Pratik Bilgiler Çiçeklerde unlu bit neden olur? Unlu bitten kurtulma yolları

Çiçeklerde unlu bit neden olur? Unlu bitten kurtulma yolları

Paylaş
Çiçeklerde unlu bit neden olur? Unlu bitten kurtulma yolları

Özellikle bahçeli evlerin derdi olan un biti, bir başka adıyla da pamuk biti olarak biliniyor. Ağaçların üzerinde minik minik beyaz yumuşak dokulu böcekler, bahçede otururken masanıza veya üzerine düşebilir. Peki, ağaçlarda unlu bit neden olur? Çiçeklerde unlu bitten kurtulmanın yolları...

Çiçeklerde unlu bit neden olur? Unlu bitten kurtulma yolları nelerdir? Sık karşılaşılan ve kurtulması zor olan unlu bit sorunu (pamuklu bit) ile ilgili detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

Haberin Devamı

ÇİÇEKLERDE UNLU BİT NEDEN OLUR?

Bitkilerde pamuklu bit adıyla da bilinen unlu bit hastalığı bitkinin bağışıklığının zayıf olduğu dönemlerde meydana gelir. Genellikle ani sıcaklık değişimi, ani ortam değişimi gibi nedenlerden unlu bit sorunu ile karşılaşmanız mümkündür.

UNLU BİT NEDİR?

Unlu bit, pamuğu andıran bir görünüme sahiptir. Genellikle dal bitim noktalarında kendini gösterir. Çok hızlı üreyen bir bit türüdür. Fakat basit yapılı olması nedeniyle doğal yöntemler uygulanarak kolayca kurtulmak mümkündür. Unlu bit bitkinin saplarına yerleşerek bitkinin öz suyunu emerek ne yazık ki olumsuzluklara davetiye çıkartır.

BİTKİLERDE UNLU BİTİN ZARARLARI

Eğer çok yoğun şekilde bitkiye sararsa unlu bitten kurtulmak biraz zahmetli olabilir. Ama düzgün uygulanan bir uygulama ile sabırla kurtulmak mümkündür. Birçok iç mekan bitkisinde gözlenen bir hastalıktır.

Haberin Devamı

Unlu bit ayrıca yapışkan bir sıvı bırakır. Bu sıvı bitkinin fotosentezini etkilemekle birlikte bitkinin solmasına neden olacaktır.

UNLU BİTTEN KURTULMA YOLLARI

  • Unlu bit sorunu ile kimyasal yöntemlerle baş etmek mümkün olmakla birlikte doğal yöntemlerle de çok kolay bir şekilde kurtulmanız mümkün. Fakat dikkat etmeniz gereken şey uygulamadaki her adımın mutlaka gerçekleştirilmesi. Uygulamada atladığınız her bir adım ne yazık ki sonuç almanızı engelleyecektir.
  • Unlu bitten ilaç ile kurtulabilirsiniz. Kimyasal olarak mücadelede Bazudin, DDVP, Supracide olidal, Korthion ve Malathion gibi ilaçlar kullanılabilir.
  • Doğal yöntemlerle unlu bitten kurtulma yolu ise çay ağacı yağı ile mümkün. En etkili yöntem çay ağacı yağı uygulaması.

ÇAY AĞACI YAĞI

  • Bir pamuk üzerine çay ağacı yağını damlatıp gözle görünen unlu bitler temizlenir. Fakat her bir yüzey için ayrı pamuk kullanmanızı öneririz.
  • Bitki saksıdan tamamen çıkartılır. Ve köklerde var olan eski toprak iyice arındırılacak şekilde su altında bitki dikkatlice yıkanır.
  • 500 ml’lik sprey şişeye su doldurulur. İçerisine 4-5 damla çay ağacı damlatılıp bitkinin özellikle dal bitim noktalarına uygulama yapılır.
  • Yaklaşık yarım saat kadar bitki bu şekilde bekletilir. Duş aldırılır ve yeniden spreyle uygulama yapılır ve yarım saat kadar yine bekletilir.
  • Sonrasında bir kez daha bitki iyice yıkanır ve sterilize edilmiş, bol hava delikli bir saksıda yeni toprakla dikimi gerçekleştirilir.
  • Bitki bu süreçte ayrı bir yere konumlandırılmalı ve her gün gözlenmelidir. Uygulama sonrası gizlenen bitler varsa yine pamuğa çay ağacı damlatıp tek bir seferde temizlenmelidir.