Pratik Bilgiler Art nouveau akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Art nouveau akımı eserleri nelerdir?

Art nouveau akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Art nouveau akımı eserleri nelerdir?

Paylaş
Art nouveau akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Art nouveau akımı eserleri nelerdir?

Art Nouveau mimarlık alanında sıklıkla faydalanılan bir yenilikçi akımıdır. Özellikle kullanım alanı bakımından oldukça önem taşımaktadır. Bu bakımdan Art Nouveau akımının ne anlama geldiğini öğrenebilir ve buna göre rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sizin için Art Nouveau akımı nedir? Art Nouveau temsilcileri kimlerdir? Art Nouveau akımı için ortaya çıkan eserleri hakkında merak edilenleri derledik.

 Ar Nouveau Akımı mimari alanında yeni tasarım ve çizgilerin farklılıkları ile öne çıkan gelişmeleri ifade etmektedir. Bu bağlamda Barok stili dekoratif süslemeleri içerisinde barındırmaktadır.

Haberin Devamı

 

 

 ART NOUVEAU AKIMI NEDİR?

 

 Art Nouveau akımı bir sanat akımı olarak tanımlanmaktadır. Özellikle Rönesans dönemi içerisinde abartılı ve gösterişli tasarımların mimariye uygulanması ile ortaya çıkmıştır. 1890-ve 1910 yılları arasında etkinliği yüksek derece kullanılmıştır. Avrupa da başlayan barok tarzı Art Nouveau akımı bu tarihlerde Amerika da da hızla yayılmıştır. 19. yy başlarında eski ve tarihe bağımlı kültürün yıkılmasıyla bu akım popüler olmuştur.

 

 19.yüzyıla kadar standart çizgiler ile kullanılan mimari tasarım olarak bilinen klasizimi Art Nouveau akımı reddetmiş ve yerine yenilikçi, zarif ve doğa motifleri ile harmanlanmış çizgiler ile mimari üzerinde çizgileri yer almaktadır.

 

 

 ART NOUVEAU AKIMI TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?

Haberin Devamı

 

 Mimarlık alanı geniş birçok akımdan etkilenmiştir. Art Nouveau akımı en fazla etkilenen tasarım düşünceleri olarak ifade edilmektedir. Bu anlamda Art Nouveau akımı temsilcilerinin başında Victor Hota, Mikhail Eisenstein, Otto Wagner, Antony Gaudi temsilcilerin başında yer almaktadır. Art Nouveau akımı temel çıkışı İngiltere'nin Londra şehrinde doğmuştur.

 

 

 ART NOUVEAU AKIMI ESERLERİ NELERDİR?

 

 Art Nouveau akımının temel düşüncesi ve çıkış noktası doğa olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda bitkilerin kendi figürleri, farklı ve doğal çizgileri, kadın silüet ve figürleri mimari alanda sıklıkla kullanılmıştır.

 

 Art Nouveau akımından etkilenen mimari temsilcilerinin meydana getirdiği eserleri detaylarıyla incelenmesi haline İspanyada yer alan başta Unesco Dünya mirası listesinde yer alan Gaudi'nin eseri Katalan mimarisidir. Alman Gotik mimarisi ile İspanya katalan mimarisinin birleşiminden elde edilen abartılı çizgiler ve barok tarzı ile çeşitli binaların iç ve dış mimarisinde başarılı bir şekilde kullanılmıştır.

 

 Art Nouveau akımı çizgisi çerçevesinde yalın doğal çizgilerin abartılı motifler ile harmanlanmış bir sentezi olarak kullanılmıştır. Özellikle geometrik şekillerin zarif kıvrımlar ile harmanlanması ile katalan mimarisi oldukça öne çıkmaktadır. Bitki motifleri de zengin bir tasarım katmaktadır.

Haberin Devamı

 

 Victor Hortanın Özellikle tiyatro binası üzerine uyguladığı kadın motifleri ile büyük grafik tasarımları Art Nouveau akımının en göze çarpan mimari çizgilerinin en parlak örnekleri arasında yer almaktadır.

 

 Art Nouveau akımı gotik sanatını içerisinde bulunduran oldukça estetik çizgilere sahiptir. Bu bağlamda İnsan ruhu ile madde olarak kabul edilen makinelerin yani sanayileşmenin bu ruhu yok ettiği kabul edilmiştir. Bu sebeple daha doğal ve zarif el emeği çizgiler Art Nouveau akımını meydana getirmiştir.