Pratik Bilgiler Ay ve Güneş tutulması takvimi 2024! Güneş ve Ay tutulması nasıl oluşur?

Ay ve Güneş tutulması takvimi 2024! Güneş ve Ay tutulması nasıl oluşur?

Paylaş
Ay ve Güneş tutulması takvimi 2024! Güneş ve Ay tutulması nasıl oluşur?

Yıl içerisinde gerçekleşen Ay tutulması ve Güneş tutulmasının üç farklı çeşidi bulunuyor. Antik çağlardan itibaren kayıtları olduğu bilinen Güneş tutulmalarının yanı sıra gerçekleşen Ay tutulmaları ise Ay'ın dolunay evresinde hayata geçer. Tutulma kelimesi ise gök olaylarını ifade eder. İşte, 2023 Ay ve Güneş tutulması tarihleri...

Arife Kübra Zımba - Posta.com.tr Yüzyıllardır süregelen Ay, Güneş ve Dünya üçlüsünün hareketlerinden meydana gelen, muhteşem manzaralar sunan tutulmalar, üç farklı şekilde gerçekleşiyor. Ay tutulmaları; Yarı Gölgeli Ay Tutulması, Parçalı Ay Tutulması ve Tam Ay Tutulması olmak üzere meydana gelirken Güneş tutulmaları ise; tam tutulma, parçalı tutulma ve halkalı tutulma şeklindedir. Ay tutulması ve Güneş tutulması nasıl gerçekleşir? İşte, yanıtı...

Haberin Devamı

AY VE GÜNEŞ TUTULMASI TAKVİMİ 2024

  • 25 Mart 2024 / 10:00 Gölgeli Ay Tutulması
  • 8 Nisan 2024 / 21:20 Tam Güneş Tutulması
  • 18 Eylül 2024 / 05:34 Kısmi Parçalı Ay Tutulması
  • 2 Ekim 2024 / 21:49 Halkalı Güneş Tutulması

AY TUTULMASI NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Dünya‘nın, Ay ile Güneş arasına girerek Ay üzerinde oluşturduğu gölgeye Ay tutulması denir. Bu tutulmalar sadece Ay’ın dolunay evresinde meydana gelir. Yarı gölgeli, parçalı ve tam olmak üzere üç farklı Ay tutulması çeşidi vardır.

Tam Ay Tutulması: Ay'ın tamamının Dünya'nın gölgesinde kalmasıdır. Ay Dünya'nın gölgesinde kalsa da bu durumda da Güneş ışınlarının bazıları Ay'a ulaşmayı başarırı. Söz konusu ışınlar Dünya atmosferinden de geçmek zorundadır. Bu geçişte atmosfer mavi ışığın bir çoğunu emer ve kırmızı - turuncu renk ışınlar geride kalır. Buna bağlı olarak da tam tutulmalarda Ay kızıla bürünebilir.

Parçalı Ay Tutulması: Ay’ın bir kısmının Dünya’nın tam gölgesine girmesiyle oluşur. Böylece Ay yüzeyinde fark edilebilir bir gölge oluşur.

Haberin Devamı

Yarı Gölgeli Ay Tutulması: Ay, Dünya’nın yarı gölgesine girer. Gölge Ay'ın yüzeyinde belirli belirsiz şekilde göründüğünden Yarı Gölgeli Ay Tutulması oluşur.

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Ay’ın Dünya ile Güneş arasına girerek Güneş ışınlarının Dünya’ya ulaşmasını engelleyerek Dünya’ya üzerine gölge düşürmesine Güneş tutulması denir.

Tam Güneş Tutulması: Dünya üzerinde tam gölge konisinin içinde kalan Dünya’daki gözlemciler için Ay diski, Güneşi tam olarak örter ve bir Tam Güneş Tutulması yaşanır.

Ay'ın Güneş'i kısmen örtmesiyle oluşur. Yarı gölge konisinin kapsamında kalan tutulmaya ise Parçalı Güneş Tutulması denir.

Ay, Dünya'dan uzaktayken tutulma olursa, gölge konisinin sadece uzantısı Dünya'ya ulaşmış olur ve bu uzantı içerisinde kalan yerlerde Güneş'in kenarlarının halkalı olduğu gözlenir. Bu duruma Halkalı Güneş Tutulması denir.