezalarının birçok farklı maddeden meydana geldiği bilinir. Özellikle her trafik kuralı ihlalinde ceza alındığı görülmektedir. Bu cezalar yapılan ihlalin içeriğine göre verilmektedir. 39/2 trafik cezası ise ehliyet sınıfı ile alakalıdır. Sizin için, 39/2 trafik kazası nedir? 39/2 cezası ne kadar, kaç TL? İşte, merak edilenler.

İnsanların her gün trafiğe girdikleri ve bunun sürekli devam ettiği bilinmektedir. Yani trafik her gün devam eden bir unsurdur. Tabi trafiğin içerisine giren kişilerde önceden belirlenmiş olan kurallara uymak zorundadırlar. Buna göre sahip olduğu ehliyet sınıfına uymayan bir araç kullanan kişiler bunun cezasını alırlar. İşte bu ceza 39/2 maddesi kapsamına girer.

Haberin Devamı

39/2 TRAFİK KAZASI NEDİR?

39/2 trafik kazası birçok kişinin muhakkak başına gelebilecek bir durumdur. Öncelikle 39/2 trafik kazasını bilmekte yarar vardır. Buna göre 39/2 denildiği zaman akıllara ehliyet sınıfı gelmelidir. Bilindiği üzere ehliyet sınıfları belirli araçlar için verilir ve kullanılacak araçlara göre yeni sınıf almak gerekmektedir. Ancak kullandığı araca göre sınıfı eksik olan kişiler ceza alırlar.

Günümüzde en fazla alınan ehliyet sınıfının otomobil olduğu bilinmektedir. Tabi otomobil ehliyeti olan birisi otobüs veya daha farklı araçları kullanamaz. Çünkü her aracın ehliyet sınıfı farklıdır. Doğal olarak yetersiz ehliyet sınıfıyla araç kullanıldığında ceza ile karşı karşıya gelinir. Bu cezanın geçerli olan maddesi ise 39/2 olarak dikkat çekmektedir.

Haberin Devamı

Ehliyet, araç kullanıcıları için oldukça önem arz etmektedir. Zaten ehliyet olmadan araç kullanımı yasaktır. Ayrıca ehliyet sınıfları birbirinden farklıdır ve sınıfa göre araç kullanımı yapıldığı görülmektedir.

Ayrıca ehliyet sınıfı yeterli olmayıp da farklı bir araç kullanmak isteyen kişiler uygun olan ehliyeti almalıdırlar. Aksi halde trafik suçu işlenmiş olur ve 39/2 cezası devreye girer. Bunun için uygun ehliyet olmadan farklı araç cinsi kullanılamaz.

39/2 CEZASI NE KADAR, KAÇ TL?

Bazı trafik cezaları düşük tutarlı iken bazıları daha yüksek tutarlı olarak karşımıza çıkar. Burada önemli olan cezaya maruz kalınan durumdur. Buna göre kendi ehliyet sınıfına uygun olmayan bir aracı kullanmak kesinlikle yasaktır. Böyle bir durumda ihlali yapan kişinin ceza yemesi gerekir. Bu cezanın 39/2 kapsamında yer aldığını söyleyebiliriz.

39/2 olarak bilinen trafik cezasının güncel tutarı 6.439 TL olarak bilinir. Buradan anlaşılacağı üzere yetersiz ehliyet ile araç kullanmak oldukça yüksek bir tutardan ceza görmektedir. Her sene zamlanan ceza ile tutarın değişmesi mümkün olabilir.

Trafik cezalarında avantajlı olan bir kolaylık sağlandığı bilinmektedir. Bu kolaylık erken ödemelerde geçerli olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü cezayı 15 gün içerisinde ödemek %25 indirim almaya yarar.

Haberin Devamı

Doğal olarak belirtilen ceza tutarı erken ödeme ile değişecektir. Aynı şekilde ödemenin uzun süre yapılmaması üzerine faiz gelme durumu ortaya çıkarır. Bundan dolayı cezayı 30 gün içerisinde ödemek gerekir.