Pratik Bilgiler Dar zıt anlamlısı nedir? Dar kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Dar zıt anlamlısı nedir? Dar kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Paylaş
Dar zıt anlamlısı nedir? Dar kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Bol olmayan tanımlaması üzerinden dar kelimesi ifade edilir. Aynı zamanda bunun zıttı olarak geniş kelimesi kullanılır. Dar zıt anlamlısı nedir? Dar kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir? Dar kelimesi üzerine öne çıkan zıt anlamlı sözcükler hakkında merak edilenler.

Birden fazla sözcük üzerinden dar kelimesine karşılık olarak zıt anlamlı kelimeler bulunmaktadır. Günlük yaşamda birçok farklı alan için dar kelimesi değişik yerler adına değerlendirilir. Örneğin dar sokak araları, dar etek ya da dar pantolon gibi ifade etmek mümkündür.

Haberin Devamı

DAR ZIT ANLAMLISI NEDİR?

Dar kelimesine karşılık olarak zıt anlamlı sözcükler istendiğinde iki tane kelime Türk Dil Kurumu kapsamında kullanabilir.

  • Geniş
  • Bol

Her iki kelime de hem gerçek hem de mecazi anlam doğrusunda dar kelimesine karşılık olarak zıt anlamlı biçimde kullanılabilir. Herhangi bir yer ya da eşyanın ve durumun daha açık hali şeklinde anlatılır. Aynı şekilde Örnek vermek gerekirse geniş pantolon ya da geniş sokak gibi anlatmak mümkündür.

DAR KELİMESİNİN KARŞIT ANLAMLILARI NELERDİR?

Dar kelimesi için karşıt anlamlı olarak hem geniş hem de bol sözcüğü kullanılabilir. Her iki kelime de aynı şekilde zıt anlamlı olarak ön plana çıkar. Birçok farklı amaç altında cümle içerisinde ya da tek başına yapıya göre değerlendirilebilir.

Haberin Devamı
  • ‘’Bu geniş alanda rahat rahat top oynayabiliriz.’’
  • ‘’Bu pantolon çok bol ben giyemem.’’
  • ‘’Onun çok geniş bir mezhebi olduğunu söylemem gerekir.’’
  • ‘’Kusura bakmayın ama bizim ailemiz bu kadar geniş değil.’’

Göründüğü gibi gerçek anlamının dışında ayrıca mecazi olarak da dar kelimesinin karşılığı zıt anlamlı kullanılabilir. Ancak daha çok geniş ve bol kelimeleri dar sözüne karşılık gerçek anlamı üzerinden yaygın biçimde kullanır. Günlük yaşamda her iki zıt anlamı ile birlikte değerlendirilen sözcüklerdir.