Pratik Bilgiler Agno nedir, nasıl hesaplanır? Agno nasıl hesaplanır, kaç olmalıdır?

Agno nedir, nasıl hesaplanır? Agno nasıl hesaplanır, kaç olmalıdır?

Paylaş
Agno nedir, nasıl hesaplanır? Agno nasıl hesaplanır, kaç olmalıdır?

Agno, yüksekokul ve fakültelerde uygulanan not düzenlemesidir. Açılımı, Ağırlıklı Genel Not ortalaması olarak ifade edilen AGNO, öğrencinin eğitim dönemi sürecinde aldığı notları kapsamaktadır. Bütün derslerinden aldığı krediler hesaba katılmaktadır. Agno nedir, nasıl hesaplanır? AGNO nasıl hesaplanır, kaç olmalıdır? Ne anlama geliyor, kapsamı nedir? İşte, merak edilen tüm detayları derledik.

Ağırlıklı Genel Not ortalaması olarak tanımlanmaktadır. Agno, ders yılı süresince öğrencinin aldığı tüm ders notlarını kapsamaktadır. Ancak G ile ifade edilen güzel sanatlar ve beden eğitimi dersleri AGNO hesabına katılmamaktadır. Agno kapsamına girmeyen dersler de bulunmaktadır. Bunlar güzel sanatlar kapsamında bulunanlar ve beden eğitimi gibi dersler olarak bilinmektedir. Agno hesaplaması sonucunun 180 üstü olması gerekmektedir.

Haberin Devamı

AGNO NEDİR, NASIL HESAPLANIR?

Agno hesaplaması, öğrencinin ilk ders yılı başlangıcından itibaren yapılmaktadır. AGNO kapsamındaki derslerin ağırlıklı kat sayıları ile derslerden aldığı kredi saatleri ayrı ayrı çarpılmaktadır. Çıkan sonuçlar toplandıktan sonra ise kredi saatlerine bölünmektedir. Ağırlıklı Genel Not ortalaması hesaplama işlemi kolaylıkla yapılabilmektedir.

Ders değerlendirmeleri rakamlar ve harflerle ifade edilmektedir. En yüksek puan yani pekiyi tanımlaması AA olarak ifade edilmektedir. Bunun sayı değeri ise 4 olarak ifade edilmektedir. Agno sisteminde öğrenciler alacağı puan değerlerine göre üst sınıfa geçebilmekte ya da geçememektedir.

AGNO NASIL HESAPLANIR?

Agno sistemine göre öğrencinin ders notlarıyla kredi saatlerinin bilinmesi gerekmektedir. AGNO sonucunda sınır 2 olarak kabul edilmektedir. Öğrenci başarı notu katsayısı ise 4 üstünde olması gerekmektedir. Fakültelerde tüm eğitim sürecinin değerlendirmesi olarak tanımlanan AGNO sistemi tüm yarıyılları kapsamaktadır.

Haberin Devamı

Agno hesabı yapabilmenin ilk koşulu verilerin eksiksiz olması gerekliliğidir. Agno hesaplaması derslere ait kredi saatleri, alınan notlar ve bağıl notlarla birlikte yapılmaktadır. Öğrenci notları farklı harf ve sayılarla ifade edilmektedir. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması kavramı, bağıl değerlendirme sistem bileşenleri olarak kabul edilmektedir.

Agno hesabı sonrasında öğrenci notu 180 puan altında olduğunda öğrenci yeni ders alamayacaktır. Bu durumda not yükseltmek için başarısız olduğu derslere yeniden kayıt olabilmektedir. Yapılan hesaplama sonucunda Agno değer sınırı 2 geçer not ise 4 olarak kabul edilmektedir.

KAÇ OLMALIDIR?

AGNO hesaplama işlemi kolaylıkla yapılabilmektedir. Derslerden tüm sezonlarda alınan notlar ve kredi saatleri çarpılarak sonuç öğrenilebilmektedir. Hesaplamalar, 1. Yarıyıl, 2. Yarıyıl, 3. Yarıyıl sıralamasıyla yapılmaktadır.

 

 Örnek tablo;

 Ders A 1. Yarıyıl, 3.0, aynı ders kredisi 3,5 BA ve Ders ağırlık katsayısı 3,0 x 3,5= 10,50 olarak görülecektir.

 

 Ders B notu güz yarıyılında 4,5, kredisi 1.0 DD’dir. Hesaplama; 4,5x1,0=4,5 şeklinde görülebilecektir.

Haberin Devamı

 Toplamda 16 puan ve 30,50 kredi olarak görülmektedir.

 

 AGNO puan sonuçlarına göre öğrenciler 180'i geçemez ise yeni ders alamamaktadır. Bu durumda başarısız ya da az başarılı olduğu derslerden başlayarak ders alabilmektedir. Bu sayede hem öğrenimi pekiştirmek hem de daha bilgilerini sağlamlaştırabilmektedir.