Pratik Bilgiler Yurt genelindeki deprem tatbikatı neden 12 Kasım'da saat 18.57’de yapıldı?

Yurt genelindeki deprem tatbikatı neden 12 Kasım'da saat 18.57’de yapıldı?

Paylaş
Yurt genelindeki deprem tatbikatı neden 12 Kasım'da saat 18.57’de yapıldı?

Tüm Türkiye'de 12 Kasım 2022 Cumartesi günü saat 18.57’de aynı anda deprem tatbikatı yapıldı. AFAD tarafından vatandaşlara gönderilen SMS ile bilgilendirme yapılırken deprem anında “Çök-Kapan-Tutun” tatbikatı hakkında hoparlörlerden anonslar geçildi. Deprem tatbikatının neden 12 Kasım’da ve 18.57’de yapıldığı ise vatandaşlar tarafından merak edildi. İşte tatbikatın 18:57'de yapılma nedeni...

Dün gerçekleştirilen deprem tatbikatında ülke çapında telefon, televizyon ve radyo ile cami ve belediye hoparlörlerinden anonslar yapıldı. Tüm Türkiye’de aynı anda gerçekleşen tatbikatta olası bir deprem anında yapılması gerekenler konusunda bilgilendirme yapılması amaçlandı. Tatbikatın 12 Kasım saat 18.57’de yapılması ise Düzce depremini akıllara getirdi…

Haberin Devamı

AFAD koordinasyonunda, afetlere dirençli toplum oluşturma vizyonu ile toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin yıl dönümünde 81 ilde eş zamanlı olarak tüm vatandaşların katılımıyla tatbikat gerçekleştirildi.

Düzce depremi 12 Kasım 1999 tarihinde gerçekleşti. Üzerinden 23 yıl geçen depremin büyüklüğü 7.2 olarak ölçülürken 30 saniye süren deprem anında saatler 18.57’yi gösteriyordu. Resmi açıklamalara göre Düzce depreminde 845 kişi öldü, 4948 kişi yaralandı. 3395 bina depremde hasar gördü ve "derhal yıkılması gereken bina" olarak belirlendi. 12939 evin ve 2450 iş yerinin yıkıldığı veya ağır hasar aldığı depremden sonra Bolu'ya bağlı Düzce ilçesi, Türkiye'nin 81. ili oldu.

Haberin Devamı

Türkiye geneli ve KKTC'inde yapılan "Deprem Anı Ülke Tatbikatı" esnasında vatandaşların telefonlarına bildirim gelmesi planlanmış ancak bazı telefonlara mesaj gelmemiş veya geç gelmşti. Mesajların gelmemesi veya gecikmesi üzerine AFAD Başkanı Yunus Sezer tarafından açıklama yapıldı.

"Telefonların bazı ayarlarının yapılması gerekiyor. Mesajların gitmemiş olma ihtimali var. Özellikle telefonlarda Simas bildirim butonları var. Bu butonun aktif hale getirilmesi gerekiyor. Tüm vatandaşlarımızdan isteğimiz bu uygulamanın aktif hale getirilmesi."