Pratik Bilgiler Atatürk İlke ve İnkılapları nelerdir? Kısaca açıklamaları ve özellikleri...

Atatürk İlke ve İnkılapları nelerdir? Kısaca açıklamaları ve özellikleri...

Paylaş
Atatürk İlke ve İnkılapları nelerdir? Kısaca açıklamaları ve özellikleri...

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından belirlenen Atatürk’ün İlke ve İnkılapları vardır. Her ilke ayrı ayrı önemlidir. Kısaca milliyetçilik, halkçılık, laiklik, devletçilik, cumhuriyetçilik ve inkılapçılık nedir? Atatürk İlke ve İnkılapları açıklamaları ve özellikleri nelerdir? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.

Atatürk’ün yürürlüğe koyduğu 6 ilke bulunur. Bunlar; cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, inkılapçılık ve laiklik şeklindedir. Her ilkenin ayrı önemi ve hedefi bulunur. Atatürk İnkılapları Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal konularda gelişmesini, çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarılmasını hedeflemiştir.

Haberin Devamı

ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARI NELERDİR?

Atatürk'ün ilkeleri toplamda 6 ilkeden oluşur. Bu ilkeler şöyledir;

  • Cumhuriyetçilik
  • Milliyetçilik
  • Devletçilik
  • Laiklik
  • Halkçılık
  • İnkılapçılık

Bu ilkelerin açıklamaları ve özellikleri vardır.

KISACA AÇIKLAMALARI VE ÖZELLİKLERİ

  • CUMHURİYETÇİLİK İLKESİNİN AÇIKLAMALARI VE ÖZELLİKLERİ

Cumhuriyet yönetimi Türk milletine önemli yararlar sağlamıştır. Demokrasi, milli egemenlik ve barış düşünceleri kuvvetlenmiştir.

Bu düşünceleri elde edebilmek için ise Cumhuriyetçilik ilkesinin birçok özelliğinden faydalanılır. Cumhuriyetçilik demokratik yapıya sahiptir ve Milli egemenliği benimser. Seçme ve seçilme hakkını tüm vatandaşlara eşit olacak şekilde verilmiştir.

  • MİLLİYETÇİLİK İLKESİNİN AÇIKLAMALARI VE ÖZELLİKLERİ

Milliyetçilik ulusal kişilik ve milli benlik duygusunu ön plana çıkarmıştır. Türk tarihini ve kültürünü benimsetmeyi istemiştir.

Atatürk'ün milliyetçilik ilkesi hoşgörü barındırmaktadır. Milliyetçilik ulusçuluk olsa da düna çapındaki diğer uluslara saygı gösterir. Bu ilkede milli birlik ve beraberlik baz alınır. Ümmetçilik ve ırkçılığı reddeder.

Haberin Devamı
  • DEVLETÇİLİK İLKESİNİN AÇIKLAMALARI VE ÖZELLİKLERİ

Devletçilik ilkesinin pek çok özelliği bulunmaktadır. Burada önemli olan nokta devletçilik ilkesiyle beraber bölgenin kalkınması ve ekonomik toplumsal özgürlüğün yakalanmasıdır.

Türkiye'nin ihtiyaç ve şartlarına göre geliştirilmiştir. Türkiye ekonomisini güçlendirmek, sosyal ve kültürel açıdan kalkınmayı amaçlamaktadır.

  • LAİKLİK İLKESİNİN AÇIKLAMALARI VE ÖZELLİKLERİ

Laiklik genel olarak din ve devlet işlerini birbirinden ayrılması anlamını taşır. Bu ilke ile din ve vicdan özgürlüğü güvence altına alınmıştır.

Din ve mezhep fark etmeden herkes kanun önünde eşittir. Din ve mezhep farkından kaynaklanan sınıf farklılıkları laiklik ilkesi ile ortadan kaldırılmıştır.

  • HALKÇILIK İLKESİNİN AÇIKLAMALARI VE ÖZELLİKLERİ

Sosyal, toplumsal kültürel ve ekonomik alanlar halkçılık ilkesiyle ilgilidir. Bu unsurların hepsi halkçılığa dayanır.

Mustafa Kemal Atatürk halkçılık ilkesini siyasi demokrasi, yasaklar önünde eşitlik ve sosyal dayanışma ile sınıf mücadelesinin reddine dayandırır.

  • İNKILAPÇILIK İLKESİNİN AÇIKLAMALARI VE ÖZELLİKLERİ

İnkılapçılık ilkesi Atatürk'ün geliştirdiği anlayış ile Türk toplumunu daha medeni bir seviyeye ulaşmasına olanak sağlayan anlayış türüdür.

Türk milletinin siyasi, ekonomik, eğitim ve hukuk kavramlar içerisinde yenilenmesini sağlar. İnkılapçılık ilkesiyle toplumlarda düzenlemeler ve yenilikler yapılmıştır.

Haberin Devamı

ATATÜRK İNKILAPLARI

Atatürk İnkılapları siyasi, toplumsal, eğitim, ekonomi ve hukuk konularında yapılmıştır. Yeni düzenlemeler ile Türkiye’nin ve halkın durumu göz önüne alınmıştır.

Atatürk inkılapları ile Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal açıdan çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarılması hedeflenmiştir.