Pratik Bilgiler Çelik çomak nasıl oynanır? Çelik çomak oyun kuralları nelerdir?

Çelik çomak nasıl oynanır? Çelik çomak oyun kuralları nelerdir?

Paylaş
Çelik çomak nasıl oynanır? Çelik çomak oyun kuralları nelerdir?

Özellikle 80'lerin en sevilen oyun çeşitleri içerisinde çelik çomak gelir. Bir çocuk oyunu olması ile beraber basit kurallara sahiptir. Çelik çomak nasıl oynanır? Çelik çomak oyun kuralları nelerdir? İşte, tüm detaylar.

70'lerde ve 80'lerde çok fazla oynanan çelik çomak oyunu, tahtalarla oynanan güzel bir çocuk oyunudur. Rakiplerle takım halinde oynanan bu oyun, oldukça çekişmeli ve keyifli şekilde geçer. Sopalarla oynanan bu oyun aynı zamanda atış ve vuruş üzerinden değerlendirilir.

Haberin Devamı

ÇELİK ÇOMAK NASIL OYNANIR?

Çelik çomak oyunu teknoloji internet ve bilgisayardan önce çocukların en sevdiği sokak oyunları içerisinde yer alırdı. Özellikle seksenlerde çocukların takım halinde oynadığı en eğlenceli oyunları içerisinde gelir. Bu oyunda büyük sopa ile küçük sopayı havaya kaldırılmak suretiyle küçük sopaya havada vurulur.

Sopanın gittiği mesafeye kadar rakip oyuncular sekerek gitmek zorunda kalır. Bu şekilde en uzağa atarak kazanan takım oyunu da kazanmış olur. Küçük sopa ve büyük sopa ile beraber, yere açılmış olan bir çukur ile oynanır. Küçük sopa çukura konur ve böylece büyük sopa ile beraber havaya kaldırılarak vurulur.

ÇELİK ÇOMAK OYUN KURALLARI NELERDİR?

Basit oyun kuralları olması ile beraber çelik çomak oyunu aynı zamanda oldukça eğlenceli bir çekişmeli bir sokak oyunudur. Büyük sopa ile beraber küçük sopa havaya kaldırılmak suretiyle havada vurulur. Bu kapsamda bir kez vurma hakkı vardır. Çukurdan mümkün olduğu kadar uzak noktaya atmak gerekir.

Böylece kazanma şansı elde edilir ve kaybeden oyuncular da genelde sekerek küçük sopanın olduğu yere kadar gider. Tabii yöreye bağlı olarak bu tatlı cezalar farklı biçimlerde de ele alınır. 90'ların başına kadar en sevilen ve en çok oynanan sokak oyunları içerisinde geldiğini söylemek mümkündür.

Haberin Devamı

ÇELİK ÇOMAK OYUNU İÇİN GEREKEN MALZEMELER

Sokak oyunları içerisinde en basit malzemelere sahip ve en kolay kuralları bulunan oyunlar içerisinde çelik çomak gelir. Çünkü sadece büyük bir sopa ile beraber küçük bir sopa olması yeterlidir. Küçük sopa genelde bir karış kadar boyuta sahiptir. Aynı zamanda toprak bir zemin yine yeterlidir. Çünkü toprak zemin üzerine bir çukur kazılır.

Bu çukur zemin üzerine küçük sopa yerleştirilmek suretiyle büyük sopayla havaya atılarak vurulur. Karşılıklı takımları ayrılan çocuklar bu oyunu rakip olarak oynar. Bu şekilde basit malzemeler ile beraber en çok sevilen ve oynanan oyun seçenekleri içerisinde geldiğini söylemek gerekir.