Pratik Bilgiler Bilardo nasıl oynanır? Bilardo oyun kuralları nelerdir?

Bilardo nasıl oynanır? Bilardo oyun kuralları nelerdir?

Paylaş
Bilardo nasıl oynanır? Bilardo oyun kuralları nelerdir?

Bilardo, oynaması kolay bir oyundur ve birkaç kuralı bilerek oyunu oynayabilirsiniz. Bilardo masasında oynanan bu oyun topları deliklere sokmaya çalışarak oynanır. Topları deliğe sokan kişiler bilardoyu kazanır. Bilardo nasıl oynanır ve oyundaki kurallar nelerdir? Merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için derledik.

Bilardo masasında oynanan bu oyunda isteka ile toplara vurmak ve deliklere sokmak hedeflenir. Bilardo çeşidine göre belirlenmiş olan sayıya ulaşan kişiler oyunu kazanır.

Haberin Devamı

BİLARDO NASIL OYNANIR?

Bilardo oyununu oynamak isteyen kişilerin bilardo malzemelerini temin etmesi ve sonrasında oyuna başlaması gerekir. Dünyanın birçok yerinde oynanan ve popüler bir oyun olan bilardo ile ilgili farklı turnuvalar da yapılmaktadır. Turnuvalar sayesinde bilardo popülerliğine kavuşmuştur.

 Bilardo masası ile oynanan bu oyunda isteka ile toplara vurmak ve deliklere sokmak gerekir. Bilardo masasında olan deliklere topu atmak ve deliklere sokarak sayı almak gerekir. Oynanan oyunun türüne göre alınan sayılarla galip gelmek mümkündür.

Toplara vururken istekayı doğru tutmak ve doğru şekilde kullanmak faul yapmamak adına önemlidir. Bilardo farklı çeşitleri olan bir oyundur. Bilardo çeşitleri arasında karambol, snooker, 14+1, 8 top ve Amerikan bilardosu vardır. Bu oyunlara göre sayı belirlenir ve buna göre kazanan belirlenir.

Haberin Devamı

BİLARDO OYUN KURALLARI NELERDİR?

 Bilardo oyununun içinde birçok farklı çeşit vardır. Fakat genel olarak kuralları bilmek bilardo oynamak için yeterli olur. Bilardonun temel kurallarını bilerek oynayabilirsiniz. Sabırlı olmalı ve kendinize göre bir strateji oluşturmalısınız.

Bilardo oyununun kurallarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İsteka kullanılarak oynanan bilardo oyununda toplara isteka yardımı ile vurulmaktadır.
  • Top eğer dışarı çıkarsa ya da isteka kaçırılmış olursa bu durum faul olarak kabul edilir. Topa nizami vuruş dışında bir vuruş yapılırsa bu da faul sayılmaktadır.
  • Faul yapıldığı zaman sayı kaybedilir ve sıra da diğer rakibe geçer.
  • Sayı almak için her oyuncunun kendisine ait olan topu deliğe sokması gerekir. Eğer yanlış top deliğe sokulursa sayı karşı tarafa yazılmaktadır.
  • Bir oyuncu topu deliğe sokmaya devam ettikçe vurmaya devam eder ve sayı kaçırdığı zaman da sıra rakibine geçer.
  • Oyunun türüne göre ulaşılması gereken sayı öncesinde belirlenir ve bu sayıya ilk ulaşan oyunu kazanmış kabul edilir.
  •  Deliğe sokulan her sayı için oyuncular 1 puan kazanırlar.
  • Oyuncuların rakiplerinin dikkatini dağıtacak herhangi bir harekette bulunması yasaktır.
  • Oyuna başlayacak olan oyuncunun belirlenmesi için bant atılı yapılır.
  • Oyun esnasında değişik stillerde vuruş yapılması mümkündür.
  • Yapılan her faulden sonra sıra rakiplere geçer ve bu şekilde devam eder.